accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Síelés Szlovákiában! Minden, amit tudni akartál: árak, szállások, pályák, programok

utazomajom /

Alapvetően Szlovákia területének fele hegyvidéki, így könnyen találhatunk számunkra megfelelő úti célt, ha imádjuk a természetjárást, túrázást, síelést, vagy egyéb téli sportokat. Mivel az ország híres természeti szépségeiről, kalandsportjairól és különösen síterepeiről, ráadásul jó infrastruktúrával is rendelkezik, ez rendkívül szimpatikussá teszi az aktív pihenést előnyben részesítő külföldi utazók számára. Könnyű a dolgunk, hiszen a szomszédos ország sípályái rövid autózással, vagy tömegközlekedéssel is elérhetőek.

A következő felsorolásban a legismertebb síterepeket, túraútvonalakat és turisztikai látványosságokat mutatjuk be.

Magas-Tátra

A szlovák-lengyel határ közelében található Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. 600 kilométernyi túraútvonalla és számos síterülettel büszkélkedhet, ráadásul az árak sem elrugaszkodottak, az európai átlag síelőhelyekhez képest. Legjelentősebb hegyi területei és üdülőközpontjai Tátralomnic és Ótátrafüred. Míg előbbi a főképp haladó síelők és extrém sportolók paradicsoma, Ótátrafüred inkább kisgyerekes családoknak, vagy kezdő síelőknek ajánlott úti cél. A Csorba-tó környékén találjuk a legjobb sífutó pályákat. Jó hír, hogy egy egységes GoPass Magas-Tátra bérlettel az összes neves síterep bejárható és a jegy online is megvásárolható.

Bachledka Ski & Sun

(Budapestről 4 óra 30 perc autóval, 6 óra 30 perc Flixbus-szal Zdiarba, majd onnan 6 perc taxi; ára: 10-13000 Ft)

A Magas-Tátra keleti részén, Tátralomnictól 15 km-re található Bachledka különlegessége, hogy három völgyet köt össze és kiváló panoráma nyílik a Bélai-Havasokra. Összesen 8 kilométernyi, különböző nehézségi szintű sípályát találunk, ráadásul 20 km-es sífutópálya és 2,5 km szánkópálya várja a téli sportok szerelmeseit. A gyerekek részére síoktatás elérhető, de a hófánk pálya és a tanösvény is szuper időtöltést kínál. Érdemes a hójelentést mindig előre megnézni, amiből azt is megtudhatjuk, hogy mely pályák üzemelnek: itt. A 2017 óta egyre nagyobb hírnévnek örvendő lombkoronasétány télen is nyitva tart, ahol nagy élmény a havas hegyek vonulatát nézni 32 méteres magasságból és akár felvonóval is érkezhetünk.

Fotó: chodnikkorunamistromov.sk

Tátralomnic

(Budapestről 4 óra 15 perc autóval, kb. 6 óra Flixbus-szal naponta 2 járattal; jegyár: 9160 Ft/út)

A síelés szerelmeseinek kedvenc célpontja Szlovákiában Tátralomnic, hiszen itt találhatók a legmagasabb és legmeredekebb pályák. A 2190m magasságban található pályarendszer garantáltan, az év 5 hónapjában hóbiztos és emellett korszerű kötélpályával felszerelt. Ráadásul az extrém sportolók nagy örömére egy 60 méter széles carving pálya is kipróbálható. Napi síbérlet árak kb. 43-45 € áron vannak, de bevezették a dinamikus árazást, amely szerint a bérletár napi mozgásban van és forgalomtól függően változik.

Csorba-tó, avagy Strbske Pleso

(Budapestről 4 óra 15 perc autóval, Flixbus-szal 5 óra 30 perc Strbske Pleso állomásig; jegyár: kb. 10000 Ft)

Bár a síterep rendelkezik felvonókkal és könnyűnek mondható lesiklópályákkal, azonban mégis a sífutás e régió legfelkapottabb tevékenysége. A futók 5-15 km-es karbantartott sífutópályákat találnak itt, illetve itt található egy nagy síugrósánc is, amely a tóra néző pazar látványt nyújt az ugróknak. Sok nemzetközi versenyt is rendeznek ebben a számban. A könnyebb pályáknak hála síovi és sísuli is megtalálható a Csorba-tónál.

Pályaszállás a Csorba-tó mellett.

