accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Viva Mexikó: fedezd fel az ország kincseit két hét alatt

utazomajom /

A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa kiapadhatatlan látnivalókkal szolgál, ha utazásról és kikapcsolódásról van szó. Ráadásul azon országok egyike, amely a pandémiás korlátozások ellenére is tárt karokkal várja a felfedezésre és pihenésre vágyókat. 2020 januárjában tizennégy napot töltöttem Mexikóban, ami természetesen nem volt elég idő ahhoz, hogy az ország minden szegletét bejárjam, ugyanakkor a Yucatán-félszigettől kezdve Mexikóvároson át egészen a nyugati partig sok helyen megfordultam.

Szombati Orsolya, a Traveladdict.hu utazó bloggerének élménybeszámolója következik a karibi országból.

Utazás

Budapestről az Air France járatával mentünk Budapest – Párizs – Cancún vonalon, visszafelé pedig KLM-mel jöttünk Mexikóvárosból Amszterdamon át Budapestre. Mindkét transzatlanti járaton a feladott poggyász (23 kg) mellé egy kis gurulós bőröndöt és hátizsákot felengedtek, ami bőven elég volt két hétre. Még úgy is, hogy kint búvárkodtam, így a cuccaim egy részét a felszerelés tette ki.  Mexikón belül többször repültünk a nagy távolságok miatt – az ország területe 1,972 millió km2 -, amelyhez a Volaris légitársaságot választottuk. Azt leszámítva, hogy a belső járatokon az árban nincs benne a fedélzeti szerviz, teljesen rendben voltak. Sőt, még több poggyászt is fel lehet adni mind kg, mind darabszám tekintetében, mint a tengerentúli járatokon.

Tipikus mexikói tapas

Időjárás

Január végén a karibi részen (Cancún, Playa del Carmen) 28-30 fok van napközben, ami pont ideális hőmérséklet a strandoláshoz. Nekünk erre sok időnk nem volt, mert elég sűrű volt a menetrend, de azért az Xcaret parkban jutott idő egy kis napfürdőzésre is. Mexikóvárosban napközben 22, este pedig 15 fok volt, tekintve, hogy a főváros 2200m magasan fekszik. Míg a nyugati parton, La Pazban este csak 5-8 fok van, napközben maximum 22. Ha csak egy helyre mész Mexikón belül, akkor nem érdemes sok ruhát vinned, ellenben, ha országon belül máshova is utaznál, érdemes figyelembe kell venni a jelentős hőmérséklet különbségeket. Mexikóvárosban és a nyugati parton egy vékony kabát simán kellett, ami egyébként a klimatizált repterek miatt sem elvetendő ötlet.

Xcaret

Szállás

Mi 3*-4*os szállodákban szálltunk meg, ahol reggelit kaptunk. Igazából más ellátásra nem is volt szükség, mert reggeltől késő estig úton voltunk. A szállodákban mindenhol van wifi, légkondi és széf. Ez utóbbit érdemes és kell is használni, én például az értékeimet (pl.: pénz, útlevél) mindig itt hagytam és nem vittem magammal. Viszonyításként a mexikói 3-4* nem teljesen felel meg egy európai 3-4*nak, de a szállodák tiszták voltak és a legtöbbjükben medence is volt.

Közbiztonság, általános tudnivalók

Mexikó karibi térségében (Cancún, Tulum, Playa del Carmen) a közbiztonság jó, nyugodtan lehet egyedül sétálni az utcán, akár éjszaka is. Mexikóvárosban attól függően, hogy melyik kerületbe megy az ember, ez utóbbi nem ajánlott. Míg a nyugati oldal, La Paz például teljesen amerikai jellegű, főként amerikaiak is lakják, és ott megint jó a közbiztonság. Praktikus tanács, hogy átalakító kell a konnektorokhoz (110V A és B típus), bár ha nem hozol magaddal otthonról, a recepción is adnak. Védőoltás a Mexikóba való utazáshoz nem kell, vízum sincs, de a határon egy migrációs kártyát adnak belépéskor, amit meg kell őrizni és leadni kilépéskor.

Tulum

Étkezés, árak

Mexikó nagyon borravalós ország, minden fogyasztáshoz automatikusan hozzáadnak 10-15%-ot. Sokan ebből élnek, mert az alapkereset nagyon alacsony. Érdekességként az egyszer áthúzott dollár jel ($) a mexikói peso árat jelöli, a kétszer áthúzott az amerikai dollár árat, erre figyeljetek. Utcai árusoknál 80-100 peso környékén kezdődik egy tapas (1 peso = 18 Ft), az éttermekben pedig 200 peso körül van egy főétel (kb 3000 Ft), plusz borravaló. A tequila és Margarita koktél egy picit olcsóbb az itthoni áraknál.

Chitzen Itza

Látnivalók, program

Mexikó azért nagyon klassz hely, mert aki passzív pihenésre vágyik, teljesen jó helyen jár, de akit érdekel a kultúra és aktív kikapcsolódás, az is megtalálja itt a számításait. Mi 6 napot töltöttünk a két hétből a Yucatán-félszigeten, 5 napot Mexikóváros környékén, míg 3 napot pedig La Pazban, a Kaliforniai-félsziget déli csücskében. Ezalatt az idő alatt a főbb látnivalókat megnéztük az országban, merültünk cenote barlangokban és fókákkal a Csendes-óceánban, valamint a maja és azték kultúra nyomába is eredtünk. Tematikusan hoztam egy összeállítást azokról a helyekről, ahol megfordultam, és amelyeket jó szívvel ajánlok másoknak is felfedezésre.

