accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Milyen költségekkel kell számolnia annak, aki autóval utazik Olaszországba?

utazomajom /

Lido di Jesolo 687 km, Rimini 954 km, Róma 1214 km, Bari 1507 km-re van Budapesttől. Hiába a nagy távolságok, mégis sokan indulnak el autóval felfedezni a legszebb olasz tengerpartokat. És hogy megéri-e? Utánajártunk.

Autópálya

Ha Magyarországról Olaszországba utazunk, legalább egy köztes országon keresztül kell haladni. Ez lehet Szlovénia (pl. Jesolóba tartva Maribort és Ljubljanát érintve), vagy Ausztrián keresztül is mehetünk (pl. Graz-Klagenfurt-Tarvisio útvonalon Udine felé). Ami fontos, hogy mindkét országban autópálya-matricát kell vásárolni.

Fotó: Samuele Errico Piccarini / unsplash

 

Személyautókra vonatkozó szlovén autópálya matrica árak 2023:

1 hétig érvényes matrica ára – 15 EUR

1 hónapig érvényes matrica ára – 30 EUR

1 évre szóló matrica ára – 110 EUR (max. 14 hónapig érvényes)

Személyautókra vonatkozó osztrák autópálya matrica árak 2023:

10 napig érvényes matrica ára – 9,99 EUR

2 hónapig érvényes matrica ára – 29,00 EUR

1 évre szóló matrica ára – 96,40 EUR (max. 14 hónapig érvényes)

FONTOS! Mind az osztrák, mind a szlovén matricát ki kell ragasztani a szélvédőre, ellenkező esetben büntetés jár!

Az olasz határt átlépve aztán változik a rendszer.

A 6300 km hosszú autópálya-hálózat használatáért szakaszonként kell fizetni, körülbelül 80 fizetős útszakasz található a 30 darab “A” jelzésű autópályán. A díjakat kétféle módon számítják. A “zárt rendszer” érvényes az autópályák többségére, vagyis az autópályadíj nagysága a megtett távolság.

A “nyitott rendszer” esetében a fizetőkapunál átalánydíjat kell fizetni, ez a következő szakaszokra vonatkozik: Como-Milano, Varese-Milano (A8), Torino-Bardonecchia (A32), Morgex-Aosta, Roma-Civitavecchia, Napoli-Salerno, Messina-Furiano és Cefalu-Buonfornello. Nápolytól délre és Szicíliában akadnak olyan szakaszok, ahol nem kell autópályadíjat fizetni.

Készpénz mellett lehetőség van bankkártyával (Carte) vagy ún. VIA-Carddal fizetni, utóbbit 25, 50 vagy 70 euróért lehet megvásárolni az autóklubokban, a fizetőkapuknál és az olasz pihenőhelyeken.

Pontos és naprakész díjszabás az autostrada.it oldalon érhető el (angolul is) >>

(Bal oldalon a Select Departure a kiindulási helyet, míg a Select Arrival az érkezési helyet jelöli. Ezeket kitöltve az oldal kiszámolja a távolságot, az időtartamot és az autópálya díját is). 

Útvonaltervezésre alternatív megoldás lehet a viamichelin.com oldal >>

Ha pedig valaki valamilyen okból valaki áthalad egy fizetős kapun fizetés nélkül, akkor 24 órán belül még online megtérítheti büntetés nélkül annak árát: itt.

Néhány konkrét autópályadíj:

A szlovén határtól (Gorizia)