Alacsony-Tátra

Az Alacsony-Tátra legismertebb hegycsúcsai a Chopok- és a Gyömbér-csúcs, ahonnan egészen a Déményfalvi Szabadság-barlanghoz túrázhatunk. Síelés esetén legyen szó kezdőről, vagy vérprofiról, az Alacsony-Tátra lankáin mindenki találhat szimpatikus pályát. Az Alacsony-Tátra hegyvidéki síterepei a NAPANT nemzeti park részeként, Szlovákia legnagyobb nemzeti parkjához tartozik.

Chopok-Jasná

(Budapestről 4 óra autóval, 4 óra 20 perc Flixbus-szal Ružomberok-ig, majd onnan 20 perc vonattal Jasná-ig; jegyár: 8-9000 Ft)

A Jasná síközpont a legnagyobb Szlovákiában és mind felszereltségében, mind a pályák bonyolultságában kimagasló élményt nyújt a téli sportolóknak. Itt található ugyanis a legmagasabb síelhető csúcs az Alacsony-Tátrában, a Chopok. Pályarendszere pedig közel 38 kilométert tesz ki, ahol 10 lift üzemel. Az időnként szeles pálya problémáját is megoldották, hiszen újjáépítették a Rotunda-t, amellyel 360 fokos körpanorámát élvezhetünk, vagy ehetünk egy finom ebédet és még az északi és déli lejtők között a szelet is visszafogja. Síbérlet 45€-tól vásárolható naponta és itt is használható a Gopass.

Chopokon freeride pálya is megtalálható, ahová fel is lehet sétálni, hiszen a pályakialakításnak köszönhetően a síelők és a túrázók is megférnek egymás mellett. Persze felfelé választhatod a liftet is, lefelé pedig legálisan olyan úton csúszhatsz le, amilyenen csak szeretnél!

Fotó: Jacub Vojtek

Ha a fárasztó síelés után szórakoznál, beszélgetnél, vagy csak megpihennél két csúszás között, akkor szuper ún. Aprés-ski bárok találhatók a hegyen. A FUNIBAR vagy az Aprés – Ski Bar Lúčky kiváló hely barátokkal való találkozásra síelés előtt, pihenésképpen, vagy utána.

Fotó: Marek Hajkovsky

Jasná síközpontban található még egy Maxiland is a legkisebbek és a féltő szülők örömére, amely egy bekerített, biztonságos síelést és oktatást biztosító sítelep megannyi érdekes havas játékkal. Innen nehéz lesz hazarángatni a gyerekeket!

Maxiland, Jasná

PARK SNOW Donovaly

(Budapestről 3 óra autóval, Flixbus-szal 3 óra 45 perc, naponta 2 járat; jegyár: 6800 Ft utanként)

PARK SNOW Donovaly is Szlovákia leghíresebb síterepei közé tartozik. Donovaly falu az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra határán fekszik. Az üdülőhely pályáinak teljes hossza 11 km. A Záhradiste lejtői kezdők és középhaladó síelők számára is alkalmas, míg a Nova Hola piros-fekete pályákat kínál középhaladó és haladó síelők számára. Donovaly valamikor számos iskolai sítáborának adott helyet, kedvező ára és közelsége miatt, azonban az utóbbi időben itt is hatalmas fejlesztések történtek, ami tovább folytatódik, és új szállodákkal és szolgáltatásokkal bővül.  A fiatalok körében még mindig népszerű sítábori partik színhelye is, hiszen minden pénteken après-ski partit tartanak Záhradistében 17:00 és 21:00 óra között DJ-vel.

Ski Centrum Janska Valley – Javorovica

(Budapestről 3 óra 50 perc autóval, Flixbus-szal Ruzomberokig 4 óra 20 perc, majd vonattal Lipótszentmiklós, ahonnan taxival érhető el Javorovica; jegyár mindennel együtt: 13-17000 Ft utanként)

A Ski Centrum Janska Valley az Alacsony-Tátra északi lejtőin található Szlovákia egyik legszebb völgyében, Liptószentmiklóstól 7 km-re. Igazi kis családi üdülőhely saját síiskolával és síóvodával, így kezdőknek és kissé tapasztaltabb síelőknek egyaránt megfelelő. A síközpontnak nagy ingyenes parkolója van, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kényelmesen parkolhassanak, mindössze néhány méterre a sífelvonótól.

Természetesen ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül, a legrelevánsabb, közeli szlovák sípályák felsorolásával készült.

Ajánlatok