accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Madridban, térképpel!

lanymajom /

Nincs még egy olyan város, ahol annyira lazán és könnyedén vennék az életet, mint ahogy Madridban. Vannak, akik egyenesen a világ egyik legélhetőbb városának tartják a gyönyörű építészete, a művészete, a konyhája, a lakosai nyitottsága, a tisztasága, a rengeteg zöldterülete és a pezsgő éjszakai élete miatt. Aki Spanyolország igazi arcára kíváncsi, annak mindenképp érdemes egy madridi városlátogatást fontolóra vennie. Most összeszedtük a város tíz legfontosabb látnivalóját, hogy ezzel is segítsük az oda utazók útvonaltervének összeállítását, és azoknak is meghozzuk a kedvét az utazáshoz, akik egyelőre még hezitálnak.

1. Plaza Mayor

Madrid árkádos főtere igazán különleges hangulatot áraszt. A 17. századból származó szimmetrikus, négyszöglet alakú teret egységes építészetű, háromemeletes lakóépületekkel vették körül. A lakások erkélyei, szám szerint összesen 237, mind a tér felé néznek. A történelem során a főbb események, mint például piac, bikaviadal, foci meccs és nyilvános kivégzések helyszíne volt. A Plaza Mayor manapság bárok, éttermek és a turistákat szórakoztató művészek központja. Itt árulják a város legjobb tintahalszendvicseit, ami kihagyhatatlan élmény egy madridi városlátogatás során. A közeli Mercado de San Miguel piacon pedig megismerkedhetünk a spanyol konyha fontos alapanyagaival is.

plaza-mayor

2. Királyi palota

A madridi királyi palotát az egyik legszebb európai palotaként tartják számon. A palota egy korábbi vár helyére épült, amit egy tűzvész pusztított el. Az új palota terveit egy olasz építész készítette el, akit azzal a feladattal bíztak meg, hogy egy hatalmas, pompás épületet készítsen a franciaországi Versailles-i kastélyhoz hasonlóan. Az épület felépítéséhez már egyáltalán nem használtak fát, csak kőt és téglát, hogy egy esetleges tűz már ne tudjon nagy károkat okozni. Ma a palota többnyire fogadások és állami ceremóniák színtere, a királyi család egy másik, Madridhoz közeli palotában él.

3. Gran Vía

A Gran Vía az egyik legismertebb és legnépszerűbb út a Spanyolországba látogató turisták között. Az út 1910-ben kezdődött építkezési munkálatainak legfőbb célja egy szórakoztató központ kialakítása volt, mozikkal, színházakkal, klubokkal és bárokkal ellátva. A Gran Víát szegélyező modern épületek a szecessziós művészetek jegyében épületek, úgyhogy még abban az esetben is érdemes itt egy kis sétát tenni, ha nem a vásárlás és a szórakozás az elsődleges célunk a madridi városnézéssel.

gran-via

4. Buen Retiro park

A Buen Retiro, avagy magyarra fordítva a kellemes visszavonulás, egy bájos park Madrid belvárosában. A parkban gyönyörű szobrokkal, galériákkal, egy lélegzetelállító kristálypalotával és egy idilli tóval is találkozhatunk, ahol akár csónakba ülve élvezhetjük a park meghitt hangulatát. A nyári hónapokban ingyenes koncerteket is rendeznek a kikapcsolódni vágyóknak, de kijelölt piknikező terület, biciklibérlési lehetőség és vendéglátó egységek is biztosítják a jókedvet. A park felé haladva szálljunk le egy metróállomással hamarabb a Banco de Espana-nál, ahol megtekinthetjük Madrid ikonikus jelképét a Cibeles teret is, ahonnan 10 perces sétával érhetjük el a Retiro parkot.

el-retiro-park

5. Museo del Prado

A Prado múzeum a 12. és a 20. század közötti neves spanyol, olasz, flamand és német művészek alkotásait tudhatja magáénak, ezzel ma a világ egyik legtekintélyesebb művészeti múzeuma lett. Annak ellenére, hogy a Prado múzeum Spanyolország legnagyobb múzeuma, akkora gyűjteménnyel rendelkezik, hogy kiállító hely hiányában több ezer képet ideiglenesen más múzeumok számára kellett kölcsön adni, de még így is rengeteg műalkotás csak a raktárban kapott helyet. A múzeum leghíresebb alkotása Velázquez az udvarhölgyek nevezetű festménye.

Tipp: A múzeum hétfőtől szombatig este 6 és 8 között, illetve vasárnaponként 5 és 7 között ingyenesen látogatható.

