accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Országnyi méretű szemétsziget úszik a Csendes-óceánon

lanymajom /

Hatalmas szemétsziget alakult ki a Csendes-óceánon, amelyet a tengeráramlatok tereltek össze. Már 1,6 millió négyzetkilométeren terül el a szemét, ami körülbelül Spanyolország területének háromszorosa.

Legalább 87.000 tonnányi szemét úszik Kalifornia és Hawaii között, ami többnyire műanyagpalackokból, gyerek játékokból, elhasznált elektronikai termékekből, elhagyott halászhálókból és egyéb törmelékekből áll. A hulladék nemcsak az Egyesült Államokból származik, hanem Ázsia és Dél-Amerika is táplálja. Már nevet is kapott a jelenség, a Nagy csendes-óceáni szemétszigetként emlegetik. Ha nem takarítják föl hamarosan ezt a zűrzavart, akkor a következő évtizedekben apró darabokra fog lebomlani ez a sok műanyag, amit még nehezebb lesz kiszűrni a vízből, továbbá a táplálékláncba is bekerülhet, hiszen a halak is elfogyaszthatják.

A napokban jelent meg a legújabb tanulmány a témában, amelyen hat egyetem és egy légiszenzorokat gyártó cég dolgozott három éven keresztül. A kutatók megállapították, hogy jóval több szemét van az óceánban, mint amennyire gondoltak. Körülbelül 1,8 billió darabból tevődik össze ez a hatalmas szemétsziget és a mérete exponenciálisan növekszik.

Mivel a szemét nemzetközi területen mozog, ezért az országok nem foglalkoznak a feltakarításával. A tanulmányt a The Ocean Cleanup szervezet rendelte el, melynek célja az óceánok műanyagtól való megtisztítása. Ha te is támogatnád ezt a kezdeményezést, akkor itt olvashatsz bővebben a lehetőségekről.


Forrás

Ajánlatok