 • Bibione, Caorle és Lignano (A4 Latisana lehajtóig): 3,70 EUR
 • Lido di Jesolo (A4 San doná Noventa / San doná di di Piave lehajtóig): 6,90 EUR
 • Velence: 10,90 EUR
 • Verona: 18,40 EUR (Verona Est lehajtó) vagy 18,90 EUR (Verona Sud lehajtó) vagy 19,80 EUR (Verona Nord lehajtó)
 • Bologna: 21,00 EUR (Bologna Interporto lehajtó) vagy 22,00 EUR (Bologna Arcoveggio lehajtó)
 • Sirmione (Garda-tó): 20,70 EUR
 • Bergamo: 26,40 EUR
 • Parma: 28,40 EUR
 • Rimini: 29,20 EUR (Rimini Nord lehajtó) vagy 29,90 EUR (Rimini Sud lehajtó)
 • Firenze: 30,10 EUR (Firenze Ovest, Firenze Nord lehajtó) vagy 31,30 EUR (Firenze Sud lehajtó)
 • Milánó: 29,80 EUR (Milano Est, Milano Ovest lehajtó) vagy 42,40 EUR (Milano Sud lehajtó)
 • Pisa: 35,40 EUR (Pisa Nord lehajtó) vagy 36,60 EUR (Piza Nord Est lehajtó)
 • Genova: 40,90 EUR (Genova Bolzaneto lehajtó) vagy 41,50 EUR (Genova Ovest lehajtó) vagy 41,80 EUR (Genova Est lehajtó)
 • Torino: 47,30 EUR (Milano Est 29,80 EUR + Torino 17,50 EUR)
 • Róma: 49,80 EUR (Roma Nord, Roma Est, Roma Sud lehajtók)
 • Nápoly: 65,30 EUR (Napoli Nord, Napoli Porto-Via Marina lehajtó) vagy 67,80 EUR (Napoli Est lehajtó)
 • Salerno: 67,80 EUR
 • Salernótól tovább teljesen délre, egészen Reggio Calabriáig már nem kell fizetni, ingyenes az autópálya, tehát Salernótól délre minden 67,80 EUR
 • Bari: 71,40 EUR (Bari Nord, Bari Sud lehajtó)

Az osztrák határtól (Tarvisio)

 • Trieszt: 12,20 EUR
 • Bibione, Caorle és Lignano (A4, Latisana lehajtóig): 11,70 EUR
 • Lido di Jesolo (A4 San doná Noventa / San doná di di Piave lehajtóig): 14,80 EUR
 • Velence: 18,80 EUR
 • Verona: 26,20 EUR (Verona Est lehajtó) vagy 26,80 EUR (Verona Sud lehajtó) vagy 27,60 EUR (Verona Nord lehajtó)
 • Sirmione (Garda-tó): 28,20 EUR
 • Bologna: 28,90 EUR (Bologna Interporto lehajtó) vagy 29,90 EUR (Bologna Arcoveggio lehajtó)
 • Parma: 36,30 EUR
 • Rimini: 37,00 EUR (Rimini Nord lehajtó) vagy 37,80 EUR (Rimini Sud lehajtó)
 • Firenze: 38,00 EUR (Firenze Ovest, Firenze Nord lehajtó) vagy 39,20 EUR (Firenze Sud lehajtó)
 • Milánó: 37,70 EUR (Milano Est, Milano Ovest lehajtó) vagy 50,40 EUR (Milano Sud lehajtó)
 • Como: 41,80 EUR (Milano Est 37,70 EUR + Milano Nord 1,80 EUR + Como Grandate 2,30 EUR)
 • Pisa: 43,30 EUR (Pisa Nord lehajtó)
 • Genova: 48,80 EUR (Genova Bolzaneto lehajtó) vagy 49,40 EUR (Genova Ovest lehajtó) vagy 49,80 EUR (Genova Est lehajtó)
 • Torino: 55,20 EUR (Milano Est 37,70 EUR + Torino 17,50 EUR)
 • Róma: 57,80 EUR (Roma Nord, Roma Est, Roma Sud lehajtók)
 • Nápoly: 73,20 EUR (Napoli Nord, Napoli Porto-Via Marina lehajtó) vagy 73,70 EUR (Napoli Est lehajtó)
 • Salernótól tovább délre, egészen Reggio Calabriáig már nem kell fizetni, ingyenes az autópálya, tehát Salernótól délre minden 75,70 EUR
 • Bari: 79,40 EUR (Bari Nord, Bari Sud lehajtó)

 

Hogyan működik a fizetőkapu?

Miután felhajtottunk az autópályára, a kapunál gombnyomással igényelhető a jegy, melyet később, a kijáratnál lévő sorompónál kell megfizetni (a jegyet tehát ajánlott az utazás teljes időtartama alatt megőrizni).

Az autópálya kijáratánál pénztárak találhatók, ahol a pályadíjat vagy a kezelőnek, vagy az automatának kell fizetni.

