accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

6+1 nélkülözhetetlen tudnivaló, ha körbe szeretnél utazni egy egész kontinenst

utazomajom /

Avagy útmutató egy igazán belevaló ausztrál road trip-hez

Annyit már biztosan tudtok, hogy egy olyan országot, ami kontinensnyi nagyságú és minden 150 méteren van valami – főként európai szemmel – felfoghatatlanul lenyűgöző, nem lehet csak úgy ímmel-ámmal megtekinteni. Egy valamirevaló ausztrál körúthoz mindenképpen szükségünk lesz egy autóra, hisz a buszsofőrt mégsem fenyegethetjük, fizethetjük le, vagy épp kényszeríthetjük, hogy nyomjon satuféket, ha meglátunk valami kihagyhatatlant. Márpedig saját autó nélkül ez minden bizonnyal bekövetkezne.

Jöjjön hát az 5+1 legfontosabb tudnivaló, ha road tripre indulnál a világ egyik legegzotikusabb országában:

1. Vegyél, vagy bérelj, de lehetőleg 4X4-es autód legyen!

Nyilván nem sok mindenki fog egyből autót venni, ha elutazik 3-4 hétre Ausztráliába, de mivel egyre több lehetőség nyílik a magyar fiatalok számára is, hogy huzamosabb időt a vörös kontinensen töltsenek, így ezt az opciót is számba veszem, amikor azt mondom: csakis 4X4-es autóban gondolkodj. Ausztrália ugyanis rengeteg olyan nemzeti parkkal és eldugott kinccsel rendelkezik (a kevésbé szuper színvonalú útjaikról már ne is beszéljünk), amely csakis négykerék meghajtású járművel közelíthető meg. És hidd el, azért elmulasztani egy meseszép vízesést, egy kis krokodiloktól burjánzó tavat, vagy épp kihagyni az ország nyugati sivatagos részét, mert ezen akartál spórolni, óriási hiba lenne!

Ausztrál road trip_2

2. Tankolni csakis prémium minőségű üzemanyagot szabad!

Aki töltött már néhány napot egy autószerelő műhely udvarán a semmi közepén, vagy épp szentségelt a gőzölgő motor láttán, miközben 4-500 kilométerre nem volt emberlakta település, az egy életre megtanulta, hogy Ausztráliában csakis prémium üzemanyagot szabad tankolni. Az olcsóbb verziót ugyanis – ozzie urban legend szerint – az őslakosok használják szipuzásra. Azt hiszem ez nem az a tapasztalat, amit mindenképp szeretnénk begyűjteni egy ilyen körúton, szóval higgyünk a helyi szakiknak és tankoljuk a jobb minőségű benzint.

3. Használd az ingyenes kemping app-eket!

Down under-i jó tulajdonság, hogy szeretnek az emberek kocsiba pattanni és heteken, hónapokon át utazgatni. Nyilván senki pénztárcája nem kifogyhatatlan, így méltán nagy népszerűségnek örvendenek az ingyenes kempingező helyek is. Számos app közül választhatsz már, amely mutatja, hogy hol találod a hozzád legközelebb eső kempinget, de sokszor belebotolhatsz olyan táborhelyekbe is, ahol csupán néhány dollár díjat kell fizetned. Arra azonban vigyázz, hogy nem kijelölt helyen ne éjszakázz, mert könnyen beleszaladhatsz a néhány ezer dolláros bírságba!

Ausztrál road trip_3

4. Fontos a jó biztosítás!

Egyébként is óva intek mindenkit attól, hogy biztosítás nélkül bárhová is nekiinduljon, de Ausztráliába, ahol hemzsegnek a gusztustalanabbnál gusztustalanabb és főként egyedülállóan veszélyes lények, különösen fontos előrelátónak lennünk. Arról már nem is beszélve, hogy a kenguruk előszeretettel ugrálnak a járművek elé, komoly károkat okozva az autóban és akár bennünk is.

5. Vedd komolyan a figyelmeztető táblákat!

Igen, nagyon nehéz megállni az 50 fokos klímában, hogy az ember ne tépje le magáról egyből a ruhát és rongyoljon bele az első valamirevaló tóba/folyóba/tengerbe, de a saját érdekedben, torpanj meg az – egyébként óriási – figyelmeztető táblák láttán és olvasd el mi van rájuk írva! Ha az alábbi kifejezések bármelyike, akkor inkább gondold át ezt mégegyszer:

’Dangerous jellyfish may be present…’, ’ crocodiles inhabit this area. Attacks cause injury or death’, ’caution snakes’…

Ausztrál road trip_6

6. Mindig legyen nálad tartalék víz!

Az ausztrál sivatag felé közeledvén, ahogy egyre inkább magad mögött hagyod a civilizációt észreveszed majd, hogy már-már unásig szájbarágós figyelmeztetések jönnek veled szembe, miszerint mindig legyen nálad tartalék víz és üzemanyag. A tapasztalat azt mutatja, hogy vízből és üzemanyagból sohasem elég és a sivatag nem csupán azért veszélyes, mert forró (vagy épp nagyon hideg), hatalmas és az 5. pontban már említett förmedvények lakják, hanem azért is, mert sok száz kilométert is megtehetsz anélkül, hogy bárki emberfiával összetalálkozz. Márpedig, ha elforr a hűtővized (sivatagban gyakran megesik), megolvad a motor (tényleg, még ez is!), vagy épp kifogy az üzemanyagod (hiába volt fullra tankolva a jármű), borzalmasan rémisztő állapot, hogy akár fél-egy nap is eltelhet úgy, hogy segítséget kapnál.

Ausztrál road trip_4

Éppen ezért mindig, de mindig legyen nálad minimum 30 liter tartalék víz és üzemanyag is, ha nem szeretnéd, hogy valami fatális vége legyen az egyébként isteni körutazásodnak!

+1. Mindig legyen kéznél a bankkártyád

Ausztráliában még a legapróbb települések kisboltjaiban és bárjaiban is fizethetsz a Magyarországon kibocsátott bankkártyáddal. Igazából hónapokon keresztül utazgathatsz úgy az országban, hogy készpénzre egyáltalán nem lesz szükséged. Habár nagyon szép színes az ausztrál papírpénz, ha nem muszáj, akkor a helyiek sem használják, olyannyira, hogy  általában a pénztárcájukban is csak egy kis aprópénzt tartanak. Az éttermekben egyáltalán nem szokás borravalót hagyni, így semmi lelkiismeretfurdalás ne legyen benned egy vacsora kártyás fizetése esetén. Esetleg akkor jöhet jól valamennyi készpénz, ha sötétedés után érkeznél meg egy fizetős kempingbe, mivel olyankor az a szokás, hogy egy borítékba kell helyezni a kifizetendő összeget, melyet reggel gyűjtenek be a kemping alkalmazottai. A legtöbb nemzeti park rendelkezik saját kempinggel, ahol a látogatóközpontban egyben letudhatjuk a belépőjegy és a kemping használati díjat is. Persze Mastercardot vagy akár Maestro kártyádat ilyenkor is használhatod, hogy könnyen és kényelmesen fizethess.


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta.

Ajánlatok