accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

10 ok, ami miatt látnod kell Tunéziát!

utazomajom /

Tunézia a magyar turisták számára mindig is vonzó célpont volt. Bécsből közel két órás közvetlen repülőúttal elérhető a közel egymillió főt számláló főváros, Tunisz. Ötcsillagos, jó állapotban lévő magas színvonalú szállodák sorakoznak Dzserba, Monastir, Sousse partjain, ahol májustól egészen októberig garantált a strandidő. Tunéziában sokkal komolyabban veszik az egészségügyi szabályok betartását más arab országokkal ellentétben, ezért nem kell tartanod az ételmérgezéstől. 10 program az ötcsillagos szállodák világán túl.

1. Tevék úton-útfélen

Végre egy hely, ahol nem csak a közlekedési táblákon láttunk tevéket a vadonban. Az ország középső illetve déli részén biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg tevével találkozunk. Pontosabban dromedárral, hiszen Tunéziában az egypúpú egyedek őshonosak. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy gazdátlanul legelésznek a sivatagban, mindenkit el kell, hogy keserítsek: a dromedároknak gazdájuk van. Évente egy alkalommal az oázisoknál, ahová inni járnak – összefogják őket, hazaviszik szaporítani, majd újra a vadonba engedik a chippel megjelölt állatokat. Habár lehet kapni tevehúst, tevetejet, nem igazán népszerűek a helyiek körében.

Előttünk vonult át a karaván

2. Star Wars forgatási helyszínek

A Csillagok Háborúja ikonikus film több jelenetét Tunéziában vették fel. Az egyik legkülönlegesebb Mos Espa, ahol Anakin Skywalker és barátai éltek. A díszleteket maga George Lucas rendelte, akinek a tulajdonában állt egészen addig, amíg a tunéziai kormánynak nem adományozta. A sivatag közepén, Tozeurtól 10 kilométerre található épületegyüttes a mai napig jó állapotban van. Nem tudni, meddig lesz így, hiszen senki sem vigyáz rá, a helyiek is előszeretettel látogatják, baráti összejövetelek, vízipipázások helyszínéül szolgál.

A Tatuin bolygón érezheted magad Te is!

3. El jem Amfiteátrum

El jem egykor Tunézia központja volt. A római Colosseum mintájára a 3. században építették az Amfiteátrumot, melynek befogadóképessége 30.000 fő. A világ 3. legnagyobb amfiteátrumának többféle funkciója is volt már. Többek között katonai bázisnak, lakóháznak, erődnek is használták. A turisták számára a teljes épület bejárható. A belépő jelképes 1.000 forint.

El jem Amfiteátrum, pizzák helyett tevékkel

4. Kézműves piacok

Tunéziában nagyon sok kézműves vásár, piac található. Az árak nagyon alacsonyak, már 100 forintnak megfelelő dínárért lehet kapni kézzel festett kerámia tányérokat. Népszerűek a hagyományos kapu alakú motívumok és egyéb használati tárgyak. Kötelező alkudni, sokszor tízszeres árról indul a licit. A kofák néhány értelmetlen szót, szóösszetételt tudnak magyarul: hello, szervusz, vizibusz, vagy éppen Majka papa.

Alkudni kötelező!

5. Magas színvonalú hotelek kedvező áron

Habár a hotelek csillag besorolása nem egyezik meg az európaival, véleményem szerint az egyiptomi hoteleknél magasabb színvonalúak. A magas higiéniai követelmények miatt nem kell tartani a kellemetlen ételmérgezésektől sem. A személyzet kedves, segítőkész, magasabb pozícióban pedig jól beszélnek angolul is. A négy-öt csillagos hotelek ára is 20.000 forint alatt van éjszakánként két főre.

Egy szálloda Monasztirben

6. Monasztir

Monasztir tengerparti városkában mindig kellemes idő és tiszta égbolt vár. A központban található egy hatalmas erőd, amelyről korábban a tenger felől érkező esetleges ellenséget figyelték. Az nyüzsgő óváros hatalmas színes tereit pálmafák díszítik. Monasztir a strandolni vágyók egyik kedvenc városa, itt található Tunézia két kitűnő homokos tengerpartja is: Skanes és Dkhila. A tiszta, átlátszó víz és a napsütés garantált!

Monasztir főtere

7. Sidi Bou Said

Ez a Santoronihez hasonló, kék-fehérre festett romantikus falu biztosan elvarázsol. Minden épület instagram kompatibilis, két lépést nem tudsz tenni anélkül, hogy ne fotóznál. Minden kapu különböző és csodálatos. A házak fehér kupolái és a pálmafák felett csodás kilátás nyílik a tengerparti kikötőre. A sétálóutcák egész évben tömve vannak turistákkal, de a hatalmas teraszokon biztosan találunk magunknak szabad helyet valamelyik hangulatos kávézóban. Mindenképp próbáljátok ki a street foodként árult édességeket!

Sidi Bou Said kávézójából

8. Boutique hotelek

A boutique hotelek néhány szobás, általában valamilyen téma köré épített, egyedi tervezésű szállások. Leginkább a családias hangulatuk különbözteti meg a nagy szállodaláncoktól. Ilyen típusú hotelből jónéhányat találni Tunézia-szerte.

Boutiq hotel Tozeurban

9. Chott el Dzserid sós tó

A  Chott el Dzserid sós tó a száraz évszakban kiszárad. A nagy mennyiségű kitermelt sót exportálják, állítólag télen a magyar utakat is az onnan érkező sóval szórják! A tavat keresztülszeli egy egykor katonai célokra készült betonút.

A tó száraz évszakban

10. Chebika Oázis

Chebika a Szahara hátárán fekvő természetes oázis. A földből feltörő forrásvíz sokáig a helyiek egyetlen friss ivóvizeként szolgált. Főzésen, tisztálkodáson kívül öntözésre is használják, több száz datolyapálmának ad életet a sivatag közepén. Egy egész falu költözött a hegyoldalra, azonban 1969-ben egy hatalmas esőzés elmosta a kőből, fából épített falut.

Chebika Oázis felülről

Ajánlatok