accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Pisa és környéke utazási tippek

lanymajom /

Nemcsak Rómát, hanem Toscanát is joggal nevezhetjük az olasz kultúra bölcsőjének, hiszen az olasz nyelv az itt beszélt nyelvjárásból fejlődött ki, illetve az olasz reneszánsz térhódítása a régió fővárosából, Firenzéből indult útnak. A dimes dombos környéken világhírű borokat termelnek, csodás, dombtetőre épült középkori településeket barangolhatunk be és olyan világhírű turisztikai nevezetességeket kereshetünk föl, mint például a Pisai ferde torony vagy a Firenzében található Ponte Vecchio (Öreg-híd). Az alábbi cikkben azoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik Pisát és környékét szemelték ki következő utazási célpontjuknak.

I. Hogyan lehet eljutni Pisába Budapestről?

Repülővel: Legegyszerűbben, leggyorsabban és sok esetben a legolcsóbban is a Ryanair közvetlen járatával juthatunk el Pisába.
Vonattal: Aki a vonatot választaná, annak inkább Firenzébe érdemes utaznia, mivel Pisába kétszer kéne átszállni. Közvetlen járat Firenzébe sincsen, Bécsben kell majd átszállni.
Busszal: Budapestről közlekedik közvetlen buszjárat Firenzébe, viszont az út hosszú és nagyon fárasztó. Pisába nincs közvetlen buszjárat.

II. Látnivalók Pisában

Sokan azt állítják, hogy Pisában a ferde tornyon kívűl nincs más látnivaló. Az igaz, hogy Pisa egy kisváros és egy nap elég a felfedezésére, de az nem teljesen fedi a valóságot, hogy az egyedüli látnivaló az a ferde torony lenne.

Pisai székesegyház

A dóm építését 1064-ben kezdték meg román kori stílusban, de az épületben található mozaikokon megfigyelhetjük a bizánci vonásokat, a szószéken pedig a késői gótikát, korai reneszánszt is.

A dóm ingyenesen látogatható, az ingyen jegyeket a jegypénztárban kell kérni.

Pisai ferde torony

Aki Pisába érkezik, az nagy valószínűséggel a ferde toronyra kíváncsi a leginkább. A torony eredetileg a katedrális harangtornyaként épült. Az építkezés 1173-ban kezdődött, de a talaj már akkor süllyedni kezdett. Az épületet 2001-ben sikeresen megmentették a további ferdüléstől és egy esetleges katasztrófától, így azóta fel lehet mászni a tetejére és meg lehet csodálni az onnan nyíló elképsztő panorámát.

Jegyinformáció és online jegyvásárlás ezen az oldalon.

A Dóm tér további nevezetességei: Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnája, a hatalmas területen fekvő Campo Santo Monumentale temető és a Museo del Opera del Duomo, ahol a dómból és a temetőből megmaradt nagy értékű festményeket és szobrokat állították ki. A Dóm tér nevezetességeire kombinált jegy is kapható.

Piazza dei Cavalieri

Az ókori Pisa politikai központja, ahol rengeteg történelmi emléket találunk, melyek közül a legkiemelkedőbb a Palazzo della Carovana, a Palazzo dell’Orologio és a Chiesa di Santo Stefano templom. Az épületeket csak kívülről csodálhatjuk meg, a turisták számára zárva tartanak.

Egyetemi botanikus kert

A Pisában található egyetemi botanikus kert Európa legelső fűvészkertje, amely 1544-ben nyitott meg. Jelenleg a Pisai Egyetem tulajdonában áll.

Ponte di Mezzo

Pisa központi helyszíne az Arno folyón átívelő Ponte di Mezzo, ahonnan szép kilátás nyílik a rakpartokra. A hídról mindkét irányba haladva hangulatos terek, sétálóutcák találhatóak, ami tökéletes helyszín az étterem választásra vagy vásárlásra.

Érdemes a rakpartokon is tovább sétálni, főleg az esti órákban hangulatos ez a környék. Miután letudtuk a “kötelező” látványosságokat a Dóm téren, utána tökéletes helyszín a lazításra. Említésre méltó még a Santa Maria della Spina templom, amely az olasz gótika egyik legkiemelkedőbb emléke.

Giardino Scotto

A Giardino Scotto kertben nyáron különböző koncerteket és filmvetítéseket tartanak. 2017-ben a belépőjegy 6 euró. Szintén tökéletes helyszín az esti kikapcsolódáshoz és az olasz kultúrával, művészetekkel való ismerkedéshez. A programfüzetet ezen az oldalon lehet megtekinteni.

