accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Nagyító alatt egy rég elfeledett mesterség: a kovács

utazomajom /

A kovács egy olyan ősi mesterség, amely már a bronzkorban is létezett, manapság azonban eléggé kevés érdeklődés övezi. Attól függetlenül viszont, hogy nem áll a figyelem fókuszában, ez egy igazán csodálatos hivatás, amely űzésének egyik legnagyobb előnye, hogy kézzelfogható eredménye van a munkánknak.

Azáltal ugyanis, hogy a vasat hevítéssel és kalapálással a kívánt méretre és formára alakítjuk, különböző használati tárgyakat, eszközöket, alkatrészeket és szerszámokat gyárthatunk.

Bár azt hozzá kell tenni, hogy manapság a folyamatnak ezen részét a legtöbb cégnél, köztük az az Egerállás https://egerallas.hu/allasok/szakmunka aldolalán is hirdető Kovács Kft-nél is, már a berendezések végzik el helyettünk. A acélnak és a színesfémeknek a hideg vagy képlékeny alakítása viszont még így is igazán izgalmas és érdekes kihívást jelent mindazok számára, akik szeretnek látványos eredményeket elérni és szerteágazó anyagismerettel rendelkezni.

Milyen képzés szükséges a gépi kovács szakma betöltéséhez?

Ahhoz, hogy be tudjuk tölteni egy gépi kovács pozíciót, szükség van arra, hogy elvégezzünk egy speciális szakképzést, amely megkezdésének alapfeltétele az alapfokú iskolai végzettség, valamint a 16. életév betöltése.

Továbbá ezenkívül még a képzés megkezdését megelőzően el kell végezni egy egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is.

Milyen feladatokat lát el egy gépi kovács?

Ahogy már fentebb is említettük a gépi kovács egyik legjelentősebb feladata közé tartozik az, hogy a gyártási dokumentáció, a kovácsrajz, alapján hideg és/vagy meleg képlékeny alakítással ipari kovácsolt terméket állítson elő.

De emellett még sokszor darukötözői-teherkötözői feladatokat is ellát, és kezeli, illetve üzemelteti a segéd- és kiszolgálóberendezéseket. A technológiai utasításnak megfelelően pedig dokumentálja a kovácsolás paramétereit.

Miért érdemes ezt a hivatást választani?

Főként azért, mert a munkaerőhiány elképesztő méreteket ölt ebben a szférában is. Így a cégek sokszor szabályosan úgy vadásszák a munkásokat, és próbálják mindenféle taktikával magukhoz csábítani a friss munkaerőt.

Ez pedig pont kapóra jön azoknak, akik frissen végezték el a szakképzést. Nagyon sokan számoltak be egyébként arról, hogy alig, hogy megkapták a bizonyítványukat, már munkába is állhattak.

Melyek a jó kovács ismérvei?

A kovács a munkájának nagy részét jellemzően zárt térben végzi, ahol a munka jellegéből adódóan nagyon meleg van. Arról nem is beszélve, hogy a tűzhely környékén, és az egész műhelyben száll a füst és a pernye a faszénből, és maga a vas sem a legtisztább anyag.

Így ez a mesterség leginkább azoknak való, akik képesek alkalmazkodni az extrémebb munkakörülményekhez és a koszhoz.

Összességében tehát elmondható, hogy a kovács szakma egy olyan mesterség, amelyet a megfelelő odafigyeléssel, profi hozzáállással és tanulással elsajátíthatunk, és ha elég kitartóak vagyunk, akkor komoly karriert futhatunk be vele.

Ajánlatok