Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Nyelvtudás nélkül külföldön?

2017. május 26. péntek, 15:14 - lanymajom
Hírek

Sokan azért hezitálnak egy külföldi (egyedüli) utazáson, mivel nem beszélnek idegen nyelveket. Habár egy idegen nyelv ismerete az élet több területén is hasznos tud lenni, de vajon aki még egyiket sem sajátította el, az tényleg maradjon inkább otthon és ne induljon el felfedezni a világot?

Persze az a legideálisabb helyzet, amikor olyan országba utazunk, amelynek valamilyen szinten ismerjünk a hivatalos nyelvét, de ha csak ez a tény befolyásolná az utazási célpontválasztásunkat, akkor eléggé limitáltak lennének a lehetőségeink. Gondoljunk bele, ha nyáron egy naposabb vidékre szeretnénk utazni Európán belül és az angolon kívül nem ismerünk más idegen nyelvet, akkor Máltán kívül más ország nem is kerülhet számításba? És mi van abban a helyzetben, ha csak németül vagy oroszul beszélünk, de azt is csak egy minimális szinten? Akkor a déli, naposabb országokról még gondolkodni se merjünk?

Töltődj fel nyári élményekkel az Adrián! Foglald le nyaralásod már most és utazz kedvező áron!

A következő eshetőségnek már kicsit nagyobb a valószínűsége, mégpedig annak, hogy az általunk beszélt idegen nyelvet a célországunk lakói is ismerik. Aki beszél angolul, az nyugodt szívvel utazhat Hollandiába vagy a Skandináv országokba és ott bárkit leszólíthat útbaigazításért az utcán, hiszen a lakosság nagy része szintén beszél angolul.

Viszont van még egy harmadik opciónk is. Mi van abban az esetben, ha nem beszéljük a célország nyelvét, de a célország lakosai se nagyon beszélnek idegen nyelveket? Én például Montenegróban éreztem azt, hogy ott az oroszon kívül más idegen nyelvre nem nagyon lehet hagyatkozni, hiszen akárhányszor leszólítottam valakit útbaigazításért, egyszer sem sikerült közös nyelvet találnunk. De hozhatnánk példát egy kicsit távolabbról is. Kínában valószínűleg hasonló esélyekkel indul az, aki a magyaron kívül semmilyen nyelvet nem beszél, mint az, aki a magyar mellett angolul, spanyolul és még németül is tud.

Persze nem azt akarom mondani, hogy aki nem beszél idegen nyelveket, az Kínáig meg se álljon, illetve a nyelvtanulás fontosságát se szándékozom elbagatellizálni, hanem csak a kételyeket szeretném eloszlatni azokban, akik eddig az idegen nyelvtudás hiánya miatt nem mertek külföldre utazni. Ugyanitt viszont mindenkit arra buzdítanánk, hogy a célország nyelvén a leggyakrabban előforduló szavakat, mondatokat próbálja meg memorizálni az utazás előtti hetekben, ha a helyiekben jó benyomást szeretne kialakítani, ezáltal kellemesebb utazási élményekkel hazatérni.

francia

Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk pár weboldalt illetve applikációt, amelyek segítségünkre lehetnek a nyelvi nehézségek leküzdésében. (míg a valós idejű fordítógépek át nem veszik a hatalmat?)

Hogyan kezdj neki?

Duolingo – https://www.duolingo.com/ (Nyelvtanulás az alapoktól)
Memrise – http://www.memrise.com/courses/hungarian/ (Hasznos szavak és kifejezések)
Forvo – http://hu.forvo.com/ (Le tudod írni, de nem tudod kiejteni? Ez az oldal tudja.)
Google fordító – https://translate.google.hu/ (Nem csak fordít, de a kiejtésben is segít)
Omniglot – http://www.omniglot.com/language/phrases/index.htm#lang (Hasznos kifejezések a világ minden nyelvén)
Lang-8 – http://lang-8.com/ (Ahol anyanyelvi segítséget kapsz – magyarul sajnos nem elérhető)

Talán ez is érdekelhet

Egy hozzászólás a(z) “Nyelvtudás nélkül külföldön?” bejegyzéshez

  1. Én mindig úgy tartottam, hogy nem beszélek nyelveken. Ez akkor változott meg, amikor elkezdtünk sűrűbben utazgatni Európában. Sokszor rákészülés nélkül vágtam neki az útnak, mert úgyis van velem olyan, aki éveken át tanult pl. angolul.. Biztos tud mindent! Aztán állandóan jött a pofára esés, hogy nekem kell beszélni, mert az a másik megmukkanni sem tud/mer.
    Szóval sosem olyan biztos, hogy nem beszélünk angolul, németül, akárhogy.. Szerintem a hirtelen jött helyzet, rengeteg rejtett tudást hoz ki belőlünk. Az út folyamán is rengeteg szavat, kifejezést tanulunk a helyi nyelven. Például csehül, lengyelül, spanyolul, és szlovákul is már tudom az alapszavakat, annyiszor mondták, hogy beivódott. (Köszönés, igen, nem, megköszönés stb.. Semmi extra)
    Pedig én tényleg úgy vallottam, hogy semmilyen szinten sem beszélek semmilyen nyelven.