accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Mindenki focizik, de nem mindegy, hogy hol. Itt vannak a világ legfurcsább stadionjai

Katya /

Dübörög az EB-láz, a meccseket nézve pedig időnként fel-felcsillan a szemünk nemcsak az izgalmas gól-helyzeteket látva, hanem a mérkőzések helyszíne miatt is. Elképesztő panoráma, bravúros építészeti megoldások: az EB alkalmából összeszedtük a világ legérdekesebb stadionjait a vízen lebegő pályától, a reptéri kifutóval osztozó focipályáig.

Ahol a füttyszó nem a közönségtől, hanem egy vonattól származik

Mit szólnál, ha a meccs legizgalmasabb percében, miközben azon drukkolsz, hogy bevigye a játékos a kapuba a döntő gólt, egyszercsak elrobogna az orrod előtt egy gőzmozdony? Nos, a TJ Tatran Čierny Balog klub focipályáján ez rendszeresen megtörténik, ugyanis itt halad át a Čierny Hron történelmi vasútvonal. A keskeny nyomtávú vasút még az 1900-as évek elején épült és a 20. század közepére már Csehszlovákia legnagyobb erdei vasúthálózatának része volt, amelyen fát szállítottak. 1982-ben azonban megállt a vasútközlekedés, így megépülhetett a szlovák város focipályája, azonban 10 évvel később a turisták kedvéért újra beindították a gőzmozdonyt. Így most ez az egyetlen olyan stadion a világon, amelyen egy működő vasútvonal halad át.

Forrás: TJ Tatran Čierny Balog | https://www.facebook.com/TJ-Tatran-%C4%8Cierny-Balog-futbalov%C3%BD-klub-116952328321417/

Ahol egy tölgyfa a 12. játékos

Az észtek híresek a természetszeretetükről, olyannyira, hogy még akkor sem vágták ki az öreg tölgyfát, amikor bővíteni kezdték az orissaarei pályát és hirtelen a focipálya közepére „került” a fa. Persze, a teljes történethez hozzátartozik, hogy megpróbálták traktorral kihúzni, de a szovjet traktor alul maradt a fával szemben, így az észt focisták a mai napig a 150 éves tölgyfa körül játsszák meccseiket. A fa egyébként 2015-ben elnyerte az Év európai fája címet is.

Hazai pályán

Persze nem kell feltétlen még az országból sem kitenni a lábunkat, ha különleges stadionokat keresünk. A 2019-ben átadott Puskás Aréna hazánk legnagyobb befogadóképességű létesítménye, ahol nemcsak sport, de zenei rendezvények is zajlanak. Az Arénát a Puskás Ferenc Stadion helyén építették fel és tisztelegve „elődje” előtt a labdarúgópályán milliméterre pontosan ugyanott alakították ki a kezdőkört, ahol az előzőé volt. De nem ez az egyetlen rész, ahol az építészek tisztelegtek vagy visszanyúltak az egykori Népstadionhoz, hiszen a régi betonkatlan anyaga is újjáéledt az új stadion falaiban. A Puskás Arénát a stadiumdb.com átadása évében „Az Év stadionjának” választotta, hiszen közel 70 ezres befogadóképességével és technológiai megoldásaival valóban lenyűgöző építmény.

Mérkőzés két repülő felszállás között

Valószínűleg sokan bajban lennénk, ha el kéne helyeznünk a térképen hol is van Tuvalu. Az Ausztrália és Hawaii között lévő pici polinéz ország a világ egyik legkevésbé látogatott országa, ahol a helyiek meglehetősen szeretik a focit és egyre szebb eredményekkel büszkélkedhetnek. Azonban a szigeten egyedül egy sportpálya van, amelyen a rögbi játékosokkal kell osztozniuk. Éppen ezért a csapat gyakran edz a reptér kifutópályája melletti füves részen, amikor nincsen légi forgalom. A kifutón lévő meccsek itt egyáltalán nem számítanak egyedinek, hiszen a kifutó egyike a kevés lapos és nyitott területeknek az aprócska szigeteken, így gyakran jönnek ki ide a helyiek sportolni.

