accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Szívás az utazás? Sokat késnek a járatok? Fordítsd az előnyödre!

utazomajom /

A turizmusban dolgozó legnagyobb nemzetközi szaktekintélyek, a légitársaságok vezetői, a hotel üzemeltetők mind egyetértettek abban, hogy a koronavírus után egy hosszan elnyúló lassú felépülés következhet. A valóságban ennek pontosan az ellenkezője történt.

Amint egy ország enyhített a beutazási korlátozásain, elözönlötték a turisták. A soha nem látott utazási kedv, a munkaerőhiány, a kereslet-kínálat felborulása komoly problémákat okoz a turizmusnak világszerte. Olyan sok negatív tapasztalatot írtatok nekünk az elmúlt hetekben, hogy már meg sem osztottuk mindegyiket. Viszont ha valaki komolyan veszi és előre felkészül az esetleges fennakadásokra, tisztában van a jogaival, viszonylag könnyedén áthidalhatja a problémákat.

Lehet, késik vagy törlik a járatod

Ha az indulástól számított két héten belül törlik a járatod akkor pénzbeni kártérítés jár. Nem is kevés, 250-600 EUR között változik a távolság függvényében. Vis maior esetében (sztrájk, időjárási körülmények, bombariadó stb.) nem kötelesek fizetni a légitársaságok. Ha már a repülőtéren vagy és akkor veszed észre, hogy a késik a géped egy órát, akkor nincs más dolgod, mint felkészülni arra, hogy esetleg több is lesz abból az egy órából. Két órát meghaladó késés esetén már a légitársaság vendége vagy egy étkezésre. Normál légitársaságok sok esetben osztanak kupont, de nem feltétlen kell beállnod a hosszú sorba: nyugodtan vásárolj magadnak valami finom ételt, és őrözd meg a blokkod. Miután hazaérkeztél, nyújtsd be a számlát a légitársaságnak, aki köteles megtéríteni ésszerű kereteken belül az ilyen jellegű költségeid.

Bosszankodás helyett töltsd a várakozást kényelmesen! Mindazok, akik a CHERRISK oldalán kötnek utasbiztosítást külföldi utazásukhoz, a Lounge Access-nek köszönhetően – két órát meghaladó járatkésés esetén – ingyen használhatják az adott reptér VIP váróját, és ott prémium körülmények között tölthetik el az indulásig tartó időt.
Az egészben a legjobb, hogy ez az extra felár nélkül jár a CHERRISK Nemzetközi Utasbiztosítás mellé, használatához pedig nem kell mást tenni, mint pár perc alatt regisztrálni az itt leírtak szerint. Késés esetén automatikus üzenetben érkezik a link a VIP váró belépőkód igényléséhez. Ráadásul akkor sem marad az utazó segítség nélkül, ha egy repülőtéren nincs lounge. A CHERRISK Utasbiztosításnak ugyanis a járatkésés fedezet is a része. Azaz, ha a repülőgép négy óránál többet késik, a számlával igazolt költségeket (50 ezer forintig) a biztosítás fedezi.

Ha öt órát meghaladó késés áll fenn, akkor az a szabályozás szerint már törlésnek minősül. Ilyenkor lehetőséged van egyszerűen elállni az utazástól és a légitársaság visszafizeti a repülőjegyed árát (és fizeti a pénzbeni kártérítést is). Ha ennél is többet késne a járatod, akkor az üzemeltető köteles szállodai szobát és transzfert is biztosítani számodra. Ha csak másnap tudnának a célállomásra fuvarozni, akkor a legtöbb esetben a földi kiszolgáló személyzet munkatársai szerveznek szálláshelyet a pórul járt utasok számára. Manapság azonban annyira sok ilyen eset történik, hogy a környék szerződött hotelei megtelnek és az utasoknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról. Ebben az esetben van lehetőséged foglalni szintén ésszerű keretek között hotelt (nem lakosztályt, nem a legdrágább luxus hotelt stb.) amit utólag megtérít a légitársaság. Ha van rá mód, ne az egyéni utat válaszd, mert egyrészt nem kell utólag behajtanod a pénzt, másrészt az induló járatot nem fogod lekésni, hiszen a fuvarozó közös transzfert biztosít majd a szálláshely és a reptér között.

