accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Több mint 160 célállomásra közlekedik télen a KLM

utazomajom /

A holland királyi légitársaság fokozatosan állítja helyre útvonalhálózatát, a téli időszakban 162 célállomásra repül, a hosszútávú járatokon felkínált kapacitás már csak 25 százalékkal marad el a járvány előtti szinthez képest. Európán belül télen több város lesz elérhető, mint a pandémia előtt.

A téli menetrendi időszak október 31-én kezdődik és március 26-ig lesz érvényben. Ahogy az utazási feltételek enyhültek, a KLM folyamatosan tudta újranyitni az útvonalakat, és a kereslet növekedésével folyamatosan emeli a felkínált kapacitást.

A téli időszakban a légitársaság 162 célállomásra repül, ebből 72 interkontinentális, 90 pedig európai útvonal.

Interkontinentális járatok: még több amerikai és karibi célállomás

A KLM egyet leszámítva az összes járvány előtt a hálózatban lévő észak-amerikai városba repül majd, az elérhető ülőhelyek száma a 2019 téli menetrendben biztosított szint 75 százaléka lesz.

Nagy segítség volt ebben az, hogy az Egyesült Államok november 8-tól újra lehetővé teszi a schengeni övezetben lakó oltottak számára a beutazást. Skyteam partnere, a Delta Air Lines központjába, Atlantába például a mostani duplája, heti 12 járat közlekedik novembertől, New York – JFK-re 11, Las Vegasba, Minneapolisba és Miamibe 3-3 alkalommal lehet eljutni Amszterdamból.

A holland tengerentúli területnek számító ABC-szigetekre (Aruba, Bonaire és Curacao) már a nyári időszakban is rendkívül sok turista látogatott el, ezért a téli időszakban a KLM kétszer annyi, heti 14 járatot közlekedtet Curacao szigetére, Arubába és Bonaire-be pedig minden nap a legnagyobb repülőgépét, a Boeing 777-300ER-t állítja forgalomba. Az év végi ünnepek idején várható nagyobb kereslet miatt a KLM azt tervezi, hogy mindhárom sziget felé hetente plusz három járatot indít.

Dél-Amerikában is tapasztalható már a kereslet növekedése, ezért Costa Ricába (San José és Liberia) hetente négy alkalommal repül a KLM télen, Panamavárosba pedig minden nap el lehet majd jutni. Suriname fővárosába, Paramaibóba már hetente négyszer közlekedik a KLM, amely télen is fenntartja az Amszterdam-Santiago de Chile útvonalat. Ez marad a leghosszabb út a holland cég kínálatában: a 12 ezer kilométeres távon hetente háromszor közlekednek a társaság Boeing 777-200-asai.

Október végétől négy új, térségbeli célállomás érhető el a KLM hálózatában. Cancúnba november 2-án indul az első járat, és a karácsonyi időszakban hetente ötször közlekedik, így Mexikóba heti 12 alkalommal indít repülőgépeket a légitársaság. Port of Spain (Trinidad és Tobago), valamint Bridgetown (Barbados) egy járatra felfűzve október 12-e óta hetente három alkalommal érhető el.

A KLM tervei szerint december elején indulhatnak újra a mombasai járatok, a légitársaság jelenleg a nyitáshoz szükséges kenyai engedélyek beszerzését intézi.

Ázsia a szigorúbb utazási korlátozások miatt továbbra is nehezebben megközelíthető, mivel a kereslet is alacsony. Ugyanakkor az áruszállításra rendkívüli igény mutatkozik, ezért a KLM ezt kihasználva annyi útvonalat tart fenn, amennyit lehetséges.

Európai járatok

A kontinensen belüli forgalom már a nyári időszakban is jelentősen emelkedett, a turisták mellett az üzleti célú utasok száma is folyamatosan bővül. Nagy sikere miatt az eredetileg csak nyárra tervezett zágrábi és poznani járatok télen is elérhetők maradnak, ezeknek is köszönhetően a KLM több célállomást kínál a mostani téli szezonban, mint 2019-ben.

Ugyanakkor a járatszám még némileg elmarad a járvány előttihez képest, a téli időszakban a KLM a 2019-es kapacitás 84 százalékát kínálja majd fel. A nagyobb európai városok, mint Berlin, Párizs, München napi öt járattal is elérhető, a menetrend az üzleti utasok számára is kedvező.

Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy 18 hónappal a járvány kitörése után egyre több ország lazít a beutazási szabályokon. „Ennek köszönhetően egyre több járatunk van, és alig várjuk, hogy újra azt tegyük, amihez a legjobban értünk: ismét összehozzunk az embereket. Hiszen az utazás a személyes kapcsolatokról szól, és a KLM számára ez kiemelt fontosságú.”

„Where can I fly” – Interaktív térkép

A légitársaság is érzékelte, hogy az utazási szabályok a járvány alatt folyamatosan változtak és nehezen követhetők még a tapasztalt utasok számára is. Ezért a KLM létrehozott egy interaktív térképet, amelyen a legfrissebb utazási információk találhatók, ezeket az induló ország függvényében mutatja meg a szolgáltatás, az országokat pedig a szabályok szigorúsága alapján színkóddal látja el.

Kiemelkedő higiénia, rugalmas jegykezelési szabályok

A KLM a lehető legmagasabb, higiéniára vonatkozó sztenderdeket állította fel az utasok és a személyzet egészségének megőrzése érdekében. Ezért az APEX Gyémánt Díjjal, a Skytrax pedig COVID-19 Kiválósági Díjjal jutalmazta a légitársaságot.

A folyamatosan változó szabályok miatt a KLM továbbra is fenntartja a rugalmas jegykezelés járvány idején bevezetett szabályait: minden jegy ingyenesen módosítható, lemondás esetén teljes visszatérítés jár.

A közleményben jelzett célállomásokra a menetrend egyelőre novemberre és decemberre érvényes, a beutazási szabályok folyamatos változása miatt januártól módosítások léphetnek életbe.

Ajánlatok