accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Stewardess egyenruhák a világ körül. Szerinted melyik a legstílusosabb?

lanymajom /

A repülőtereken a gépünkre várakozva minden féle stílusban felöltözött embereket láthatunk; utasokat lezser öltözékben, divatosan esetleg elegánsan vagy üzletembereket öltönyben, de a legfeltűnőbb mégiscsak a légitársaságok személyzete, a pilóták és a légiutas kísérők nem mindennapi egyenruhája. Utánajártunk és kiválogattuk a legkülönlegesebb illetve a legstílusosabb stewardess ruházatokat. 

1. Emirates

Az Emirates a legjobb légitársaságok egyike, de a stewardess-ek egyenruhája is világ szerte jól ismert. A ruházaton 1997 óta szinte alig változtattak. A női légiutas kísérők legfontosabb sminkszere a vörös rúzs, melynek használata munkaköri előírás.

emirates stewardess egyenruha

2. Singapore Airlines

A Singapore Airlines légiutas kísérői a Délkelet-Ázsiában tradicionális sorong kebaya nevezetű ruházatot viselik munka közben. Az egyenruhát egy francia divattervező alkotta, amit legelőször 1968-ban vezettek be, habár akkor még Malaysia-Singapore Airlines néven futott a társaság. Később, 1972-ben a Singapore Airlines megalakulásával a ruhát is áttervezték és azóta nem is nagyon változtattak rajta.

singapore_airlines

3. Etihad Airways

Az Emírségek másik nagy légitársasága 2014-ben vezette be a lenti képen látható egyenruhát, melyet egy olasz divattervező, Ettore Bilotta alkotott a milánói műtermében. Az egyenruha összetétele 100% olasz gyapjú és a ruházat 30%-át kézzel készítik.

etihad egyenruha

4. Air New Zealand

Az Air New Zealand egyenruháját egy helyi divattervező álmodta meg. Az új-zélandi motívumok megjelenítése mellett fontosnak találta, hogy minden testalkaton jól álljon és komfortos legyen a munka közben. A női légiutas kísérők egy ruha, két szoknya, egy nadrág és négy különböző blúz közül válogathatnak. A tervező a stewardessek visszajelzéseit is komolyan vette és az igények alapján alakította ki a végleges szabásmintát.

air-new-zealand

5. S7 Airlines

Az orosz S7 Airlines egyenruhájának az elsődleges célja, hogy a légiutas kísérők egy vidám, barátságos légkörbe fogadhassák az utasokat. A stewardessek összesen 14 ruhadarabot kapnak, amiből szabadon kiválaszthatják az aktuális hangulatukhoz leginkább passzoló színeket és formákat. Ami mindig kötelező, az a zöld sál, szürke öv és az S7 logóval ellátott sapka.

s7

6. Air India

Az állami birtokban lévő Air India is leginkább a hagyományos indiai ruházatot részesítette előnyben, habár időközben úgy döntöttek, hogy bevezetik a nyugati ruházat elemeit is, a nadrágot és a blézert, hogy a légiutas kísérőknek modern megjelenése lehessen.

air-india

7. Thai Airways

A thai légitársaság több díjat is magáénak tudhat a szolgáltatásaik magas színvonaláért és a légiutas kísérők kivételes munkájáért. Az egyenruha viselésére szigorú szabályokat alkottak. A tradicionális thai ruhát az utasbeszállítás előtt kell felvenniük és kizárólag thai nemzetiségű stewardessek viselhetik.

