accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mobilt vagy fényképezőgépet vigyünk nyaralásra?

utazomajom /

Manapság a nyaralás már együtt jár a fotózással. A koncerteket a mobilok kijelzőjén nézzük, a leghíresebb látnivalókról van aki szerint elég, ha egy hosszú szelfibottal a tömeg fölött készítünk képet. A 2017-es évben több, mint 1 200 000 000 000 000 000 (1,2 trillió) digitális fotó készült. Ebből vajon mennyit nézünk vissza, hívatunk elő, mutatunk meg másoknak? Miért ne fotóznánk “igényesen”, ha van rá lehetőségünk?

Francia Polinézia – Canon EOS M6 + 18-150mm objektív

Mobil vagy fényképező?

A statisztika szerint a képek 85 százalékát készítjük okostelefonnal és csupán 10 százalékát fényképezővel. A legtöbbször azért választjuk a telefonunkat, mert “az mindig kéznél van”. A mobil kijelzőjén a képek tűéleseknek tűnnek, de nagyobb felbontásban, monitoron, vagy kinyomtatva már az esetek többségében csalódnunk kell. Sokan a fényképezőgépek méretére panaszkodnak, ezt hozzák fel ellenérvként. Véleményem szerint a kompakt fényképezőgépekkel valóban nem tudunk sokkal szebb eredményt elérni, azonban néhány éve megjelentek az első cserélhető objektíves, úgynevezett MILC gépek, amelyek méltó vetélytársai lettek a több kilogramm súlyú, nehéz tükörreflexes társainak.

Francia Polinézia – Canon EOS M6 + 18-150mm objektív

MILC

Már a legelső MILC gépet vásárlók között voltam, azonban 6-7 éve még nagyon újnak számított a technológia, ezért néhány kompromisszumot kellett kötnünk, ha ilyen gép vásárlásra mellett tettük le a voksunk. Manapság ezek az apró hibák teljesen megszűntek, ár-érték arányban a legjobb választás lehet egy utazónak. Legutóbb a Canon EOS M6 készülékhez volt szerencsém, melynek váza mindössze 390 gramm súlyú. Hozzá egy 18-150 mm-es objektívet választottam, ami  8,3-szeres optikai zoomnak felel meg. Amíg telefonokon csak digitális zoom (a kész képbe nagyít bele szoftveresen) van, addig hatalmas előnye ezeknek az objektíveknek, hogy ebben az esetben a képméret nem változik, ugyanúgy 24,2 megapixeles fotók születnek. További előny, hogy a képstabilizátornak köszönhetően menet közben, vagy éjszaka is jó minőségű felvételeket készíthetünk.

Az ilyen nagy tartománnyal rendelkező lencséket “utazós” objektíveknek is szokás nevezni, hiszen szinte minden helyzetben megoldást nyújtanak, legyen szó portréról, tájképről, vagy videóról.

Moorea, víz feletti bungalló – Canon EOS M6 + 18-150mm objektív

Profi vagy amatőr

Az egyik legjobb dolog MILC fényképezőgépekben, hogy mindenki használhatja a tudásának megfelelően. Teljesen automata módban is tökéletes képeket készíthetünk, azonban ha valaki komolyabb szaktudással rendelkezik, az ezernyi beállítási lehetőség közül kiválaszthatja az aktuális pillanathoz a legmegfelelőbbet.

Én kezdetben teljesen automata módban használtam, azonban ahogy egyre inkább utánajártam a témának, annál több mindent próbáltam ki, mígnem mondhatni teljesen kiismertem a gép nyújtatta lehetőségeket.


Bora Bora – Canon EOS M6 + 18-150mm objektív

Utazásaim alatt sok turistát láttam már a világ legszebb helyein tablettel bohóckodni, vagy rossz minőségű telefonnal fotózni. Azt gondolom, hogy ha valaki csodás helyekre juthat el, ráadásul meg is szeretné örökíteni az ott látottakat, akkor érdemes beruházni egy jobb fényképezőre.

A bejegyzést a Canon Magyarország szponzorálta.

Ajánlatok