accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mivel foglalkozik az andrológia?

utazomajom /

Mikor lehet szükség andrológus szakorvos segítségére? Milyen fő területei vannak az andrológiának? Milyen lépésekből áll a konzultáció? Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy az andrológiát férfigyógyászatként is emlegetik, ugyanis a férfiak egészségügyi problémáival kapcsolatos. Négy fő területe ismert: a férfi fogamzásgátlás, a férfi meddőség kezelése, a merevedési zavar kivizsgálása és a férfi hormonhiányos állapotok kezelése.

A férfi meddőség ma már az esetek többségében sikeresen kezelhető

Általánosságban elmondható, hogy a sikertelen teherbeesés 20 százaléka a pár mindkét tagjának rendellenessége miatt alakul ki, továbbá 40 százalékban a nő és 40 százalékban a férfi egészségügyi problémája miatt. Ha rendszeres próbálkozás mellett már több mint egy éve nem sikerül a teherbeesés, akkor érdemes részt venni egy alapos kivizsgáláson. Először célszerű a férfi oldal vizsgálatát elvégezni, ugyanis az kevésbé megterhelő, mint a nőké.

Milyen lépésekből áll az andrológiai konzultáció? Első lépésként a beteget alaposan kikérdezi a szakorvos, majd pedig ezután következik a fizikális, az ultrahangos és a spermavizsgálat. Az eredmények függvényében újabb vizsgálatokra is sor kerülhet, például laboratóriumi tesztek elvégzésére, melyek segítenek az egészségügyi probléma pontos okának meghatározásában. Ezt követően kerülhet sor a célzott terápiára. Szerencsére a férfi meddőség ma már az esetek többségében sikeresen kezelhető. Sőt, sok esetben még a reménytelennek tűnő eseteknél is található megoldás.

A kivizsgálás és a kezelés egyaránt rendkívül komplex folyamat

A férfi klimaxos panaszok esetén is sokfélék lehetnek a tünetek. Jellemző, hogy különféle társszakmákkal való együttműködésre is szükség van. A férfi klimax kezelésében az andrológus mellett részt vehet a belgyógyász, az urológus, az endokrinológus és a pszichiáter egyaránt. A kivizsgálás és a kezelés egyaránt rendkívül komplex folyamat.

Férfi fogamzásgátlás esetén is andrológus szakorvossal kell konzultálni. A műtéti módszerek ebben az esetben már régóta ismertek, de a hormonális megoldások még nem elterjedtek. Ebben az irányban jó néhány kutatási projekt zajlik jelenleg is.

Először a pszichés és a szervi eredetű merevedési zavar elkülönítése történik

A merevedési zavar is gyakori andrológiai problémának számít a 40-70 éves férfiak körében. Első lépésként a pszichés és a szervi eredetű merevedési zavar elkülönítése történik a kivizsgálás során. Ennek ismeretében lehet pontosan meghatározni a kezelés módját. Megfelelő szakorvosi segítséggel manapság már jól kezelhető a merevedési zavar.

A korai magömlés is gyakori probléma manapság. Pszichés érintettség esetén az andrológus mellett még pszichológus bevonására is szükség van a terápia során, azonban sok esetben a gyógyszeres kezelés önmagában elegendő.

Ajánlatok