accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mit kell tudni a JTM-ről? Mikor lehet fontos?

utazomajom /

Megérkezett a nyár, ami azt jelenti, hogy mindenki elindul nyaralni, pihenni. Sokan autóval indulnak útnak, jól megpakolva, rengeteg bőrönddel és holmival. A legtöbbször ilyenkor merül fel a család életében, hogy bizony ideje lenne új autót vásárolni, nagyobbra cserélni a jelenlegit. Ma már ez kedvező feltételek mellett megoldható.

Figyelni kell a feltételekre

Autó részletre a Lizingo.hu segítségével is egyszerűen vásárolható. Ez azért is számít előnyös megoldásnak, mert nem fogja nagymértékben megterhelni a családi kasszát. Nem kell lemondani a nagyobb nyaralásokról, beruházásokról és bevásárlásokról.

A kinézett autót már pár napon belül használatba vehetjük, az igényelt összeg akár 24-48 órán belül megérkezhet a kijelölt bankszámlára. Még mielőtt fejest ugrunk az igénylésbe, érdemes tisztában lenni az egyes feltételekkel.

A hitelképesség vizsgálata során a legfontosabb tényező a JTM. Ez a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót jelenti, aminek az a lényege, hogyha az igénylő természetes személy, akkor az igazolt havi nettó jövedelemnek maximum az 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. Ha a jövedelem eléri a 600.000 forintot, akkor ez a mérték 60%-ra módosul.

Fontos, hogy itt az összes törlesztőt egyben kell számolni, valamint a most felvenni kívánt összeget is. Ha például valakinek van egy 50.000 forintos lakáshitele, az autólízing pedig 50.000 Ft lenne, akkor az összes törlesztőrészlet 100.000 Ft. Ez azt jelenti, hogy minimum 200.000 forintos igazolt havi nettó jövedelemre van szükség ahhoz, hogy megfeleljünk a hitelbírálaton.

A JTM-et minden Magyarországon működő pénzintézetnek kötelező megvizsgálnia. A jövedelmet többféleképpen is lehet igazolni. Munkáltató által, banki formanyomtatványon kiállított jövedelemigazolással vagy az utolsó kéthavi, teljes bankszámlakivonattal. Ha valaki külföldön dolgozik, akkor mind a kettőre szükség lesz. Egyéni vállalkozók és cégtulajdonosok esetében pedig a NAV által kiállított, előző évi jövedelemigazolás lesz a megfelelő.

Mi a teendő, ha nem megfelelő a JTM?

Fontos, hogy ilyen esetben is lehet megoldás, nem kell azonnal pánikba esni és lemondani az új autóról. Ha több adós van egy ügyletben, akkor a törlesztőnek csak akkora hányadával kell számolni, ahány adós van az adott hitelben. Ha a fenti példát folytatjuk, akkor az 50.000 forintos lakáshitel kétfelé oszlik, ha abban van egy adóstárs is, mint például férj-feleség esetében, ha együtt igényelték azt, így már elegendő lehet ez esetben az autólízinghez egy 150.000 Ft-os nettó jövedelem is.

Közeli hozzátartozó kezessége is sokat segíthet a hitelbírálat során. Ez lehet házastárs, testvér, szülő és gyermek is. A kezes további hitelképességét nem rontja a kezességvállalás.

Népszerű az autólízing

Napjainkban ez az egyik leggyorsabb, legegyszerűbb és legkedvezőbb módja annak, hogy megvásároljuk álmaink autóját. Az egész konstrukció rugalmas, viszonylag kevés önerőre van szükség és a család kasszáját sem kell azonnal, nagymértékben megterhelni egy autó értékének a teljes összegével.

Ajánlatok