accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Milyen hatással van a B6-vitamin a szervezetre?

utazomajom /

A vitaminok fontosságáról sok szó esik, így majdnem mindenki tisztában van ezzel, pontosabban a legfontosabb vitaminokkal. Azonban vannak fontos, de elhanyagolt tápanyagok, ezek egyikéről, a B6-vitaminról lesz szó a cikkben. 

A vitaminokat a szervezet előállítani nem képes, azokat a táplálékokkal kell bejuttatni. Az egyes B-vitaminok, így a B6-vitamin vagy piridoxin hatása csak a B-vitamin komplexszel együtt értelmezhető, így azokról is említést teszünk. Mihez van szükség B6-vitaminra?

Miért kellenek a vitaminok?

A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokról leginkább azok hiánya kapcsán esik szó, ugyanis különféle tüneteket, állapotokat okoz. A szervezet vitaminigényét az életmód nagymértékben befolyásolja. A BodySelect vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítői hozzájárulnak az egészség és a szépség megőrzéséhez, amikor bizonyos állapotokban, életszakaszokban megnövekedett mennyiségre van szükségünk ezekből. 

A sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó, adalékanyag-mentes, változatos táplálkozás elegendő vitaminnal látja el a szervezetet, ami a külsőnkön is észrevehető, ahogy azok hiánya is. Az ételeink vitamintartalmára az elkészítés módja is hatással van, ezért figyelmet kell rá fordítani.

A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitaminok) a szervezet raktározni képes, a vízben oldódó vitaminokat azonban naponta pótolni kell, mert a felesleg a vizelettel kiürül. 

A B6-vitamin és forrásai

Az ismert 8-féle B-vitaminból a B6-vitamin vagy piridoxin tulajdonképpen 3 egymáshoz hasonló vegyületet takar, a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. A vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik, a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében kulcsszerepet játszó koenzimek kiindulási anyaga.

Az állati eredetű élelmiszerek közül többek között a marhamáj, a lazac, a tonhal tartalmazza, a növényi eredetű táplálékok közül a burgonya, a gabonafélék, a csicseriborsó, a szárított gombák. A gyümölcsök közül a banán, a gesztenye és az olajos magvak tartalmaznak belőle nagyobb mennyiséget. 

Javasolt napi adagja felnőtteknek napi 1,3 mg, de idős korban, terhesség és szoptatás idején megnövekszik a szervezet B6-vitamin szükséglete. Túladagolása csak vitaminkészítményekkel lehetséges, idegrendszeri panaszokat okozhat.

Mi a piridoxin szerepe?

A B6-vitamin funkciója leginkább az idegrendszer működésével kapcsolatos, de más szervekre és enzimreakciókra is hatással van. Hozzájárul a mentális egészség, a normál pszichológiai funkció, valamint az immunrendszer erősségének fenntartásához, a normál vörösvérsejt-képződéshez – hiányában vérszegénység alakul ki -, részt vesz a hormonaktivitás szabályozásában.

Sporttevékenység szempontjából is jelentős a szerepe, ugyanis csökkenti a fáradtságot, a kifáradást, hozzájárul az egészséges izomműködéshez.

Kerülni kell az egyoldalú táplálkozást, illetve ismert cölikália, bélbetegségek, veseelégtelenség, valamint bizonyos típusú gyógyszerek szedése esetén figyelni kell a mesterséges pótlására. 

Ajánlatok