accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Miért kell levenni a cipőt a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésnél?

Katya /

Ma már szinte lehetetlen elképzelni, hogy kb. 50 éve még úgy repültek az emberek, mintha csak buszra szállnának: kimentek a reptérre, felmutatták a beszállókártyát és már fent is voltak a gépen. Ma már akár feladott poggyásszal érkezünk, akár csak kis hátizsákkal, fel kell készülünk arra, hogy a biztonsági ellenőrzésnél akár órás sor is kialakulhat, de sorok nélkül is kész logisztika átjutni az ellenőrzésen. Kabát, óra, sál, táska le, laptop és gondosan előre bezacskózott 100 ml-s folyadékok ki a táskából, cipő le… Majd indulhat újra az öltözködés. Az, hogy miért limitált a gépre felvihető folyadékmennyiség viszonylag közismert tény, azon azonban sokan még most is meglepődnek, ha arra kéri őket a biztonságiőr, hogy vegyék le a cipőjüket. De miért is kell cipő nélkül áthaladni a biztonsági kapun? 

Ahogy sok más biztonsági szabály, ez is 2001-ben született és egy terrorcselekményhez köthető. Pár hónappal szeptember 11 után, Richard Colvin Reid – akit a köznyelv csak a „Cipőbombázóként” emleget –  üreges talpú cipőjébe tömött robbanóanyagot, de szerencsére nem sikerült felrobbantania a Párizsból Miamiba tartó járatot. Ezután az eset után döntött úgy a TSA (Transportation Security Administration – az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet), hogy a cipők átvizsgálása is a biztonsági ellenőrzés része lesz. Eleinte véletlenszerűen ellenőrizték a lábbeliket, 2006 óta azonban kötelező a cipőt is levenni az ellenőrzésen. Ezt a protokollt pedig világszerte számos repülőtér átvette.

Európai reptereken a gyakorlat gyakran eltérő, sokszor csak a nagyobb cipőket, bakancsokat, csizmákat, esetleg sportcipőket vetetik le az utasokkal. Tehát az olyan cipőket, amelyekben el lehet rejteni valamit. Ilyenkor, hogy ne zokniban kelljen átsétálnod az ellenőrzésen felvehetsz egy lábra húzható zacskót, ezt általában oldalt, a biztonsági kapu mellett találod, a cipődet pedig a biztonsági szalagon áthaladó tálcára kell helyezned.

Hogyan válasszunk hátitáskát?

Ahhoz, hogy minél egyszerűbb legyen a biztonsági ellenőrzés, javasoljuk, hogy olyan cipőt válassz az utazáshoz, amelybe könnyű belebújni, így időt és bosszúságot spórolhatsz meg magadnak. Egyébként is az a legjobb, ha a nyaraláshoz egy strapabíró, de kényelmes lábbelit választasz, amely jól bírja a hosszú városnéző sétákat az aszfalton és megkímél attól, hogy megfájduljon a lábad az így gyűjtött kilométerek alatt. Látogass el a https://www.ecipo.hu/noi/sport/futocipok/aszfaltra.html oldalra a bővebb információért. A praktikum persze nem kell, hogy az esztétikum rovására menjen, az ecipo kínálatában például számos olyan márka van, amely tökéletesen egyesíti a kettőt, ezen a linken keresztül éred el: https://www.ecipo.hu/iceberg.html

A cikk létrejöttét az ecipo támogatta.

Ajánlatok