accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Senki nem ellenőrizte az Olaszországból repülővel mai napon hazatért olvasónkat

utazomajom /

Tegnap este egész Olaszországot karantén alá helyezték. A korábban csak az északi Lombardia tartományában és további 15 városban elrendelt intézkedéseket kiterjesztették az egész országra. Napokkal ezelőtt megszüntették már Milánóból közlekedő járatokat, azonban az új szabályozás miatt további repülőterekről sem fogadhattunk járatokat.

Először a Ryanair jelentette be, hogy töröl minden olaszországi járatot, majd lapunkhoz eljuttatott közleményében a Wizz Air is ugyanezt jelentette be, amit ma már más portálok is megírtak.

A bud.hu oldalán látszódott is, hogy a Wizz Air töröl minden érintett járatot, azonban a Ryanair a közleményével ellentétben úgy tűnt, nem fogja törölni például a ma reggeli nápolyi járatát.

Ennyi előzmény után olvasónk beszámolóját osztanánk meg.

“Múlt csütörtökön érkeztünk Nápolyba, semmi rendellenességet nem tapasztaltunk. Az olaszok nem pánikoltak, néhány ember ugyan hordott szájmaszkot, de ez sem volt annyira jellemző. Kedvesen és segítőkészen bántak velünk. Az északi karantén után fokozottabban figyeltek a fertőtlenítésre, például a járműveket rendszeresen tisztították és nem ülhettünk egymás mellé.

Tegnap este váratlanul ért minket a bejelentés, miszerint az egész országot lezárják. Eleinte semmilyen biztos információt nem tudtunk, sorra mondták vissza a légitársaságok a járatokat, sőt, a Ryanair is kiadott egy közleményt, miszerint nem indít több repülőt Olaszországba, az érintettektől pedig elnézést kérnek. A Wizz Airrel ellentétben viszont nem kaptunk sem emailt, sem pedig sms-t, ahogy azt a közleményben járattörlés esetén küldtek volna, így bizakodva elindultunk kora reggel a nápolyi reptérre. Minden zökkenőmentesen haladt, a reptéri transzfer busz időben jött, nem volt tömeg vagy feszültség az utasok között.

A szokott módon mentünk végig a reptéri ellenőrző pontokon, bár itt már látszott az aggodalom az olasz dolgozok részéről, ugyanakkor profin és tisztességesen végezték a dolgukat. A gép pontosan jött, a felét is alig töltötték meg az utasok.

A zökkenőmentes út után számítottunk a reptéren valami ellenőrzésre, ahogyan azt előző este a konzulátusi zöld számon is mondták, hogy testhőmérséklet ellenőrzés várható, ám a magyar reptéren semmilyen kontrollal nem találkoztunk. Hőkaput nem is láttunk, de egy ember sem kérdezte meg, hogy honnan jöttünk. Egyszerűen csak kisétáltunk az EXIT felirat alatt.” – írta olvasónk, aki két hét önként otthoni karanténba vonult.

Ellenőrzés nélkül

Tehát annak ellenére, hogy elvileg nem indulhatott volna el a járat, időben felszállt, majd mindenféle ellenőrzés nélkül kisétálhattak a repülőtéren. Arról, hogy az Operatív Törzs később megkeresi-e esetleg őket, megkérdezi-e, hogy önként karanténba vonultak-e, vagy közlik-e, ha esetleg utólag vírusgyanús tüneteik lennének mit tegyenek, nem tudunk. Fontos ilyenkor, hogy az utas megjegyezze, hogy 2-2 ülés távolságban kik ültek körülötte, hiszen az Operatív Törzs eddigi protokollja szerint ők számítanak szoros kontaktnak.

Egy másik olvasónk Kínából érkezett haza. Ott már kezdik megfékezni a járványt.

Pekingi repülőtér, útlevél ellenőrzés.

“Friss infó a Beijingi reptérről. Épp itt várom a csatlakozást.” – írta István.
“A repülőn osztanak covid19 kérdőívet, amelyben megkérdezik, vannak, voltak-e tüneteid, merre jártál, találkoztál e olyanokkal aki fertőzött volt, stb. Ezt a reptéren ellenőrzik. Maszk legyen nálatok, én azt hittem lelőnek.. konkrétan útlevél ellenőrzésnél megállítottak és várnom kellett. Hogy mire azt nem tudom mert nem adtak maszkot. A hangosbemondó 5 percenként bemondja, hogy a saját és útitársaid érdekében viselj maszkot, gyakran moss kezet és ha sorba kell állni 1 méter távolságra álljatok egymástól! A reptéren ezerrel takarítanak folyamatosan, mindenki maszkban van, a takarító és bizonyos személyzet még védőszemüveget is visel illetve vannak akik teljes fehér hacukában vannak.

Mikor jöttem egy srácot bedobozoltak.. nem, nem meghalt hanem van ilyen kerekeken guruló dobozba rakták, gondolom ez ilyen karantén cucc.. Nem volt őszinte a mosolya. fotót nem csináltam, nem tartottam ildomosnak. A reptér durván kihalt. Szinte csak lézengenek az emberek.

Angliába érkezése után az alábbi intézkedésekkel találkozott: senkit nem érdekel, honnan érkeztél az országba, se ellenőrzés, se semmi. Annyi hogy a repülőn kapsz egy papírt ha tüneteid vannak és X országokból érkezel menj haza, 14 nap karantén és hívd fel az NHS-t.

A repülőn kötelező a maszk viselése nekem is adtak az stewardessek. A gépen maximum ha hatvanan voltunk így mindenkinek saját sora volt. A repülőn félúton is volt hőmérőzés és valami fertőtlenítővel sprayyel is végigtolták a gépet 2-3 órával landolás előtt a kínaiak.”

A fenti beszámolókból úgy tűnik, hogy Kínában még mindig nagyon komolyan veszik a vírust, Európában az elmondottak alapján talán egy picit kevésbé.

Az Olaszországban rekedt magyaroknak létrehoztuk ezt a posztot, ahol tudnak egymással kommunikálni. A konzulátus facebookon beszámolt arról, hogy amint lehet, a magyarok hagyják el Olaszországot. Az utazás megszervezésében azonban nem tudnak segíteni.

UPDATE: A Budapest Airport-tól megtudtuk, hogy nem is kellett volna, hogy ellenőrizzék őket. Semmilyen protokoll nincs az Olaszország déli részéből érkezők szűrésére.

Ajánlatok