accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Öt ingyenes és kettő 10 euró alatti program Berlinben

Katya /

Bár a nyaralásról a legtöbb embernek nem a német főváros jut eszébe, annak, aki szívesen elmerül a történelemben, szereti a művészeteket és a hatalmas, zöld parkokat kiváló úti cél lehet Berlin a maga sokszínűségével. Ráadásául a fapados légitársaságoknál általában könnyű olcsó repjegyet is kifogni, de vonattal sem vészes. Most hoztunk öt ingyenes és kettő 10 euró alatti programot Berlin pénztárcabarát megismeréséhez.

Street art túra

Berlin elképesztően sokszínű város, ahol rengeteg nép és kultúra keveredik. A klasszikus történelmi belváros mellett rendre végigkísér a berlini fal és története, miközben bőven teret kapnak a modern művészetek is, melyek gyakran ötletes graffitik vagy plakátok képében az utcán is szembe jönnek velünk. Megkerülhetetlen részei a városnak, ha pedig elmerülnél az utcai művészetek világában akár egyedül sétálva, akár egy free tour-on (itt annyit fizetsz, amennyit szeretnél) is megteheted. Az egyedüli felfedezést kezdheted az Alexanderplatzot és Hackescher Marktot összekötő Dirkenstrassen, ami népszerű a helyi művészek körében. Az S-bahn viaduktja remek hely a különféle past up, azaz  „lisztpasztával” ragasztott műveknek. Az „It’s time to dance” c. táncoló lányokat ábrázoló glitteres képek vagy a spanyol művész, El Bocho Lucy Cat képei is elcsíphetők.

Hackescher Markt közelében található a Haus Schwarzenberg is, ami tulajdonképpen egy kreatív tér az utcai művészeknek. Az épület és a kert a Rosenthaler utcából közelíthető meg, van itt kávézó, mozi és kiállítások is, a kertben pedig furcsa fém szobrok is várnak. Az abszolút street art paradicsom azonban kétségtelenül Kreuzberg negyedében található.

A kerület sok bevándorló otthona is, de a helyi alternatív szubkultúrák által is kedvelt városrész, így nem csoda, hogy lépten-nyomon különféle klassz graffitikbe, falfestményekbe, művészeti kezdeményezésekbe és menő helyekbe is botlani. A felfedezést kezdheted a Kottbuser Tortól. A város egyik leghíresebb falfestménye az olasz művész, Blu képe, amelybe egyből beleütközünk az Oberbaum hídról Kreuzbergbe érve.

East Side Gallery

Ha már street art, nem feledkezhetünk meg az East Side Gallery-ről sem. Az 1,3 kilométeres kiállítás a világ leghosszabb szabadtéri galériája, amely az egykori fal egy szakaszát őrzi, bemutatva a második világháború utáni politikai változásokat Európában és Németországban. A galéria ötlete egyből a fal lebontása után felvetődött és 118 művész, 21 országból festette meg műveit. Az East Side Gallery a Spree mellett vonul végig a Friedrichshainon, majdnem az Oberbaum-hídnál ér véget, így a két street art túra könnyedén összeköthető.

Mauerpark

A Mauerpark, azaz „Fal park” egy szabadtéri, ingyenesen látogatható park. Itt volt a berlini fal határsávja, így 1961 és 1989 között itt nem lehetett átjárni, az újraegyesítést követően pedig ezt a senki földjét parkká alakították. Most egyrészt ennek az időszaknak állít emléket az állandó szabadtéri kiállítás, de parkként is népszerű. Különösen vasárnaponként: ilyenkor közvetlenül a park mellett tartják a bolhapiacot, ahol mindenféle kincseket beszerezhetsz a régi lemezektől és jelvényektől kezdve a kézműves termékekig és biciklikig. A másik népszerű esemény vasárnaponként a Mauerpark karaoke, ami a kör alakú amfiteátrumban kap helyett és pontosan az, aminek hangzik, de a környéken gyakran tűnnek fel ilyenkor táncosok is.

Kilátás a Reichstag kupolájából

A német parlament üvegkupolájából lenyűgöző kilátás nyílik a környékre, ráadásul ingyenesen látogatható, csak regisztráció szükséges. Ezt ezen az oldalon teheted meg és érdemes időben gondoskodni róla, a helyek száma ugyanis limitált. A legjobb fotókért ajánlott a naplemente idejére időzíteni a foglalást. A túra óránként indul és audio guide-ot is adnak, így séta közben kicsit többet megtudhatsz a Reichstag sokat látott épületéről.