6. La Latina negyed

A Latina negyed Madrid legrégebbi, középkori része, ahol a helyiek is előszeretettel töltik a szabad idejüket. Esténként és hétvégenként garantált a fiesta hangulat, úgyhogy ha kipróbálnánk a spanyol konyha remekeit és utána egy jó kis helyi bort vagy sangriát innánk, akkor a La Latina negyednél nem találunk erre jobb helyet. A legjobb éttermeket és bárokat a Cava Baja vagy a Cava Alta úton, illetve a La Cebada vagy a La Paja téren találjuk. Vasárnaponként a La Latina negyed ad otthont Madrid legnagyobb utcai piacának az El Rastrónak, ahol igazi műkincsekre tehetünk szert.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/48184699@N04/4545987663/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/48184699@N04/4545987663/

7. Debod templom

Gondoltad volna, hogy Madridban még egy Krisztus előtti 2. századból származó egyiptomi templomot is lehet látni? Az asszuáni gát 1960-as építése több értékes történelmi emléket is veszélyeztetett, ezért az UNESCO kérésére több ország is Egyiptom segítségére sietett, többek között Spanyolország is. Egyiptom 1968-ban a köszönete jeléül adományozta Spanyolországnak ezt a templomot, ami eredetileg Debodból származik és a gát megépítésével örökké víz alá került volna. Egyiptomban a szállítás előtt tégláról téglára bontották le, majd Madridban pedig újraépítették.

debolod-templom

8. Malasaña

Madrid Malasaña negyede az egyediségéről és a provokatív múltjáról híres. A helyiek itt harcoltak 1808-ban a francia csapatok ellen, a 70-es és a 80-as években pedig a lázadó rock zene spanyolországi központja volt, de még a mai napig őrzi a különleges varázsát. Napjainkban a Malasaña a helyi művészek által tervezett ruhadarabok, az alternatív zenei lemezek, a hipszter bárok és a csodás utcai művészetek lelőhelye.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/rh2ox/9019533045/
A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/rh2ox/9019533045/

9. Casa de campo

A Casa de Campo Madrid legnagyobb parkja, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni. A park a kicsiknek és a nagyoknak is kínál elfoglaltságot, hiszen itt található az állatkert és a vidámpark is. A vidámparkban 4 különböző zónát alakítottak ki az ott található játékok szerint, úgyhogy mindenki megtalálja majd a saját maga bátorsági szintjéhez legalkalmasabb attrakciót. A Casa de campora a Debod templom mögötti parkból induló felvonóval érdemes érkezni, hiszen így útközben madártávlatból tudjuk megtekinteni a madridi panorámát.

10. Santiago Bernabéu Stadion

A foci kedvelőinek elmaradhatatlan látványosság a Real Madrid otthona, a 81.000 néző befogadására képes Santiago Bernabéu Stadion. A Real Madrid hazai mérkőzései mellett több Európa-liga és Bajnok-ligája döntő, illetve a ’64-es EB és a ’82-es VB helyszínéül is szolgált. A legendás magyar játékos, Puskás Ferenc is a Real Madridban játszott, futball cipője a stadion múzeumában került kiállításra.

bernabeu-stadion

Bankkártyával Madridba?

A bankkártyánkat nem érdemes otthon hagyni a madridi kirándulás esetén sem, hiszen számtalan helyen elfogadják, mint például:

tömegközlekedés

A tömegközlekedési jegyeket Madridban fizethetjük bankkártyával is. Tavaly novemberig csak akkor használhattuk a bankkártyánkat az automatákban, ha legalább 5 euró értékben vásároltunk, viszont ezt a szabályt eltörölték, hogy így ösztönözzék a kártyás fizetést. Az automaták szerencsére nemcsak helyi, de nemzetközi logo-s kártyákat, mint például Mastercardot vagy Maestrot is elfogadnak.

Az Uber is működik a városban, ahol természetesen használhatjuk a bankkártyánkat.

éttermek/bárok

Madridban a legtöbb vendéglátó egységben elfogadják a bankkártyákat. Borravalót nem igazán szoktak hagyni a helyiek, de ha nagyon meg voltunk elégedve a kiszolgálással, akkor 10 %-ot szokás hagyni. Ha kártyával fizetjük a számlát, akkor a borravalót készpénzben adjuk.

szállodák

A szállás árát a legtöbb helyen rendezhetjük kártyával. Szállás foglalás előtt mindenképp ellenőrizzük le a fizetési módokat.

múzeumok

Habár a múzeumokba a belépőjegyet a helyszínen is megválthatjuk, a Bernabéu stadionlátogatásra érdemes előre, online ezen az oldalon megvásárolni a jegyet, hogy elkerüljük a nagy sort.


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

1. busz (200, exprés-203, N27 exprés, 101)
200-as busz Avenida de Américáig, további információért kattints ide.
203-as busz Plaza de Cibeles érintésével, további információért kattints ide.
101-es busz Avenida América érintésével, további információért kattints ide.
2. 8-as metró
Utazási idő: Nuevos Ministerios állomásig 13-15 perc
Menetrend információért kattints ide, a 8-as metró állomásait itt találod, jegyár információért pedig ide kattints.


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta.