accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Pihentető nyaralásra vágysz? Irány Mórahalom!

Katya /

Szegedtől mindössze 20 kilométerre, a szerb határ közelében húzódik meg Mórahalom, csinos házainak, virágos főterének, vendégszerető lakóinak köszönhetően pedig könnyen olyan érzésünk lehet, mintha egy osztrák városkába érkeznénk. Az egykori tanyavilágból mára egy rendezett város lett, neve legtöbbeknek a fürdője miatt csenghet ismerősen: a Föld alól ugyanis értékes gyógyvíz bugyog fel, a ’60-es években alapított és azóta folyamatosan épülő és szépülő fürdő 21 medencéjével vonzza a kikapcsolódni vágyókat határon innen és túl.

Azonban nemcsak emiatt érdemes erre járni: egy békés páros hétvégére, családi vagy baráti kikapcsolódáshoz is jó választás lehet, ha picit kiszakadnánk a zajból és az állandó pörgésből. Sőt, a város Turisztikai Irodája akár egész hétre is kínál programokat bemutatva a város és a környék látnivalóit, mi most azonban elsősorban a helyi élményekre összpontosítunk.

Bivalyrezervátum

Mórahalom határán, a Nagyszéksós-tó mellett található a dél-alföldi régi első bivalyrezervátuma. A bivalyokat még 2008-ban telepítették ide, azzal a céllal, hogy segítsenek megtisztítani a tavat és környékét a nádtól, ami addigra már szinte mindent benőtt. Mivel a bivaly igénytelen állat, remekül érzi magát nedves, mocsaras környezetben és szívesen legeli a kákát és a nádast is, így nekik köszönhetően a tó ma újra szép, akár csónakázhatunk is rajta. A tó fölé benyúló stégről azonban nemcsak a tavat magát, de az ott élő vízi madarakat és a napon ejtőző teknősöket is megfigyelhetjük, picit távolabbról pedig kis szerencsével magukat a bivalyokat is. Ottjártunkkor még nem hajtották ki őket, így a kerítés mellől, egész közelről figyelhettük meg hogyan lakomáznak, de a rezervátum területe máskor is körbejárható, így biztonságos távolságból – vagy akár a kerítés mellé épített magaslesről – nézhetjük miként zajlik az élet ezeknél a hatalmas, tekintélyt parancsoló állatoknál.

A tó egyébként körbe is járható (8 km hosszú), de van bivaly-tanösvény és kérhető vezetés is, melyet különösen ajánlunk, ha valaki többet szeretne megtudni ezekről az őshonos állatokról. A rezervátumot az Alföldi Kéktúra is érinti. Ha tavasszal jársz erre, ne hagyd ki a programok közül a közelben lévő TulipGarden Mórahalmot sem, ahol a tulipánok virágzásakor tulipánszüretet is szerveznek.

Utazómajom-tipp: Fedezd fel a tavat segway-jel! A város központjából a tóig tartó út csupán öt kilométer, viszont a hatalmas mezők és kis tanyák mellett elvezető nyugodt utat igazán csak két keréken vagy gyalog lehet kiélvezni. A biciklis út miatt persze adja magát a kerékpáros felfedezés, de ha még szeretnél csavarni egyet az élményen, ajánljuk, hogy nevezz be egy segway túrára, amely a Turisztikai Irodából indul.

Ezer Év Parkja

Szelfizz a Parlamenttel, ülj le a Balaton partján, járd be a történelmi Magyarországot Erdélytől a Vajdaságig! Az Ezer Év Parkjában utazás és időgép nélkül fedezhetsz fel hazai várakat, templomokat, kastélyokat 1:25-ös méretarányúra „zsugorítva”. A térképszerű elrendezésnek köszönhetően olyan, mintha terepasztalként terülnének a lábad elé a hazai látnivalók, de megtalálható a Balaton és a nagy folyóink kicsinyített másai is ott csordogálnak az épületek körül. A felfedezést a táblákon QR-kódok segítik, de igényelhetünk témavezető füzeteket is kvízekkel, csoporttal pedig mindenképp ajánljuk a szakvezetést, ugyanis a helyi múzeumpedagógus, Fodor István hatalmas lelkesedéssel, színesen mesél a történelemről. A parkban lehetőség van korabeli ruhák és lovagköpenyek felöltésére is. Alternatív történelemórának is kiváló program.

