accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Maldív-szigetek – Praktikus tanácsok!

utazomajom /

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a Maldív-szigeteket, ezt a képeslapra illő, hófehér homokos és azúrkék-habos paradicsomot. Az Indiai-óceánon található, 26 atollból és 1192 szigetből álló szigetország számtalan fantasztikus programmal és felejthetetlen kirándulással várja a kikapcsolódni vágyókat. Bár elsőre azt gondolnád, hogy minden sziget ugyanúgy néz ki, ez bizony közel sem így van! A közel 1200 szigetből összesen 200 lakott. Mivel nemzetközi repülőtere csak a fővárosnak, Malénak van, így a legtöbben a főszigetet ismerik, pedig egy kis plusz utazással további álomszép szigeteket érhetünk el.

Közlekedés

A nemzetközi járatok Malé szigetére, a Hulhule Reptérre érkeznek. A turisták vagy charter járattal érkeznek, vagy menetrendszerinti járatokkal, amelyek főként Emirates, Qatar, Air Sri Lanka, Singapore Airlines, vagy British Airways légitársaságok járatai. Innen, távolságtól függően vagy hajótranszferrel, hidroplánnal, vagy belföldi repülőjárattal utazhatunk tovább a kiválasztott szigetünkre. A szigetek között nincs tömegközlekedés (slow boat) és ún. közösségi (sharing) transzfer lehetőség sem. Az egyes szigetek közötti közlekedést az atolltrasfer.com oldalon tudod online lefoglalni, ahol minden egyéb lényeges információt is megtalálsz.

A Maldív-szigetek érdekessége, hogy valamennyi resort saját szigeten helyezkedik el, így attól függően, hogy hol foglalsz szállást, más és más szigetre kerülhetsz. Természetesen az egyes kis szigetek között lehetőség van pár órás, vagy akár egész napos kirándulásokra is.

Hajójáratok: azokra a szigetekre, amelyek közel esnek Maléhoz, motorcsónakkal, vagy speed-boat-okkal juthatsz el. Ez a megoldás a messzebb lévő szigetek esetében nem praktikus, mivel – bár a tenger fizikai közelsége igazán egyedülálló élményt nyújt – nem a legkényelmesebb verzió. Előnye viszont – túl a meseszép látványon -, hogy későbbi órákban is működik.

hidroplan

Hidroplán transzfer: Fontos tudni, hogy hidroplánnal csak a nappali órákban repülhetünk, így ha a géped késői órákban érkezik be, ezt a verziót nem tudod igénybe venni. Ebben az esetben érdemes eltöltened egy éjszakát Malén. Ugyanezt az opciót érdemes figyelembe venni abban az esetben is, ha a géped a kora reggeli órákban indul. A hidroplános repülés egyébként önmagában is egy élmény, hiszen csodaszép kilátásban gyönyörködhetsz az út során: fentről láthatóak az atollok és az egyes resortok is. A gép és a szállás közötti pár métert kis csónakokon teheted meg abban az esetben, ha a resortnak nincs saját leszállóhelye.

Kisrepülős transzfer: ezt az utazási módot tudod a legritkábban igénybe venni, amelynek oka, hogy kevés szigeten fért el külön leszállópálya. Gyakori, hogy a kisrepülős utazást hajós transzferrel is kombinálják, így a leszállópályával rendelkező szigetről könnyedén eljuthatsz valamelyik szomszédos kis resortba.

aircraft-1908117_1280

Lényeges még tudni, hogy egyes resortok a csomagok vonatkozásában súlyhatárt határoznak meg. Ennek oka a fent említett transzfer lehetőségek, ezért mindig érdemes figyelni, hogy a kiválasztott szállásunknál van-e esetleg 15-20 kg-os kikötés. Mivel a transzferek itt mind ún. gyűjtőtranszfer járatok, azaz több resort utasát is begyűjtik, így érdemes az idővel úgy kalkulálnod, hogy mindenképp elérd a járatot akkor is, ha további 4-5 szálloda vendégeit is még fel kell venni.