Yucatán-félsziget

A maja piramisok mindegyike egy-egy csoda, amelyek közül Cobá, Tulum és Chichen Itza a legismertebbek. Jótanács, hogy a tömeg elkerülése érdekében mindegyikhez érdemes korán érkezni. Chichen Itza a leglátványosabb mind közül, már csak méretét tekintve is. Cobában fel lehet menni a piramis tetejére, ezért érdemes olyan cipőt húzni, míg Tulumban, ha jó idő van, fürdeni is lehet az egykori maja város partján a tengerben.

Cobá piramis

Családi programként érdemes felkeresni az Xcaret öko-parkot, amely egész napos szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Fürdőruha ne maradjon otthon, mert a belépőjegy tartalmazza a föld alatti barlangokban való fürdés mellett a tengerparti verziót is. A parkban számos ingyen program van, gyakorlatilag az egész hely egy mini-Mexikó, így egy egész napot tartalmasan el lehet itt tölteni. Az esti show nagyon látványos, amelynek során látványos díszletek és jelmezek segítségével az ország történelme elevenedik meg zeneszó és tánc kíséretében.

Agavé

Ha valaki az amerikai kontinens legrégebbi katedrálisára kíváncsi, látogasson el Meridába. Merida belvárosa nagyon hangulatos a főtérrel és parkkal együtt, ahol az árkádsorok alatt régi idők kávéházaiba és hangulatába nyerhetünk betekintést. A másik ikonikus város a Yucatán félszigeten Izamal, a sárga város, amelynek 16. századi temploma népszerű zarándokhely.

Agavé ültetvény

Vadon élő flamingók és aligátorok Celestunban várnak a látogatókra, ahol a Ria folyón mangrove erdők sűrűjében lehet csónakázni és kémlelni az élővilágot. Az egész hely természetvédelmi területnek számít.

Ria Celestun folyó

Végezetül ne menjünk el úgy Mexikóból, hogy ne látogattuk volna meg a Yucatán-félsziget valamelyik cenote barlangját. A rendkívül látványos cseppkőbarlangokban búvárkodni és fürdeni is lehet.

Merülés cenote barlangban

A cenote barlangok szinte mindegyike magánterületen van, ezért engedély kell a belépéshez. Ahol mi jártunk, az a Chach-Mol (itt elképesztőek a fények, de csak merülni lehet bennük), a Dos Ojos (a világ 10 legszebb cenote barlangja között van, ebben lehet fürdeni, sznorkellezni és merülni is), valamint a Choo-Ha (itt csak fürdeni lehet, de gyönyörű cseppkövek vannak benne).

Cenote Chac Mool

Mexikóváros és környéke

21 milliós lélekszámával Mexikóváros a világ egyik legnagyobb metropolisza. Hatalmas területen fekszik a város, amelyet gyalogosan nem lehet felfedezni. Célszerű tömegközlekedéssel, vagy taxival közlekedni, hacsak nem szervezett úton vagytok, ahol kisbusz hoz-visz titeket. A teljesség igénye nélkül Mexikóvárosban az alábbi látnivalókat érdemes felvenni a listánkra: Guadalope bazilika, Frida Kahlo háza, Coyoacán negyed, Metropolitan katedrális és főtér (UNESCO világörökség az egész óváros), Plaza Mexico, Templo Mayor, Torre Latinomericana felhőkarcoló és a kormányzói épület.

Frida Kahlo háza

Ami a majáknak a Chichen Itza, az az aztékoknak Teotihuacán volt. Az egykori romváros és ceremoniális központ nem messze fekszik a fővárostól, érdemes felkeresni. Számos szentély, nemesi épület mellett Teotihuacán két hatalmas piramissal is rendelkezik (Nap és Hold piramis), amikre fel lehet menni és végigsétálhatunk a holtak útján is.

Chichen Itza

További különleges hely Puebla, amelynek óvárosa az UNESCO világörökség részét képezi, vagy Tonantzintla barokk indián temploma is megéri a látogatást, ahol egyedülálló módon, szárnyas fejdíszes angyalokkal is találkozhatunk. Ha piramisokról van szól, és ez Mexikóban járva megkerülhetetlen, látogassunk el Choulula városába, amely a világ legnagyobb piramisát rejti, tetején egy katolikus templommal. Magát a piramis formát nem fogjuk látni, de kutatások bebizonyították, hogy a mára fákkal benőtt domb egy 400x400m alapterületű templomot rejt.

La Paz

Mexikó nyugati felébe, amelyet a Csendes-óceán határol, általában a tengerek a búvárkodás szerelmesei jönnek. Ez a terület ugyanis számtalan különleges élőlény, úgy mint kaliforniai szürkebálna, cetcápa és oroszlánfóka otthona. Velük hajós túra során lehet találkozni, míg a bátrabbak sznorkellezhetnek, vagy akár búvárkodhatnak is velük. Számomra a mexikói út egyik csúcspontja a fókás merülés volt, amelyet egyhamar nem fogok elfejteni.

Ha érdekelnek további útibeszámolók, látogass el a weblapomra, míg napi utazós tartalmakat az Instagram oldalamon találsz: @traveladdict.hu

 

Ajánlatok