FONTOS! Ha TELEPASS felirat szerepel a kapunál, azt érdemes elkerülni. A Telepass az olaszok elektronikus, automata bérleti rendszere, ahol a kocsit beazonosítják és a sorompó automatikusan felemelkedik. Ha a Telepass készpénzes fizetés jelével van kombinálva, akkor nyugodtan válasszuk ezt a sort.

TIPP: A fizetőkapukhoz érve jó, ha rendelkezünk aprópénzzel és nem száz euróssal próbáljuk meg kiegyenlíteni a számlát. Aki kicsit is bizonytalan, inkább a kezelővel működő kapuhoz álljon sorba. Talán könnyebb megértetni magunkat egy emberrel, mint egy automatával 🙂

Mikor utazzunk?

Ne augusztusban! Az olaszok hagyományosan ebben a hónapban veszik ki a szabadságukat és mennek le családostul a tengerpartra.

Monterosso al Mare

Szombaton és vasárnap mindenképp számítani kell dugóra a fizetőkapuknál. A többi nyári hónapban is pénteken a tengerpart irányába, vasárnap pedig visszafelé lehet számolni erős forgalommal. A legjobb talán éjjel utazni – a gyakorlott vezetőknek mindenképp.

Sebességmérés

Olaszországban az EU általános szabályai érvényesek, tehát autópályán 130, autóúton 110, lakott területen kívül 90, lakott területen 50 km/h a megengedett sebesség, ha a táblák másként nem rendelik.

Róma, Olaszország

Sebességmérésnél a „Controllo elettronico della velocitá” felirat figyelmeztet, majd néhány száz méteren belül feltűnik a mérőpont is. A “TUTOR” felirat azt jelenti, hogy az adott útszakaszon két pont között számolja ki az átlagsebességet. Érdemes erre is figyelni, hogy elkerüljük a későbbi meglepetéseket.

Benzinkutak

Az olasz benzinkutaknál sem árt, ha ismerjük a feliratokat. A “Fai da Te” önkiszolgáló kút, míg a “Servito” sorban kiszolgálnak. A legtöbb helyen a pénztárnál kell fizetni, de vannak kutak, ahol a kezelőnél is ki lehet egyenlíteni a számlát. A városi benzinkutaknál jellemző, hogy ebédidőben bezárnak, ugyanez előfordulhat vasárnap és ünnepnapokon is.

Árak (2023. március)

95-ös ólommentes benzin: 1,95 EUR

dízel: 1,91 EUR

Aktuális árak és benzinkutak térképes listája >>

Parkolás Olaszországban

A parkolás a tengerparti üdülőhelyeken meglehetősen nehézkes, főleg szombaton és vasárnap bonyolult parkolóhelyet találni. Szállásfoglalásnál érdemes előre letisztázni, hogy a hotel/apartman rendelkezik-e saját parkolóval, így elkerülhető a későbbi bosszúság.

Olaszország városaiban kék, fehér, illetve (narancs)sárga színekkel felfestett parkolóhelyek vannak kijelölve. A történelmi belvárosokba szinte mindenhol csak helyi lakosok hajthatnak be, ezt videokamerával ellenőrzik.

Az aszfalton fehér csíkkal felfestett parkolóhely általában ingyenes, a kék csíkkal jelzett helyeken fizetni kell (parkolóautomata vagy parkolóőr). A narancssárga/sárga csík a megkülönböztetett járműveknek (mentők, tűzoltók stb.) van fenntartva. Ahol nincs csík felfestve, ott általában nem lehet parkolni!

Aki tilosban parkol, az bizony büntetésre számíthat, sőt a kocsiját is elvontathatják…

És ha rendben megérkeztetek a szálláshelyre, elboldogultatok a fizetőkapukkal, tankoltatok Olaszországban és még parkolóhelyet is találtatok, nincs más hátra, mint egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában élvezni a nyaralást és az olasz dolce vitát!


Reméljük a fenti összeállítással sikerült ehhez hozzájárulni, bármilyen észrevétel, kiegészítés van a részetekről vagy árváltozást tapasztaltok, írjátok meg kommentben!

Fotók: unsplash, pixabay

 

Ajánlatok