Hasznos infók

A Maldív-szigetek egy szigorú iszlám ország, amelynek értelmében belépéskor nyilatkoznod kell arról, hogy nem hozol be az országba olyan tárgyat, amely ellentétes a vallásukkal, úgy mint sertés hús, alkohol, vagy biblia. Ezentúl fontos azt is szem előtt tartani, hogy itt péntek és szombat minősül hétvégének, ez különösen a ferry-kkel való közlekedésnél lehet releváns infó. Alkoholt a resortokon kívül nem lehet kapni és szigorúan büntetik is a fogyasztást nyilvános helyeken. Amire még ügyelned kell, az a dress-code: a vállaknak és a comboknak mindig fedve kell lenniük. Természetesen a resortokban, illetve a kifejezetten turistáknak való strandokon nem kell így beöltözni, ott hordhatsz rövidnadrágot és fürdőruhát, de érdemes mindig körültekintőnek lenned a ruházkodást illetően ha kirándulásra mész, vagy elhagyod a szállásod területét.

maldives-1993704_1280

Utazómajom tipp

Habár a Maldív-szigeteki nyaralás az elmúlt 30 évben szervezett utazás keretében zajlott, néhány éve a kormány egyre tágabb teret adott a vendégházak nyitásának, így már önálló szervezésben, akár olcsóbb árfekvésű utak keretében is ellátogathatunk a számos sziget egyikére.

Maafushi:

Szállást legjobb ár-érték aránnyal Maafushi szigetén találkozhatsz, ezt a szigetet komppal (ferry) és speed boat-tal is olcsón elérheted. Míg utóbbi 44 000 Ft-ért közlekedik létszámtól függetlenül, addig a komp kevesebb, mint 1000 Ft-ba kerül, és naponta néhány alkalommal közlekedik. Ez a sziget lakott, aminek előnye, hogy vannak boltok, éttermek, ahol 2000 Ft körüli összegért a legfinomabb ételekből ehetsz komplett vacsorát.

A lakott szigetnek mindössze annyi a hátránya, hogy a helyi kultúra miatt nem lehet mindenhol fürdőruhában strandolni. Több helyen, a szállodák saját partszakaszain viszont gond nélkül élvezheted a napsütést. A helyiek egyébként vendégszerető, mosolygós emberek. Maafushiról érdemes egynapos túrákon bejárni a legszebb, képeslapra illő szigeteket is.

meeru-island-2083696_1280

Fulidhoo:

Ez egy kicsit csendesebb sziget, nem a legturistásabbak közé tartozik. Itt nincsenek vízen lebegő bungallók, naplementés koktélok és kávézók a parton. Nyugodt és békés, ami azzal jár, hogy relatív kevés étterem áll a rendelkezésre. Alig 7-8 éve még turisták sem látogathatták a szigetet. Ha szereted a kissé érintetlenebb környezetet, akkor ez Neked való, itt nincsenek óriási resortok, sőt, nem is igazán beszélnek angolul.

Körülbelül 3,5 óra alatt juthatsz el Maléból ide ferry-vel, ami már csak azért is óriási élmény, mert menetközben delfineket láthatsz. Ezen a szigeten lehetőséged van betekinteni a helyiek életébe. Bár a sziget aprócska és alig négyszázan lakják, mégis rendelkezik saját iskolával, mecsettel, egészségügyi központtal és közösségi helyiséggel is. Hasonlóan a többi szigethez, a közbiztonság itt is nagyon jó.

Ha vendégházban gondolkozol, akár már 60 USD körüli áron találhatsz szállást éjszakánként, ebben benne van az adó és 10 % szervízdíj is (ellenben a hotelek áraival, ahol ezt még külön felszámítják). Az ételek ára 10-15 USD között mozog.

Guraidhoo:

Ha szereted a hullámokat, a vízi sportokat és esetleg imádsz szörfözni, akkor ez a sziget Téged vár! Guraidhoo egy szintén helyiek által lakott sziget, amely a Thaa-atoll része és 35 km-re található Malétól. Körülbelül 1800-an lakják. Itt nincs kifejezetten turistáknak dedikált tengerpart, viszont amelyek vannak, azok elképesztően gyönyörűek.

Ezen a szigeten vendégházak és hotelek egyaránt megtalálhatóak, így igényednek megfelelően választhatsz. A vendégházak árai kb. 35 USD/éjszakától, míg a hotelek kb. 200 USD/éjszakától kezdődnek. Az infrastruktúra eléggé fejlett, rengeteg ajándékbolt és kis piac található itt, továbbá számos étterem is, ahol kipróbálhatod a legkülönlegesebb helyi ételeket.

Maléról ferry-vel tudsz eljutni Guraidhoo-ba, amely a Maafushi-Guraidhoo-Gulhi-Male útvonalon közlekedik. Speed boat-tal körülbelül 35 perc az út és 350 USD-be kerül, amelyet 3 nappal az indulás előtt le kell foglalnod.

windsurf maldives-237490_1280

Természetesen az egzotikus szigetek felsorolása itt közel sem ért véget, az viszont biztos, hogy akár családosan utazol, akár nászútra érkezel, de legyél hátizsákos utazó, biztos, hogy el leszel ragadtatva!

Ajánlatok