accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Unod a sima csípős szószokat? Próbáld ki a fermentált chilit!

utazomajom /

Ha nem kell neked bemutatni az Amerikában igen népszerű Tabasco szószt, akkor ez a cikk neked szól, ugyanis most utánajárunk, miért is olyan különleges a fermentált chili szósz és hogyan készítheted el otthon!

Savanyú és csípős egyszerre, valódi ízkavalkáddal örvendezteti meg a kóstolóját a fermentált chili szósz, mely ugyan hazánkban még szinte ismeretlen, a tengerentúlon imádják. A Chili Hungária Webáruház termékei közé nagyon jól beillene ez a készítmény, ha többen szeretnénk itthon – legyen hát így!

Amit a fermentált chili szószról tudni érdemes

A “sima”, sokak által ismert szószok friss paprikákból azonnal elkészíthetőek, a fermentált chili szósz viszont hetekig érlelődik. Ez a folyamat aztán megadja azt a pikáns, mélyebb ízt, ami miatt annyian szeretik, és hozzáad egyfajta füstös, gyümölcsös, savanykás aromát is.

Így varázsolhatsz te is szószt

Mindent könnyebb és gyorsabb megvenni egy boltban, de ízük nem hasonlítható ahhoz, amit az ember saját maga, a két kezével készít el. Ezért buzdítunk mindenkit arra, hogy ha van ideje és türelme, főzzön chili szószt otthon bátran!

Egy üvegnyi szószhoz az alábbi hozzávalók szükségesek:

  • 250-300 gramm chili paprika
  • Fokhagyma
  • Víz

A megtisztított, felvágott, száruktól megfosztott paprikákat helyezd bele egy befőttesüvegbe, ha kisebb paprikákról van szó, mehetnek egészben.

Majd 6-10 gramm sót keverj el annyi vízben, hogy az egész sóoldat ellepje a paprikákat az üvegben.

Tegyél rájuk egy olyan súlyt, ami tiszta, egészségre ártalmatlan és nem oldódik ki belőle semmi, de lent tartja a folyadékban a paprikákat. Erre helyezzünk gézt és az üveg tetejét, és indulhat is az erjedés.

Legalább 2-3 hétig tartsd maximum 20 fokon, sötét környezetben, ennyi időre legalább szükség van a tejsavasodáshoz. A baktériumok tartósítani fogják a paprikákat és megszületik a savanykás, különleges ízvilág.

Onnan tudni, hogy kész, hogy zavarossá vált az oldat. Ekkor leszűrheted a paprikákat és fogyaszthatod is. De mihez?

A fermentált chili szósz felhasználása és előnyei

Sült, grillezett vagy főtt húsok mellé kiváló köret a sima, egészben hagyott savanyított paprika is, de ha összeturmixolod, máris tálalásra kész a szósz.

Azért is érdemes ilyet gyakran fogyasztani, mert az erjesztés során felszabaduló baktériumok a bélflóra, az emésztés nagy barátai, segítik enyhíteni a puffadásos tüneteket és erősítik az immunrendszerünket is.

Maga a chili pedig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bír, köszönhetően a benne található kapszaicin nevű vegyületnek, mely a paprika csípősségét, erősségét okozza. Fogyasztásakor endorfin szabadul fel a szervezetben, ezért biztosan jó kedvünk lesz!

Készítsd el ezt az egyszerű chili szószt még ma, kísérletezz és lepd meg szeretteidet, vendégeidet.

Ajánlatok