accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Néhány Tipp, Hogy Kényelmes Legyen A Home Office

utazomajom /

Így Rendezd Be Hatékonyan Az Otthoni Dolgozó Sarkodat

A home office elterjedésével egyre több embernek van lehetősége részben vagy akár teljesen otthonról dolgozni, Magyarországon is. Úgy tűnik, hogy az otthoni munkavégzés lehetősége hosszú távon is velünk marad, hiába hangoztatták sokan, hogy ez csak egy átmeneti állapot a COVID miatt. Az otthoni munkavégzés valójában számos szektorban már a COVID előtt is jelen volt, mint rendkívül népszerű opció. Amikor otthonról dolgozol, akkor úgy tudod elvégezni ugyanazt a munkamennyiséget, mint az irodában, hogy közben senki nem zavar és időnként ki tudsz kapcsolódni némi zenehallgatással mozizással, vagy olyan internetes játék oldalak látogatásával, mint például a Vulkan Vegas online kaszinó oldal.

Értelemszerűen vannak munkák, amelyeket nem lehet otthonról elvégezni, azonban az adminisztrációs, IT, pénzügyi és még akár műszaki területeken is számtalan olyan munkahely van, ahol otthonról is megoldható a munkavégzés. Ettől persze még a személyes kapcsolattartás jelentősége nem vész el és időnként szükség van arra, hogy a dolgozók fizikailag egy helyen legyenek, így a legtöbb cégnél a hibrid munkavégzés a jellemző, melynek keretében a dolgozók 2-3 napot dolgoznak az irodában és a maradékot pedig otthonról.

A Legfontosabb Szempontok Az Otthoni Munkaállomás Kialakításánál

Ahhoz azonban, hogy otthonról hatékonyan tudj dolgozni, nem csupán arra van szükség, hogy legyen önfegyelmed akkor is megfelelően ellátni a feladataidat, ha a vállad fölött nem figyel senki. Ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonyan tudj dolgozni otthonról, elengedhetetlen a megfelelő home office sarok kialakítása. Amikor kialakítod az otthonodban az irodai munkavégzésre használt területet, akkor három fontos szempontot kell figyelembe venned:

  • Alkalmasság a nyugodt munkavégzésre: Sokan szeretnek egy elzárt kis szobából dolgozni, de ha ez nem megoldható, akkor általában egy sarkot vagy egy másik, az otthonod tértől elválasztott szeletét érdemes kiválasztanod a munkavégzéshez. A nappali közepéből dolgozni nehéz, főleg, ha más is otthon van.
  • Kényelmes, ergonomikus munkavégzés: Ha úgy dolgozol, hogy közben az kicsit kényelmetlen, kicsit megfájdul tőle a nyakad, hátad, stb., az nem megfelelő. Ha nem kényelmes az otthoni munkaállomásod, az egészségügyi gondokat és komoly hatékonyság csökkenést fog okozni. Muszáj beruháznod olyan székbe, asztalba és minden egyébbe, amelyre szükséged van a kényelmes otthoni munkavégzéshez.
  • Megfelelő világítás: Nem csak az izületeidet és a gerincedet, de a szemedet is tönkre tudod tenni, ha huzamosabb ideig nem megfelelő otthoni munkaállomást használsz. Ügyelj rá, hogy a munkaállomás jól bevilágított helyen legyen és ha szükséges, akkor gondoskodj mesterséges világításról is.

Így Kezdj Bele Kialakítani Az Otthoni Munkaállomásodat

Először is gondold végig, hogy hol tudnál otthonról dolgozni. Ehhez vedd figyelembe a fent felsorolt szempontokat és a saját, személyes preferenciáidat is. Az otthonod elrendezése és mérete, valamint a családi állapotod értelemszerűen nagyban befolyásolja a lehetőségeidet. A legkényelmesebb az lehet, ha ki tudsz alakítani egy külön kis dolgozószobát, kényelmes asztallal, székkel és minden egyébbel, amelyre a munkavégzéshez szükséged van. Ez azonban sok esetben helyhiány miatt nem kivitelezhető, vagy akár az is is előfordulhat, hogy valakinek olyan a személyisége, hogy nem tud egész nap egyedül ülni egy szűk szobában.

Ha nem tudsz vagy nem akarsz különálló dolgozószobát kialakítani, akkor elsősorban a konyhában és a nappaliban találhatsz megfelelő helyet a home office sarkod kialakítására. A nappali sarkában, jól megvilágított helyen felállított számítógépasztal és szék gyakori megoldás, azonban ennek a hátránya, hogy amennyiben más is otthon van, aki éppen nem dolgozik, akkor jó eséllyel zavarni fogjátok egymást. Sokan a konyhapultnál alakítanak ki otthoni munkaterületet, azonban ez csak akkor opció, ha a konyhapult magassága lehetővé teszi a kényelmes munkavégzést. Válassz olyan magas vagy alacsony széket, amely biztosítja, hogy egyenesen, kényelmesen tudj ülni és a monitor kicsivel lejjebb legyen a szemed vonalánál, hogy hosszú időn keresztül se legyen kellemetlen nézni.

Extrák, Amik Növelhetik A Munkaállomásod Hatékonyságát

Sokan azt gondolják, hogy az otthoni munkaállomás kialakítása csak arról szól, hogy valahova be kell préselni egy asztalt, amire rá lehet tenni a laptopot és egy széket, amire rá lehet ülni. Pedig ezzel még csak az alapvető eszközöket biztosítottad a munkavégzéshez. Ahhoz, hogy hatékonyan tudj dolgozni és otthonról is motivált maradj, ahhoz az is szükséges, hogy az otthon kialakított munkaállomásod kellemes, kényelmes környezet legyen. Ha egy üres szobában ülsz egész nap egy számítógéppel, az még akkor is rontani fogja hosszú távon a hatékonyságodat, ha ez nem tudatosul bennedd. Használj növényeket, személyes tárgyakat és dekorációt arra, hogy kellemes környezetet biztosíts magadnak az otthoni munkavégzéshez. Nem lehet egész nap 4 csupasz fehér fal között ülve a monitort nézni.

Így Tudsz Hosszú Távon Is Motivált Maradni

Alakíts ki magadnak kényelmes helyet az otthoni munkavégzéshez és ne sajnáld a pénzt minőségi eszközökre, például egy jó székre vagy asztalra a munkához. Próbáld minél kellemesebbé tenni a munkaállomásod környezetét, dekorációval, növényekkel és személyes tárgyakkal, például fotókkal. Végső soron persze az is fontos, hogy mért ahhoz a teljesítményedet, hogy ha az irodában lennél, akkor mennyi munkát végeznél el. Ne fogd fel úgy az otthonról dolgozást, mint lehetőséget a pihenésre, ha nem haladsz a munkával az előbb-utóbb feltűnővé válik és konfliktusokhoz fog vezetni. Az otthoni munkavégzéshez való motivációban még akár az is segíthet, ha ugyanazt a ruhákat viseled, amelyeket az irodában viselnél.

Ajánlatok