accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mi az a TOSLINK kábel, és mire jó?

utazomajom /

A HDMI vagy koaxiális csatlakozások alternatívája, a TOSLINK audiocsatlakozás, eredetileg a Toshiba fejlesztése, és a digitális audiojelek komponensek közötti átvitelére szolgál, kiváló hangminőséget eredményez.

Ahhoz, hogy fel tudja mérni, valóban ez az optikai audiocsatlakozás jelenti-e a legelőnyösebb megoldást a céljaihoz, ismerje meg a TOSLINK kábelek előnyeit és hátrányait! Cikkünkben ehhez adunk támpontokat!

Mi a TOSLINK?

A TOSLINK egy széles körben használt módszer a digitális audioadatok fényimpulzusok segítségével történő továbbítására. A Toshiba és a link szavakból kapta a nevét. A japán elektronikai konszern már az 1980-as évek elején kifejlesztette az optikai átviteli módszert, azóta pedig széles körben elfogadottá vált a gyártók körében. A kábelbe épített fényvezető impulzusokat továbbít, amelyeket a vevőegység bináris kódként dolgoz fel. Egy fényimpulzus 1-nek, egy fényimpulzus hiánya 0-nak felel meg.

A TOSLINK-et eredetileg a CD-lejátszók (CD) és a vevőkészülékek összekapcsolására hozták létre impulzus kódmodulációs (PCM) audiofolyamatokhoz az S/PDIF szabványú digitális audioösszekötő segítségével. Egyetlen TOSLINK kábel sztereó, mono és térhatású hangjelek továbbítására is használható. 

TOSLINK csatlakozókat találunk vevőkészülékeken, erősítőkön, televíziókon, CD-lejátszókon és számítógépeken. A TOSLINK kábelt optikai átviteli módszerekben használják, innen az optikai kábel kifejezés. Az audio szektorban használt csatlakozótípus az F05 kóddal is ismert.

Előnyök és hátrányok

A TOSLINK kábeleket veszteségmentesen kezelik a sztereó, valamint a többcsatornás térhatású hangot, például a DTS 5.1-et vagy a Dolby Digitalt. Az ilyen típusú digitális kapcsolat ellenáll az elektromágneses zajok interferenciájával, illetve a kábel távolsága során fellépő jelveszteséggel szemben.

Ennek ellenére a TOSLINK-nek is megvannak a hátrányai. A HDMI-vel összehasonlítva ez az optikai kapcsolat nem támogatja a nagy felbontású, veszteségmentes hanghoz szükséges sávszélességet, továbbá csak hangot közvetít.

A TOSLINK-kel kapcsolatban felmerülő problémák közé tartozik a jitter, amely az átviteli jelek ingadozása vagy villódzása. A jittert általában a digitális jel korlátozott sávszélessége okozza. A TOSLINK-ek meghibásodhatnak vagy tartósan károsodhatnak, ha a kábel erősen meghajlik.

Legfőbb jellemzők

A TOSLINK kábel száloptikai végén azt láthatja, hogy egy piros pont sugározza vissza a fényt. A kábel vége az egyik oldalon lapos, a másikon lekerekített, így csak egy irányban lehet csatlakoztatni.

A TOSLINK-hez különböző típusú szálakat használnak, például többszálú műanyag optikai szálakat, kvarcüveg optikai szálakat és 1 milliméteres műanyag optikai szálakat. A kábel jellemzően 5 méter hosszú, legfeljebb 10 méteres, jelerősítő használata nélkül. 

Létezik mini-TOSLINK is, amelyet gyakran használnak nagyobb fogyasztói audiokomponensekben, Apple számítógépekben és hordozható eszközökben, például notebookokban.

Ajánlatok