accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Megnéztük: sekély, de tiszta a Velencei-tó vize

Katya /

Bár az utóbbi időben több aggasztó hír is érkezett a Velencei-tóról a napokban magunk is megnéztük az ország harmadik legnagyobb tavát és egyáltalán nem azt tapasztaltuk, amit a híradásokban láttunk. A tó vize kifejezetten tiszta, áttetsző, kellemes benne úszni vagy evezni, bár a vízszint csökkenése miatt meglehetősen sekély. Emiatt sok részen bátran gyalogolhatunk beljebb is, még mindig derékig fog érni a víz: ottjártunkkor 120 cm-es volt Velencefürdőnél a vízmélység, beljebb haladva azonban már jól úszható. Evezéskor pedig gyakran lelátni a tó aljáig is, kezdőként pedig nem kell félni a nagy borulásoktól. Egy szó, mint száz: fürdőzőként még mindig kiváló, nem fog hínár csavarodni a bokádra vagy vágják szét a talpad kavicsok, ráadásul a tó Budapestről vonattal is kb. 40 perc alatt elérhető, a vonatjegy pedig sokkal olcsóbb, mint bármely városi strandra a belépő. Ráadásul sok a jól kiépített szabadstrand is, így belépőre nem, csak lángosra kell költőpénzt vinni.

Persze, ezzel nem azt mondjuk, hogy minden tökéletesen rendben van a tóval, hiszen a tó vízszintje folyamatosan csökken, elmúlt két évben a felmelegedés következtében a víz 44%-a tűnt el, ennek a következménye volt a nyár eleji halpusztulás is. Ez viszont mostanra nem érződik a víz minőségén.

Egyébként nem ez az első időszak a Velencei-tó életében, amikor ennyire alacsony a vízszint, a tó kb. 100 évente kiszárad majd „újratöltődik”, nincs természetes vízutánpótlása és kicsi a vízgyűjtő területe. Azonban a víz pótlása megoldható és fontos feladat lenne, megmentve ezzel a tó élővilágát és a környékbeli turizmus, amely igen számottevő a térség életében és sokak megélhetését jelenti.

Ajánlatok