1-thai

8. Qatar Airways

A Qatar Airways egyenruháját a világ egyik legstílusosabbjaként tartják számon, amit 2008 óta egy légitársaságok munkaruházatára specializálódott dán cég, az Olino szolgáltat a személyzetnek.

qatarcabincrew_1

9. Lufthansa

A legismertebb német légitársaság légiutas kísérői főként a lenti képen is látható visszafogott öltözetet viselik, habár különleges alkalmakkor, mint például az Oktoberfest vagy évfordulók idején hagyományos bajor öltözékbe bújnak.

lufthansa egyenruha

10. Virgin Atlantic

Habár a Virgin Atlantic egyenruhája az egyik legdivatosabb a szakmában, a légiutas kísérőknek mégse nyerte el a tetszését a brit tervező Vivienne Westwood munkája. A stewardessek szerint a szoknya túl szűk és a cipő feltöri a lábukat.

virginatlantic-c_2

11. Wizz Air

Ki ne ismerné a rózsaszín egyenruhát, amit a Wizz Air légiutas kísérői viselnek. A színválasztás tényleg egyedi és tükrözi a cég arculatát.

wizz air egyenruha

12. Fiji Airways

Habár a Fiji Airways egyenruhájának nincs különleges szabása, de a mintája és a színei mégiscsak kiemelkedik a többi légitársaság közül. A ruházat fő koncepciója a tradíciók és a modernitás ötvözése.

fiji egyenruha

13. Malaysia Airline

A Malaysia Airline egyenruhája nagyon hasonlít a Singapore Airlineséra, hiszen a múltban egy közös céget alkottak. A különbség leginkább a színekben rejlik. Míg a szingapúri társaság több különböző színt megenged az alkalmazottainak, addig a malajziai társaság inkább az egységességet preferálja.

malaysia-airlines

14. Cathay Pacific

A hong kongi székhelyű Cathay Pacific első egyenruháit a hadsereg által használt sötétkék szín jellemezte, majd a ’60-as években vezették be a piros színt, ami máig is meghatározó eleme a légiutas kísérők ruházatának.

cx-cc13

15. EVA Air

A tajvani légitársaság által használt sötétzöld szín a tartósságot, a narancssárga pedig a technológiai innovációt jelenti. A világ egyik legmegbízhatóbb légitársaságának stewardessei 2003 óta viselik ezt az elegáns, zöld ruházatot.

eva-air-flight-attendant_1

16. Qantas

A világ egyik legjobb légitársasága mindig is nagyon ügyelt a személyzet megjelenésére. A jelenlegi egyenruhát egy Franciaországban élő, de Melbourne-ből származó ausztrál tervező, Martin Grant alkotta meg, mely a modern ausztrál stílust tükrözi.

612036-qantas

17. Finnair

A finn nemzeti légitársaság egyenruháját 2011-ben egy finn divattervező alkotta meg, amely a közel tíz éven keresztül használt egyenruhát váltotta le. A Finnair fontosnak tartja, hogy a stewardessek szabadon választhassanak a szoknya és a nadrág között, hogy mindenki a saját maga stílusát képviselhesse.

finn air egyenruha

18. Southwest Airlines

A Southwest egy lezser, kényelmes, de mégiscsak jól kinéző egyenruhát ad az alkalmazottainak, amely kifejezi a légitársaság színeit, a kéket és a pirosat. Az egyenruha különlegessége, hogy maguk az alkalmazottak tervezték. Egy 43 fős csapat jött létre, akik különböző pozíciókat képviseltek és így közösen alkották meg a végeredményt.

southwest-airlines-uniforms-1200x600

19. Ethiopian Airlines

Az etióp légitársaság az Air Indiához hasonlóan a hagyományokat és a nyugati ruházatot próbálja meg egyesíteni a légiutas kísérőknek szánt egyenruhában. Az Ethiopian kiváló minőséget szolgáltat az afrikai légitársaságokhoz képest.

ethiopian-airlines-ventures-africa-1536x1024

20. Garuda Indonesia

A Garuda Indonesia is a hagyományos kebaya ruhát adja a légiutas kísérőinek, habára Malaysia Airlines-hoz és a Singapore Airlines-hoz képest nekik sikerült egy kicsit kényelmesebbé és nyugatiasabbá alakítaniuk. Az egyenruhán három színt figyelhetünk meg, melyek közül a zöld a friss, trópusi kinézetet, a narancssárga a szívélyes, barátságos benyomást, a kék pedig a megbízhatóságot ábrázolja.

6002696422_543fac83b0_b

[poll id=”2″]

Ajánlatok