accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Szilveszter a nagyvilágban

Medvemaki /

Ahogyan karácsonykor, úgy újévkor is különböző módon ünnepelnek a világ különböző részein. Eláruljuk, hol töltik január elsejét a tengerparton, és azt is, hol kell szőlőt enni versenyt futva a harang kongásával éjfélkor a szerencsés új esztendő érdekében.

Egyesült Államok

Amerikában karácsony után egyből az újév ünneplésére fókuszálnak az emberek, ám természetesen a csúcspont december 31-e éjszakáján érkezik el, amikor is jóformán minden városban tűzijátékkal találkozhatunk. Elmaradhatatlan ilyenkor még a pezsgő, valamint az a szokás is, hogy éjfélkor mindenki a nagy kristálygömb leeresztését követi; aki teheti, az személyesen, a new yorki Times Square-en, mások pedig a tévékészülékek előtt.

Spanyolország

Nochevieja – így hívják a spanyolok az újév ünneplését. A kifejezést talán óéjnek fordíthatjuk, ami pedig ilyenkor történik, az többé-kevésbé hasonlít a fentebb részletezett amerikai szokásokhoz, már ami a tévénézést és az éjfél előtti visszaszámlálást illeti. Éjfélkor azonban érdekesebbé válnak a dolgok: a spanyol kultúrában azt tartják például, hogy ilyenkor meg kell enni egy tucat szőlőt, az ugyanis a szerencsét és a biztonságot szimbolizálja a soron következő 12 hónapra vonatkozóan. Fontos, hogy a harangok kongásával párhuzamosan fogyasszuk el a szőlőszemeket, és mire véget ér a harangozás, ne maradjon egyetlen szem sem a szánkban – csak így lehet szerencsénk az előttünk álló esztendőben. Az sem mindegy, milyen szőlőt fogyasztunk el: a szerencsénket csak azok a zöld szőlőszemek garantálják, amelyekre papírzacskót húztak még annak érése idején, hiszen így a gyümölcs héja vékonyabb lesz a megszokottnál.

Izland

A szigetországban törvény tiltja a tűzijátékokat az év 51 hetében, azonban az újév hetében átmenetileg feloldják ezt a tilalmat, így szilveszter éjszakáján igazán látványos tűzijátékokban lehet részünk, különösen Reykjavíkban. Aki teheti, a főváros utcáin ünnepel ilyenkor.

Kína

Az országban a holdnaptárat követik, így az új év ennek megfelelően január végén vagy február elején érkezik. 2018 a Kutya éve volt, 2019 pedig a Disznóé lesz. Ázsia szerte különböző módokon ünneplik az újévet – Kínában például nem kevesebb, mint 15 napon keresztül. Ilyenkor itt sem maradhat el a tűzijáték, de főszerepet kapnak az úgynevezett oroszlán- és sárkánytáncok, valamint tradicionális ételek vacsorára történő elkészítése egyaránt. Miközben ünnepelnek, mindig pirosba öltöznek a kínaiak, azt gondolják ugyanis, hogy ez a szín segít elűzni a rossz szellemeket, egyúttal pedig szerencsét is hoz. A szülők “hang bao”-kat, azaz pénzt tartalmazó piros borítékokat adnak ajándékba a gyerekeknek.

 

Dél-Afrika

Fokvárosban teljesen mást jelent a szilveszterezés, mint nálunk, vagy mint a fentebbi országokban: itt aki csak teheti, a tengerpartra megy, így nem meglepő módon általában január 1-jén dőlnek meg a strandok látogatottsági rekordjai. Persze nem merül ki ennyiben az újév köszöntése az országban: megannyi koncert, fesztiválok, templomi szertartások és persze tűzijátékok egyaránt szerveződnek ilyenkor.

Skócia

Hogmanay – így hivatkoznak a skótok a szilveszteri ünneplésre, amikor is kiemelt szerepet kap náluk az ajándékozás, és köszönetet mondanak az újév első vendégének. A további szokások régiónként változnak; Edinburgh-ban például Viking hajókat égetnek, Aberdeenshire-ben pedig tűzgolyó lengetés hoz új fényt az új évbe.

Forrás: The Pittnews

Ajánlatok