Vadregényes vadászterület, régi reptér és szovjet emlékmű – Berlin csodaszép parkjai

New Yorknak ott a Central Park, Londonnak a Hyde Park, Berlinnek pedig a hatalmas Tiergarten. A 210 hektáros park igazi zöld tüdeje a városnak. Több forgalmas út is átvezet rajta, könnyen megközelíthető a Győzelmi oszloptól vagy a Bradenburgi kaputól indulva. A park egykor vadászterület volt és bár nagyvadak már nem élnek benne, de számos mókus, nyúl, kacsa, sőt róka otthona a mai napig. A parkban tó is található, emlékművek és szépen kialakított rózsakert, mégis megőrizte vadregényességét, nem érezni mindenhol az emberi beavatkozást. A hatalmas füves mezők különösen csábítóak egy fárasztó, városnézéssel teli nap után.

Ha nem elég a parkokból, ajánljuk még Berlin legnagyobb parkját, az egykori reptérből kialakított Tempelhofot, ahol akár a régi kifutópályán biciklizhetsz vagy futhatsz. A Treptow Park pedig a Spree partján terül el, érdekessége a hatalmas szovjet emlékmű a közepén. A gondosan kialakított parkban található tavon evezni is lehet, sőt egy kis szigetre is át lehet lapátolni.

Utazómajom-tipp: Bár a Tiergarten csak nevében állatkert, de mellette található a „valódi” Berlini Állatkert is, ahol 20 ezer állat él, köztük a nemrégiben született panda bocsok is. Az állatkert jelenleg is látogatható, bár a vírus miatt sok állatház és az akvárium jelenleg zárva van (07.21.).

Buszos városnézés egy jegy árából

Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlni, ha inkább buszról tekintenéd meg a látnivalókat. Bár az idegenvezetés elmarad, mégis a város több járata igénybe vehető városnézésre is. A klasszikus a 100-as jelzésű busz útvonalát Kelet- és Nyugat-Berlin egyesülésekor hozták létre, összekötve a város nevezetességeit. A 100-as buszra a legjobb az Alexanderplatzon felpattanni, ahonnan a Múzeum-szigetet, a dómot és a Bradenburgi kaput érintve juthatsz el a Reichstagig. A buszon maradva a Tiergarten mentén eljuthatsz a Győzelmi oszlopig, de láthatod a Kaiser Wilhelm templomot is, amelyet a második világháborúban lebombáztak, romjai pedig a háború borzalmaira emlékeztetnek (és ingyenesen látogatható). A busz végállomása a Berlini Állatkertnél van. A 100-as busz gyakran emeletes busz képében érkezik, így fentre ülve adott a jó kilátás is. Hasonlóan érdekes útvonalon visz végig a 200-as és a 300-as busz is.

Utazómajom-tipp: Egy kétórás jegy tömegközlekedésre, egy irányba zónától függően 3 és 3,80 euró között van (utóbbi a reptérre javasolt), míg a napijegyek ára 8,80 és 10 euró között alakul.

Tengerparti élmény egy tó partján és úszás a Spree folyón lebegő medencében

Berlin és környéke tele van csodaszép tavakkal, így a nyári kánikulában a helyiek gyakran veszik feléjük az irányt. Az egyik klasszikus a város szélén lévő Wannsee-tó, de szintén népszerű az Alexanderplatzról csupán fél óra alatt elérhető Standbad Plötzensee. A kis tó már 100 éve is népszerű volt a fürdőzők körében, fürdőépülete műemlék épület. A kristálytiszta tavat egy természetvédelmi terület veszi körül, előtte pedig hatalmas bicikliparkoló van, a belvárosból is könnyedén megközelíthető kétkeréken is. A strandra a belépő 7 euró, hosszú homokos partja van, ahol a gyerekeknek csúszda és kicsit sekélyebb partszakasz van, míg a tó másik széle kedvelt hely a nudisták körében. Van egy kisebb, medenceként lekerített rész is, ha valaki ott szívesebben úszik. A parton esténként élő zene is szól, így a strand este nyolcas zárása után gyakran alakul ki buli a bár előtti homokos parton, a tábortűz mellett – de szigorúan este 10-ig, akkor ugyanis a DJ abbahagyja a zenélést.

Bár a Spree vízminősége nem megfelelő a fürdőzéshez, a Badeschiff medencéjében mégis olyan érzésed lehet, mintha a folyóban úsznál. A konkréten a Spreeben lévő medencébe jelenleg kétórás intervallumokra, online lehet jegyet váltani szintén 7 euróért.

Ajánlatok