Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Tényleg utazhatunk New York-ba 29.000 Forintért?

2017. augusztus 31. csütörtök, 12:41 - utazomajom
Hírek

Néhány napja beszámoltam arról, hogy az Air Canada lehagyta az üzemanyag pótdíjat járatainak jelentős részén. Ezen apropóból Prágából 29.000 forintért, Budapestről 57.000 forintért lehetett foglalni retúr repülőjegyet többek között New Yorkba, de a legtöbb amerikai városba is működött, sőt, még Ázsia néhány desztinációja is elérhetővé vált economy és business osztályra egyaránt.

Miért is volt olcsó a repülőjegy?

A repülőjegy valós ára 135.100 Ft lett volna. Ha most rákeresünk ugyan arra az útvonalra, látni is fogjuk ezt az árat.

Mutatom:

Ahogy fentebb írtam, az üzemanyag pótdíjat nem számították hozzá a teljes jegyárhoz. Ilyen sokat jelentene egyetlen tétel? Nézzük csak meg. Egy repülőjegy alapvetően három fő komponensből áll:

  1. Alap jegyár (narancssárga)
  2. Adók és illetékek (citromsárga)
  3. Üzemanyag pótdíj (piros)

A képen jól látható, hogy a teljes ár (135.100 Ft) az alap jegyárból (21.394 Ft), az adókból és az illetékekből (27.506 Ft) illetve az üzemanyag pótdíjból (86.200 Ft) áll. Utóbbi magasan a legnagyobb tétel, amit ha elhagyunk, megkapjuk az “error fare” alatt foglalható árat: 48.900 Ft.

Mi történt ezután?

A hiba nagyon sokáig, több, mint négy óra hosszán át nem lett javítva. Ennek következtében rengeteg repülőjegy került eladásra hibás áron, azonban ezek közül nem mindegyiket állították ki. Hogy is kell ezt érteni? Ha valaki egy közvetítő irodán, online utazási irodán (OTA) keresztül vásárolta a repülőjegyét, akkor gyakran előfordul, hogy az E-ticket később kerül kiállításra, akár 24 órával a foglalás után. Addig csak egy foglalási azonosító, vagy PNR (Passenger Name Record) van az utas kezében. Ezzel pedig az a baj, hogy mire az Air Canada megkapja a foglalási kérést az irodától, addigra természetesen már javítják a hibát.

Ha közvetlenül az Air Canada oldalán (mindig az adott társaság nyilvánvalóan) foglalsz jegyet, akkor azonnal E-ticketet is kaphatsz a visszaigazoló üzenetben. Sok esetben azonban az error fare nem foglalható közvetlenül a fuvarozótól, hiszen van, hogy a hiba az online utazási irodáknál keletkezik, de most nem erről volt szó.

Az Air Canada twitter üzenetekben közölte, hogy akinek kiállították (van E-ticket) a repülőjegyét, megtarthatja és utazhat, tehát “honorálják” a foglalást.

Még van remény

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyre kevesebb ehhez hasonló elhibázásért vállalták a felelősséget a légitársaságok. Az Air Canada korábban is honorálta már a jegyeket, így bíztunk benne, hogy ismét jófej lesz. Viszont nagyon sok ideig volt elérhető az ajánlat, és félő volt, hogy az óriási mennyiségű foglalás miatt kénytelenek lesznek mindegyiket törölni.

Sokan olvashattátok a cikket a média által felkapott első tengerentúli 8.700 forintos amerikai utazásunkról. Jött néhány kételkedő hozzászólás. Igaz, nem 8.700 forintból, de 29.000 forintból most bárkinek lehetősége volt hasonló utazást foglalni New York-ba. Az ajánlatoknál egyébként folyamatosan láthatóak elhibázott árú repjegyek. Ne feledd, ha már a gépen ülsz, a melletted ülő idegen nem fogja tudni, hogy tizedáron utazol. (szerencsére) Ugyanazokat a szolgáltatásokat kapod, mintha normál áron foglaltál volna.

Fontos

Hibás árú repülőjegy foglalása esetén alapszabály, hogy várj néhány napot a további szolgáltatások foglalásával, illetve semmiképp se hívd fel a légitársaság figyelmét az elrontott tarifára.

Kinek sikerült foglalni? Ki utazik velünk?

Talán ez is érdekelhet