accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ti küldtétek: több, mint száz étel a fedélzetről!

lanymajom /

Légitársaságtól, a repülőút hosszától és az utazási osztálytól is függ, hogy milyen ellátásban lesz részünk a repülőn. Legelőször 1919 októberében a Handley Page Transport légitársaság szolgált fel ételt a London és Párizs között közlekedő járatán. Akkor szendvicsek és gyümölcsök között lehetett választani, manapság viszont akár többfogásos menüt is kaphatunk. Megkértünk titeket, hogy küldjetek nekünk képeket, hogy ti miket ettetek már a repülőút alatt. Most kiderül mit eszünk a fellegek felett.

Az ételek felszolgálása is változó lehet. A turista osztályon egy tálcán rakják elénk az ételt, a magasabb osztályokon pedig fogásonként is tálalhatnak és a tálcát asztalterítőre, a műanyag evőeszközöket pedig fémre cserélhetik. A legjellemzőbb vacsora általában valamilyen húsétel vagy tészta, saláta, zsemle és a desszert. Az étel legtöbbször a légitársaság országának gasztronómiáját követi, de manapság már a különféle diétákra, ételallergiákra és különböző vallások étkezési szokásaira is figyelemmel vannak. Az iszlám vallású országok légitársaságai nem szolgálnak föl alkoholos italokat, az Emirates, Qatar, Etihad és a Garuda Indonesia járatain viszont kérésre a nem muszlim vallású utasokat kiszolgálják alkohollal is. Iránba vagy Szaúd-Arábiába közlekedő járatokon a szigorú szabályokat követve viszont egyáltalán nem szolgálnak föl disznóhúst és alkoholt.

Evőeszközök

2001. szeptember 11. előtt az első osztályon szinte csak fém evőeszközöket használtak, utána viszont gyakoribb lett a műanyag, hiszen a fémből készült kés vagy villa akár szúróeszközként is használható. A Singapore Airlines járatain azonban a mai napig a turista osztályon is fém evőeszközzel ehetünk. Számos légitársaság költségcsökkentés céljából újrahasználja a műanyag evőeszközöket és alapos fertőtlenítés után akár 10-szer vagy 30-szor is felhasználják őket mielőtt a szemétbe kerülnének.

Ételek elkészítése

A repülőn felszolgált ételeket nagy gondossággal és szigorú szabályok szerint készítik el. Egy esetleges ételmérgezés súlyos következményekkel járna a légitársaságok számára, így a biztonság az elsődleges szempont. Több ezer méter magasan a nyomáskülönbség miatt az ételeket szárazabbnak és kevésbé ízletesnek érezzük, ezért az ételek elkészítésekor ezt is figyelembe veszik. A levegő alacsony páratartalma miatt az orrunk is szárazabb, így a szagokat se érezzük olyan intenzíven, mintha a földön lennénk. Továbbá az alacsony páratartalomra tekintettel érdemes több vizet és kevesebb alkoholt vagy kávét fogyasztani a fedélzeten.

Ti küldtétek – Ezt esszük a repülőn / Galéria


Forrás

Köszönjük a rengeteg képet. További képekért látogass el a Facebook csoportunkba!

Ajánlatok