accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Több, mint 3000 forintba is kerülhet májustól egy séta Velence belvárosában

Medvemaki /

A lagúnák városát több tízmillió turista keresi fel évente, májustól azonban a pénztárcájába kell nyúlnia azoknak, akik egynapos kirándulásra érkeznek Velencébe: az olasz parlament még tavaly jóváhagyta, hogy szezontól függően €2,5 és €10 közötti belépési adót kelljen fizetnie a turistáknak – ez pedig hamarosan életbe is lép. Olaszországban egyébként már eddig is működött hasonló rendszer: a Toszkán Szigetvilág legnagyobb szigete, Elba, továbbá a szicíliai Lipari-szigetek meglátogatása sem lehetséges anélkül, hogy belépődíjat fizetnénk érkezéskor.

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro azt mondta: egy olyan, a terheket arányosan elosztó rendszert vezetnek most be, amely megvédi a város területén élő, dolgozó és tanuló embereket, emellett pedig finanszírozni tudja a turisták által eldobált szemét összeszedését, végül pedig könnyebben nyomon követhető lesz, hányan is látogatnak Velencébe.

Az új adó hozzáadódik a Velencéig szóló vonat-, busz- és hajójegyek árához, azaz ezek tavasztól legalább €2,5-ral többe fognak kerülni, turisztikai csúcsidőszakokban azonban akár a €10-t is elérheti az adó összege. Azok viszont, akik legalább egy éjszakára foglalnak szállást a városban, nem kell, hogy kifizessék az új sarcot ilyen formában, a szállás költsége ugyanis már tartalmazza az idegenforgami adót.

Velence régóta nehezen bírkózik meg a hozzájuk érkező mintegy évi 30 millió turistával, a probléma pedig azért is válik most különösen égetővé, mert az UNESCO júliusban hoz majd döntést arról, hogy a város felkerülhet-e a világörökség részét képező helyek listájára.

Már tavaly kapukat állítottak fel a velencei lagúna két bejáratánál, hogy mérsékelhessék a Szent Márk tér, illetve a Rialto-híd felé tartó tömeget, ha szükséges. Ha túl sokan tartottak ezek felé, a kapukat bezárták, és csak azokat engedték tovább, akik szállásfoglalással vagy Venezia Unica kártyával rendelkeztek. Utóbbit jellemzően a helyi lakosok birtokolják, azonban a vízibuszok használói €40 díj ellenében szintén hozzájuthatnak ilyenhez.

A hatóságok egyidejűleg arra is próbálják rávenni a turistákat, hogy a velencei lagúna kevésbé ismert részeit látogassák meg inkább, esetleg Murano vagy Burano szigetére szervezzenek utazást.

A velencei lakosság az elmúlt években számos megmozdulást szervezett már, hogy felhívják a figyelmet arra, a turizmus milyen mértékben rontotta az életminőségüket, milyen környezeti károkat okozott, valamint mennyi lakost űzött el a városból. Míg a II. világháború után 175 000 ember élt a városban, ma már alig 55 000 fő lakcímkártyáján szerepel Velence neve.

Forrás: The Guardian

Ajánlatok