accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Utazzak?

utazomajom /

A legelső lépés mindig az elhatározás. Ne gondolkodj sokat, indulj, fedezd fel a világot és ezáltal önmagad. Nem fogod megbánni. De hogyan döntsd el az úti célt?

Mindenképp olyan országokat ajánlok, ahol az élet teljesen eltér az itthon megszokottól. Egy ilyen utazás során ugyanis kiesel a komfortzónádból, új helyzetek elé kerülsz, megismersz más embereket, kultúrát.

Ha nem szervezett úttal mész, nagy valószínűséggel valamilyen szinten kommunikálnod kell a helyikkel, meg kell oldanod az éppen felmerülő problémákat. Legyen ez pénzváltás, vagy éppen a megfelelő étterem kiválasztása. Minél “kevésbé európai” országba mész, annál többet látsz a világból. Megismered a stop szócskát arab írással a piros táblán, a kóla feliratát, vagy éppen a görög betűkkel kiírt településneveket. Javaslom, hogy próbálj ki minél többféle helyi terméket, ételt. Az itthoni felhozataltól teljesen eltérő termékeket kínáló boltokban szívesen elidőzöm. Érdemes azokra az élelmiszerekre koncentrálni, ami az adott országban olcsó, mégis ritkaság hazánkban. Figyeld meg a helyiek kosarát, légy kíváncsi! Ez a megfigyelés utcai kajáldáknál is beválik: ahol a helyiek előszeretettel fogyasztanak, az jó eséllyel neked sem okoz majd csalódást. Amíg egy vonzó, part menti étterembe utazása során egyszer tér be a turista, addig a helyiek által látogatott bódékba “törzsvásárlók” járnak. Egyrészt ez a legjobb lehetőség megismerni a helyi ízeket, másrészt az árak is jóval alacsonyabbak, mint a kimondottan turistáknak szánt helyeken. Legutóbbi utunkon a recepcióstól kérdezem meg, hogy hol ebédelt. Mi is kipróbáltuk a helyet, ami végül annyira bejött, hogy aztán minden nap beugrottunk.

Ha spórolni szeretnél, érdemes olyan szállást választanod, ahol van hűtő. Amellett ugyanis, hogy az utcai árusoknál kipróbálod a helyi specialitásokat, reggelit, vacsorát, jégkrémet, gyümölcsöt, zöldséget érdemes boltban vásárolni. Így sokkal olcsóbb, mint ha étteremben vennéd ugyanazt, nem is beszélve a választékról. Ha teheted, ne az ismert termékeket válaszd, ismerj meg újakat! Nézd meg a helyiek bevásárló kosarát!

Tervezz előre, de ne mindent!

A legjobb élmények akkor érnek, ha nem is számítasz rá. Taxi helyett válaszd a tömegközlekedést, tanulmányozd hogyan élnek máshol az emberek. Miközben utazol, figyeld a várost, hátha meglátsz valami érdekes helyet, ahova mindenképpen el szeretnél menni. Ne félj kérdezni a helyiektől, tapasztald meg, hogyan fogadják a helyiek a turistákat. Hidd el, a legtöbbször ámulatba ejt majd a helyiek vendégszerete! Ha mégis a kényelmesebb, de drágább, kevésbé élménydús taxizást választod, lehetőleg ne egy térképpel a kezedben, remegő hangon egyezz meg vele. A taxizás előtt mindig járj utána, hogy az adott országban a taxiórás megoldással, vagy az előre kialkudott árral jársz-e jobban. Ha a helyiek a taxiórás megoldást javasolják, még a beszállás előtt kérd meg a sofőrt, hogy indítsa el a taxiórát! Ha így nem vállalja a fuvart, akkor ints le egy másikat. Ha órával mész, nem tudsz nagyon mellélőni. Thaiföldön történt meg velünk a következő eset: Koh Phanganról Bankokba tartottunk. Hajóval, és busszal is utaztunk, majd több mint 10 óra zötykölődés után megérkeztünk Bangkokba. A helyi buszmegállóban taxis hiénák csaptak le ránk. Csekély 800 THB-ért szerettek volna a szállásra fuvarozni minket, órát nem voltak hajlandóak kapcsolni. Végül a negyedik taxis, akit leintettünk, 92 THB-t kért négyünktől. Már meg is spóroltad a következő egynapos Brüsszel árát.

Tájékozódj! Mielőtt elindulsz, töltsd le az ország térképét a telefonodra. Minden országban találsz ingyenes wifit, ha esetleg mégis segítségre lenne szükséged. A mekiben biztosan lesz, sőt, előtte, az utcán is. Cipruson arra lettem figyelmes, hogy néhány helyen a turisták csoportosan ülnek laptoppal, telefonokkal a kezükben. Ezeken a helyeken a turisták a szállodák kódolatlan hálózatán lógtak, ingyen netért. Érdemes nagyobb épületek, lakóházak előtt próbálkozni.

Fontos a megfelelő bankkártya. Ha sokat utazol, érdemes az ehhez legjobb feltételeket kínáló bankkártyát választanod. Nekem AXA World Mastercardom van. Ezzel ingyenesen igénybe vehetem a Liszt Ferenc (Ferihegy) repülőtéren a Mastercard Lounge-t is. Ez az étterem a security után van, ahol már az étel-ital ára igen borsos. A loungeban ráadásul ingyenesen lehet internetezni, telefont tölteni, masszíroztatni, nyomtatni (pl. otthon maradt beszállókártyát), enni, inni (akár alkoholt is). Emellett kényelmesen leülhetsz, újságot olvashatsz, vagy sütizhetsz. Mindezt teljesen ingyen. A másik fő szempont, ami miatt ezt a kártyát választottam, az utasbiztosítás. A kártyához 50 millió forintos, bármely országra (nem csak európai országra) kiterjedő biztosítás jár díjmentesen, ha az adott országban kevesebb mint 60 napot tartózkodsz megszakítás nélkül. Krabin volt szerencsénk “találkozni” az utazók hasmenésével, ami miatt orvoshoz kellett fordulnunk. Hazaérkezésünk után csütörtökön elküldtem a számlát a költségekről, hétfőn a kártyámon volt a pénz. Nagyon fontos, hogy mi nem szoktunk készpénzt vinni magunkkal. A váltás nagyon költséges és macerás (rajtad marad, figyelni kell, nem ismered a pénznemet, nincs chargeback, ha valami baki történne). Az AXA középárfolyamon váltja a devizát, ami olcsóbb, mintha itthon átváltottad volna. Ráadásul külföldön is ingyenes a pénzkivétel a helyi automatából. A legtöbb helyen már van kártyaelfogadó terminál. Izlandon az utolsó bálnalesen lévő ladikon is lehet kártyával fizetni.

Múlt héten Izraelben nem találtam a kártyám. Letiltás helyett a mobilalkalmazással 0 Ft-ra állítottam a napi limitet. Addig sem izgultam legalább, amíg nem találtam meg : ). Ez nem a reklám helye, nagyjából 4 db ilyen, vagy ehhez hasonló kártya van ma Magyarországon. A lényeg, hogy érdemes jót választanod, mert megtérül! Jah, és éppen 5% visszatérítés van turisztikai cikkekre 3 hónapig! Na de kanyarodjunk vissza a biztosításhoz. Van már Európai Egészségbiztosítási Kártyád? Akkor legyen! Ingyenesen igényelhető, néhány helyen ellátnak díjmentesen, ha felmutatod. Okmányirodában tudod igényelni, ott helyben elkészítik neked.

Ajánlatok