Ha nem ajánlanak fel alternatív járatot a helyszínen, akkor azonnal hívd a légitársaságot, hogy átfoglaljanak a neked megfelelő járatra, természetesen ingyenesen. (Egyre több biztosít a honlapján online átfoglalási lehetőséget is. Ez a leggyorsabb és legjobb módja annak, hogy megelőzve másokat, a következő járatra felférj!) Ilyenkor tudsz egy kicsit trükközni is: ha bécsi érkezést foglaltál de a budapesti kényelmesebb lenne, kérdezz rá, hogy arra  járatra van-e még hely! Ha a légitársaság nem ajánl fel útvonalat, mert már nincs hely a járatain, akkor hasonló kategóriájú de konkurens légitársaságra is foglalhatsz jegyet, amit utólag megfizetnek. Ilyenkor fapados esetében egy másik fapadosra, normál légitársaság esetében pedig bármely másik járatra, de azonos célállomásra foglalhatsz át, azonos osztályon.

Az idő nagyon fontos tényező. Gondolj bele, ha csak heti két járata van a légitársaságnak és mindenki a következőre szeretne felülni. Egyszerűen képtelenség ennyi utast kiszolgálni, viszont a leggyorsabbak közül néhány felférnek a leghamarabbi járatra is. Éppen ezért, ha többen vagytok, célszerű szétválni és egyszerre intézni az online, a telefonos, vagy a helyszíni személyes átfoglalást és beállni a légitársaság pultjához a repülőtéren. Nincs annál jobb, mint az utastársaiddal közösen mérgelődni szidni egy ilyen esetben a fuvarozót, de ezzel értékes perceket vesztesz. Cselekedj azonnal!

Mit tehetsz, hogy elkerüld a késéseket?

A komolyabb késések túlnyomó része a nap során felhalmozódó apró késésekből származik. Az utolsó járatoknál már lejárhat a személyzet munkaideje és a szigorú szabályok miatt a gép csak másnap repülhet újra, meg kell kezdeni a személyzet kötelező pihenőjét. Éppen ezért ha teheted, válaszd a reggeli járatokat, amelyek sokkal nagyobb eséllyel pontosak. Késések tekintetében nincs szignifikáns különbség a normál és a fapados légitársaságok között.

A flightaware.com és a flightradar24.com oldalon a járatszám alapján meg tudod nézni, hogy a járatod az elmúlt napokban hogyan teljesített. Utóbbinál azt is láthatod, hogy merre jár a gép, amire éppen vársz. Ha fapadossal Budapestre érkezel, akkor az esetek túlnyomó többségében az a gép fog visszavinni, amelyik Budapestről indult. Ebből fakadóan, ha Korfun késik a járatod, akkor nézd meg, hogy Budapest – Korfu járat éppen merre jár, így kiszámolhatod, hogy mikor fogtok visszaindulni.

Egyelőre célszerű kerülni az olyan átszállásos utazásokat, ahol fapadosok vagy normál légitársaságok útvonalait külön repülőjegyeken kombináljuk. Ilyenre példa, ha külön megvásároljuk a Budapest – Lisszabon és a Lisszabon – Azori-szigetek repülőjegyeket, hiszen ha az egyiket törlik, vagy késik, komoly problémába ütközhetünk. Ha egyben vásárolunk egy Budapest – Varsó – New York repülőjegyet, ott kisebb a kockázat, de legalább 2-3 órás átszállási idővel érdemes számolni.

És végül, de nem utolsó sorban csökkenteni kell a saját hibánkból adódó problémákat is. Jelenleg a repülőterek túlzsúfoltak, rengetegen szeretnének utazni emiatt hosszú sorokra lehet számítani. Inkább számoljunk plusz egy órát a terminálban üldögélésre, mintsem az orrunk előtt szálljon fel a gép és vele együtt az álmaink. Ha csak teheted ne adj fel poggyászt, helyette a kézipoggyászod pakold tele. Egyrészt nem kell sorbaállnod az utasfelvételi pultnál, másrészt nem keveredik el a bőröndöd.

szponzorált tartalom

Ajánlatok