III. Egynapos kirándulási lehetőségek Pisából

Lucca

Lucca egy hangulatos, masszív várfallal körülvett kisváros, amely csak egy rövid vonatútra található Pisától. Legfőbb látnivalója az ovális tér, a Piazza dell’Anfiteatro, a Guinigi-torony, amelynek egy élő fa található a tetején és a San Michele templom.

Borgo a Mozzano

Egy hangulatos kis hegyi település Luccától fél órás vonatútra. Legfőbb látnivalója a Ponta della Maddalena híd. Borgo a Mozzanóról ebben a cikkben részletesebben is írtunk.

Montecatini Terme

Montecatini Terme a termál fürdőiről híres. Leginkább a Terme Tettuccio épületét érdemes kiemelni, amit nem is csak a fürdésért de a pompás belsőépítészetéért is ajánlatos felkeresni. Pisából vonattal tudunk eljutni.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/richbs/5971131070

Viareggio

Ha tengerparti időtöltést, napozást, fürdést is beiktatnánk a programba, akkor Viareggio egy jó opció lehet, hiszen jól kiépített hosszan elnyúló, homokos parttal rendelkezik.

Volterra

Volterra egy tikipus toszkán hangulatú, hegyre épült középkori település. Pisából az eljutás kicsit macerás, de egyáltalán nem lehetetlen. Először vonatra kell szállni Pontederáig, ahonnan pedig busz fog továbbvinni Volterrába.

Calci

Ha a kevésbé látogatott arcát is megismernénk Pisa környékének, akkor tegyünk egy kis sétát Calciban, ahol a hangulatos épületek mellett Európa egyik legjelentősebb természettudományi múzeumát is bejárhatjuk. Pisa vasútállomása elől a 160-as busz közlekedik Calciba.

Pistoia

Pistoia is egy hangulatos középkori toszkán település, telis tele gyönyörű terekkel és templomokkal.  Pistoia-ba vonattal és busszal is el tudunk jutni.

IV. Ha több időnk van

Ha több időnk van, akkor a Pisa és környéke felfedezését össze lehet kötni Firenze és a Cinque terre megismerésével is. Ezt a két helyszínt azért említjük külön, mivel egy nap kevés lenne a bebarangolásukra, szerintünk legalább két napot megérdemelnének.

Firenze

Firenze, az olasz reneszánsz központja számtalan látnivalót rejteget. A Pitti-palota és a Boboli-kert egy nyugalmas oázisa a nyüzsgő városnak. A hatalmas Firenzei dóm egy másik ikonikus látványosság, melynek mérete a Michelangelo-térről a legszembetűnöbb. Az Uffizi Képtárra is áldozzunk pár órát, hiszen ez a világ egyik legjelentősebb múzeuma, olyan művészek alkotásait tudhatja magáénak, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo vagy Boticelli. Firenzében található még a világ egyik leghíresebb hídja is, a Ponte Vecchio, ami már a középkor óta az aranyművesek központja volt.

Cinque terre

A Cinque terre, azaz lefordítva az öt föld Olaszország egyik legszebb, legvadregényesebb partszakasza, melyet a sziklákra épített színes házak tesznek mégkülönlegesebbé. Hivatalosan már nem Toscana, hanem Liguria régióhoz tartozik, viszont Magyarországról legegyszerűbben a pisai fapados járattal érhető el. Egy nap szintén nem elég a környékre, legalább két napot szánjunk a falvak kényelmes bejárására. Szállást La Speziában foglaljunk, ez a legjobb ár-érték arányú lehetőség, az öt föld települései vonattal pár perc alatt megközelíthetőek. Nyáron a falvak között gyalogosan is járhatunk, viszont télen a túraútvonalakat lezárják omlásveszély miatt. Ekkor vonattal tudunk közlekedni.

V. Repülőtéri transzfer

A pisai repülőtér csak 2 km-re fekszik a központi pályaudvartól. A repülőtéri transzfert tömegközlekedéssel is könnyen meg lehet oldani.

busz:
Indulás: 20 percenként
Közlekedési idő: 2 perc
Jegyárinformációért kattints ide

vonat:
Indulás: 5-8 percenként
Közlekedési idő: 5 perc
Jegyárinformációért kattints ide

A repülőtérről közvetlen buszjáratokkal nem csak Pisa központjába, de a régió más turisztikai helyszíneire is eljuthatunk.

Firenzébe, Sienába
Firenzébe Pistoián keresztül
Luccába, Viareggioba