accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Teszt, védettségi igazolvány, oltás? – Hol és hogyan nyaralhatunk?

Katya /

Nincs könnyű dolgunk idén a nyaralás lefoglalásakor, hiszen szinte napról napra érkeznek új információk melyik országba, milyen szabályok szerint utazhatunk be. Van, ahova elég a védettségi igazolvány, máshol nem mindegy az oltás típusa, a harmadik helyen pedig nem engednek a tesztelésből. Közben egyre több országgal születik kölcsönös megállapodás is, miszerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők karantén-és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak. A lista ma Csehországgal bővült, de az igazolvánnyal utazhatunk Szerbiába, Montenegróba, Szlovéniába, Bahreinbe és Törökországba is. Összeszedtük jelenleg milyen feltételekkel utazhatunk a népszerű nyaraló- és kirándulóhelyekre.

Indulás előtt azonban továbbra is javasoljuk, hogy tájékozódjatok az aktuális hírekről, hiszen a beutazási feltételek bármikor változhatnak.

Görögország

Görögország május 15-től várja a turistákat és az oltással rendelkezőket, de a karantén kiváltására elfogadják a 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet is. Az ország az elsők közt volt, akik bejelentették, hogy minden oltást elfogadnak, köztük a Szputnyikot és a kínai vakcinát is, azonban az oltottaknál is fontos, hogy legalább 14 napnak el kell telnie a második dózis beadása után. Az igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a beadott vakcina típusát és a beadott adagok számát. A karantén alól nem kapnak felmentést azok, akik már átestek a betegségen.

Az utazás előtt legalább 24 órával mindenkinek ki kell töltenie a Passenger Locator Formot, amely itt érhető el. A kitöltés után kapott QR-kódot be kell mutatni a határellenőrzésen. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR-kódot, amelyet mobilon vagy nyomtatva is be lehet mutatni.

Törökország

Törökország és Magyarország kölcsönösen elismeri az egymás országaiban kiadott védettségi igazolásokat, így május 10-től karantén és tesztkötelezettség nélkül utazhatunk Törökországba. Ugyanez igaz azokra is, akik átestek a koronavírus fertőzésen és még érvényes a védettségi kártyájuk. Az oltással nem rendelkezőktől 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kérnek az országba való belépéshez. Az utazóknak a belépés előtt ki kell tölteniük az ezen az oldalon elérhető formanyomtatványt.

Horvátország

Horvátországgal is született hasonló megállapodás, azonban a plasztikkártyán túl a beutazóknak fel kell mutatniuk a papír alapú oltási igazolványt is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazást csak akkor engedik, ha legalább 14 nap eltelt a második oltás óta. Ahogy beszámoltunk róla jelenleg öt módon utazhatunk Horvátországba, így az oltási igazolásokon túl elfogadnak 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy az EU által jóváhagyott antigén-alapú gyorstesztet is, illetve azok is karantén nélkül utazhatnak, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy már átestek a betegségen.

Csehország

Friss hír, miszerint május 15-től mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak Csehországba a beoltott magyarok és jöhetnek hozzánk a csehek is, függetlenül a beadott vakcina fajtájától.

Ausztria

Ausztria május 19-től engedi ismét a turisztikai célú utakat. Egyelőre arról nincs hír, hogy pontosan milyen feltételekkel, lesznek-e engedmények az oltással rendelkezők számára. A Hivatalos Turisztikai Portál szerint: „Számos tevékenységhez szükség lesz egy negatív koronavírus teszteredményt, egy oltási igazolást vagy egy olyan igazolást bemutatni, ami igazolja, hogy az adott személy már átesett a fertőzésen. Ausztria világszerte a vezetők közé tartozik az elvégzett koronavírus-tesztek számát illetően és a tesztinfrastruktúra természetesen a vendégeink számára is elérhető lesz. Sok részlet, köztük a május 19-től hatályos új beutazási szabályok is, még kidolgozás alatt állnak.” A jelenlegi beutazási szabályokról itt olvasható információ.

Spanyolország

Spanyolországba jelenleg is utazhatunk, azonban nem számít, hogy kaptunk-e már oltást, továbbra is szükséges a kockázatos országból érkezőknek (köztük a Magyarországról utazóknak) bemutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, TMA-tesztet. A teszt eredményét igazoló dokumentumnak spanyol, angol, francia vagy német nyelvűnek kell lennie. Ennek megfelelően az országban ugyanazok a szabályok vonatkoznak beoltottakra és nem beoltottakra is, így beutazáskor mindenkinek kötelező a negatív teszt bemutatása.

Málta

Málta június 1-től tervezi a turizmus újraindítását. A Visit Malta turisztikai portál szerint június 1-től a tesztek, illetve a karantén kiválthatóak lesznek, ha igazolni tudjuk, hogy mindkét oltást megkaptuk és legalább 14 nap eltelt a második óta, feltéve ha a Digitális zöldkártya addig az Európai Unió addig elfogadta és jóváhagyta. Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen oltás fajtákat fogadnak majd el, illetve milyen egyéb feltételei lesznek majd a beutazásnak. Ahogy egyelőre az sem tiszta, pontosan mikortól vezeti be az Európai Unió a zöldkártyát.

Olaszország

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke május 4-én azt nyilatkozta, hogy várhatóan május közepétől várják a turistákat, ám eddig nem érkezett hír a nyitás pontos dátumáról. Egyelőre, ameddig nem készül el a Digitális zöldkártya saját, nemzeti védettségi okmány bevezetését tervezik, mellyel az olasz állampolgárok és a turisták is szabadon, karanténkötelezettség nélkül mozoghatnának az országban. Ennek értelmében azok közlekedhetnének szabadon az országban, akik már mindkét adag vakcinát megkapták (egyelőre kizárólag az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett védőoltásokat fogadják csak el), de 48 óránál nem régebbi negatív PRC-tesztet és az átesettséget igazoló dokumentumot felmutatását is elfogadják, ha az hat hónapnál nem régebbi.

Ajánlatok