A vízen lebegő focipálya

Szingapúr hemzseg a megdöbbentő építészeti megoldásoktól, miért éppen a stadionjukkal lenne ez másként? A 30 ezres kapacitású stadion tulajdonképpen egy vízen lebegő pálya a Marina-öbölben. A 2007-ben épült pálya a világ legnagyobb úszó színpadja és egyetlen vízre épített stadionja. Míg a játékosok a vízen lévő pályán játszanak, a közönség a partról nézheti őket. Vagyis leginkább csak nézhetné, ugyanis eddig leginkább csak amatőr meccsek zajlottak itt, helyette főként koncerteknek ad otthont a lenyűgöző építmény.

Instagram will load in the frontend.

Európa legmagasabban fekvő focistadionja

Európa legmagasabban fekvő focistadionjához Svájcig kell mennünk. A The Ottmar Hitzfeld Stadiumot 2000 méter magasra építették és lehetetlen autóval megközelíteni. Helyette a szurkolók Iankovkával járnak a meccsre, másképp egy igen nehéz, láb és tüdőpróbáló 45 perces séta várna rájuk a nagy szintkülönbség miatt. A látvány szó szerint lélegzetelállító. A kis stadion egyébként a FC Gspon otthona, akik minden évben megrendezik a Hegyi Falvak Bajnokságát is.

Focimeccs egy pláza tetején

Bedobok egy sajtburgert, veszek egy pár zoknit meg kenyeret reggelre, aztán megnézem hogyan áll a meccs a tetőn. A belgrádi Voždovac Stadiumban mindez simán lehet egy létező forgatókönyv, hiszen a stadion egy pláza tetejére épült, 5200 fős lelátója alatt McDonald’s-ba, KFC-be és szupermarketekbe járnak az emberek. A nem mindennapi stadiont 2012-ben építették és egyike a kevés tetőre épített pályáknak.

Instagram will load in the frontend.

Kőbányába vájt stadion

Portugáliában több különleges stadiont is emeltek, de talán a legizgalmasabb a 2004-es Európa Bajnokságra épített Estádio Municipal Bragában. A stadion építészeti bravúrja, hogy az egykori kőbányát tulajdonképpen beleépítették a stadionba, kihasználva a sziklák által létrehozott természetes amfiteátrumot. Így a pálya egyik szélén a hatalmas sziklák alatt szurkolhatunk, míg a másik széléről a városra nyílik nem mindennapi kilátás.

A világ legzöldebb stadionja

A brazil Janguito Malucelli öko stadionját teljesen természetes, illetve fenntartható anyagokból építették fel. A kilátót például egy füves dombból alakították ki, a padok és az eredményjelző pedig fából készültek – ráadásul úgy, hogy közben egy fát sem vágtak ki, azt erdőirtásokból szerezték be, a vasat pedig régi vasúti talpfákból hasznosították újra. Az építéskor egyáltalán nem használtak betont sem.

Instagram will load in the frontend.

Csak ki ne menjen a labda…

A Feröer-szigeteki Eidi Stadion egy igazán varázslatos helyen kapott helyett: egyik oldalról az Atlanti-óceán nyaldossa kis híján a pálya szélét, míg másik oldalról a sziget zöldellő dombjai veszik körül. Ezért a látványért már önmagában elzarándokolnánk Eidibe. A játékosoknak azonban itt ha lehet, még pontosabban kell ügyelniük az elkapásra, hiszen egy rosszul rúgott labda könnyen az óceánban landolhat. A pletykák szerint külön emberük is van arra, hogy csónakkal összegyűjtse az óceánba repült labdákat.

Világörökségi ölelésben

Két középkori erőd között az ember sok mindenre számít, de futballmérkőzésre talán a legkevésbé. Pedig Horvátország sem aprózza el, ha stadionépítésről van szó. A HNK Trogir csapatának otthona, az Igraliste Batarija két UNESCO Világörökségi építmény között kapott helyet. Egyik oldalról a Szent Márk-torony, míg másik oldalról a Kamerlengo erőd fogja közre a stadiont. A 15. századi erődök között szurkolva úgy érezhetjük magunkat, mint egykor a várurak a lovagi tornákon.

szponzorált tartalom

Ajánlatok