Gyógyfürdő

Miután elmerültünk a természet szépségeiben, jöhet a szó szerinti elmerülés is Mórahalom híres gyógyvízében. A város központjában lévő Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben összesen 21 kül- és beltéri medence között válogathatunk: van úszó – és wellnessmedence, pancsoló, gyógyvizes medencék és csúszdák is, így bárki kikapcsolódhat. A fürdőhöz szaunavilág is tartozik és különféle gyógy- és wellness szolgáltatások is igénybe vehetők. A COVID miatti kényszerpihenő alatt sem tétlenkedtek és a fürdő egy új, prémium részleggel, a Csendes Wellness Prémium Spa-val bővült.

A wellness különlegessége a dél-alföldi régió legnagyobb finn szaunája, ahol egyszerre 40 fő relaxálhat. A finn szaunán kívül infraszauna, udvari orosz szauna, kültéri csobbanó dézsa, jakuzzi, jégkása kút és trópusi élményzuhany szolgálja a pihenést. A fürdő szauna szeánszokat is kínál, jó híre van a helyi szaunamestereknek, akik kellemes zenével, illatokkal, mézzel, jéggel gondoskodnak a felüdülésünkről. Mi elsők közt tesztelhettük az új részleget és bátran ajánljuk mindenkinek. A fürdő igen barátságos árakkal operál, egyedül a Csendess Wellness szolgáltatásaihoz szükséges külön, kiegészítő jegy váltása, mely 1300 Ft-ba kerül.

A helyi gyógyvíz  egyébként nemcsak a fürdő miatt áldás: a város több területen is törekszik a környezettudatos megoldásokra, a leeresztett vizet is energetikai célokra hasznosítják újra, így sok létesítmény fűtését is ez biztosítja.

Nyári programok

Programokból sincs hiány Mórahalmon. Nyáron például érdemes megnézni milyen előadások vannak éppen a Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban. A színházban – ahogy neve is sugallja – fontos szerepet kapnak a lovak, de a Nemzeti Lovas Színház előadásai mellett a helyszín befogadóhelyként is működik, így musicalek és koncertek is helyet kapnak az időjárásbiztos építménybe.. Az idei kínálatban szerepel például az Aladdin, a Csárdáskirálynő, a Rómeó és Júlia a „lovas” darabok között, de fellép majd a ReCirquel-újcirkusz társulat és lesz Zorán, valamint Budapest Bár koncert is.

A színházba egyébként külön BUBA-busz járatok is indulnak, ezek a város elektromos kisbuszai. A vidám figurákkal díszített városnéző buszok népszerűek a gyerekek körében is.

Hol aludjunk?

Mórahalmon rengeteg választási lehetőségünk van a többcsillagos hotelektől kezdve, a barátságos vendégházakig. A fürdő köré három, különféle igényekre szabott szálláshely épült: a Termál Panzió, a Colosseum Hotel**** és az Elixír Medical Wellness Hotel***. Mindegyik közvetlen összeköttetésben áll a fürdővel. Mi az Elixír Medical Wellness Hotelben szálltunk meg, mely elegáns és mindennel felszerelt (légkondi, minibár, wifi, síkképernyős kábel-TV, piperecikkek, hajszárító, saját fürdőszoba) szobáival várja vendégeit. A hotel éttermében finom és bőséges fogásokat készítenek, így akár egy ebéd erejéig is megéri betérni.

 

Utazómajom-tipp: Indulás előtt ne felejtsd el megigényelni az ingyenes Mórahalom Turistakártyát! A kártyának köszönhetően számos kedvezménnyel kímélheted pénztárcádat, melyet akár az Elixír Medical Wellness Hotelben való foglaláskor is használhatsz, de olcsóbban válthatod meg fürdőbelépődet, nézheted meg az Ezer Év Parkját és a Turisztikai Irodában a programcsomagokra is kedvezményt kapsz.

Ajánlatok