accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Soha ennyien nem voltak a Balatonon, mint idén júniusban

utazomajom /

Júliusban 2,2 millió vendég mintegy 6,4 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. A foglalások 80%-a vidéki szolgáltatóknál jelentkezett. Közülük is kiemelkednek a balatoniak, amelyek a 2019-es rekordév azonos időszakához képest is 11%-os növekedést értek el, és 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a nyár második hónapja során. A pozitív júliusi turisztikai eredményekhez nagymértékben járult hozzá a beutazóforgalom erőteljes visszaépülése, tavaly júliushoz képest közel ötödével több, összesen 900 ezer külföldi vendéget fogadtak a hazai szálláshelyeken.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint idén júliusban a hazai szálláshelyeken 2,2 millió vendég pihent, ami 4%-os emelkedést jelent az előző év, és 13%-osat a 2019-es rekordév júliusához képest. Az általuk eltöltött 6,4 millió vendégéjszaka pedig alig 1%-kal marad el a tavalyi év azonos időszakától, ugyanakkor 6%-kal felülmúlja a 2019-es rekordév júliusi eredményét. A vendégéjszakák mintegy 20%-a, összesen 1,3 millió köthető Budapesthez, míg a Balaton turisztikai térségben 2,2 millió éjszakát töltöttek a turisták a nyár második hónapja alatt. Ez 11%-kal haladja meg a 2019-es „bezzeg év” azonos időszakának eredményét.

Az 1,3 millió hazai vendég 3,9 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ami több mint 10%-kal múlta felül a járvány előtti, 2019. júliusi szintet. A legtöbben továbbra is vidéki tájegységeinket keresték fel, szinte a teljes belföldi vendégforgalom vidéken jelentkezett, így 2019 júliusához képest ötödével nőtt a belföldi vendégforgalom a vidéki Magyarország szálláshelyein. A Balaton turisztikai térségben pedig ugyanezen időszakhoz viszonyítva még ennél is nagyobb, közel 30%-os belföldi vendégforgalom-növekedést generált a júliusban idelátogató majd félmillió hazai vendég.

A „magyar tenger” ugyanakkor nemcsak a hazai, hanem mintegy 150 ezer külföldi turista kedvelt célpontja is volt. A tavaly júliusival összevetve 14%-kal több nemzetközi vendég érkezett a Balatonhoz. Mindezek eredményeként az idei nyár második hónapjában több mint 640 ezer látogatót regisztrálhattak a Balaton-parti szolgáltatók. Ez alig 1%-kal marad el a tavaly júliusi eredménytől, ugyanakkor közel 25%-kal múlja felül a 2019-es rekordév balatoni vendégforgalmi adatát.

Az erős nemzetközi forgalom az ágazat teljes júliusi teljesítményéhez is nagymértékben hozzájárult. Külföldről tavalyhoz képest közel ötödével több, összesen 900 ezer turistát fogadtak a hazai szálláshely-szolgáltatók. Különösen sokan, 2022. júliusához képest majd negyedével többen, összesen 440 ezren érkeztek közülük Budapestre, de vidéken is 13%-kal több, mintegy 400 ezer külföldi turistát köszönthettek a szálláshely-szolgáltatók. Az országosan mért 2,5 millió nemzetközi vendégéjszaka összesen 13%-kal múlta felül a tavaly júliusi értéket.

Az erős forgalomnak köszönhetően a szálláshelyek bevételei is nőttek júliusban a tavalyi azonos időszakhoz képest. A legnagyobb arányban, 22%-kal a fővárosban, ahol 34 milliárd forint bevételt értek el a szolgáltatók, míg országosan 109 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a hazai szálláshelyek a középső nyári hónap során.

Ajánlatok