accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

11 dolog, amit ne csinálj Portugáliában!

utazomajom /

Legalább egyszer az életben mindenkinek muszáj ellátogatnia Portugáliába. Kötelező megnézni Lisszabon és Porto csodás városát, majd strandolni egyet Dél-Portugália meseszép tengerpartján. De mint minden országban, itt is van néhány szabály és tipp, amit érdemes szem előtt tartani annak, aki turistaként, utazóként érkezik Portugáliába.

Alentejo, Portugália

1. Ne felejtsd otthon a fényvédőt!

Portugália szinte egész évben csodálatos időjárást kínál, ez az egyik legnaposabb desztináció Európában. Ha strandra vagy túrázni indulsz, ne hagyd otthon a fényvédő krémet, de ugyanez igaz a városnézésekre is.

2. Nem biztos, hogy bérelt autóval a legkönnyebb felfedezni a várost

Természetesen vannak olyan települések és látnivalók, amelyeket autóval érdemes felfedezni, de Portugáliában a tömegközlekedés is nagyon kényelmes.

Lisszabon

Sok népszerű hely érhető el vonattal vagy busszal, a nagyvárosokban pedig nyugodtan pattanj villamosra és zötyögd végig a teljes vonalat. Így nem csak pihenhetsz útközben, hanem megtakaríthatod az autópályadíjat, a benzinköltséget és a parkolóhely keresésével töltött rengeteg időt.  És nem utolsósorban a környezetet is kíméled.

3. Ne próbálj meg spanyolul kommunikálni!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a portugál emberek portugálul beszélnek, nem spanyolul. Mivel az angol nyelvet tanítják az iskolákban, és az angol nyelvű filmeket, televíziós műsorokat Portugáliában az eredeti nyelvükön mutatják be, angolul tökéletesen el lehet boldogulni szinte az egész országban.

4. Ne félj kipróbálni új dolgokat!

A portugálok szeretik megosztani az idegenekkel a kultúrájukat és szívesen kínálják meg a turistákat ételeikkel.

Espada (fekete kardhal)

A helyiek különösen büszkék a portugál konyhára és a borra, ezért ha megkínálnak, nyugodtan fogadd el és nyiss a világra! Ez mind része a tapasztalatszerzésnek és az ország megismerésének.

5. Ebéd 1 óra előtt, vacsora 7 óra előtt? Felejtsd el!

Portugália legtöbb részén az ebédet 13 és 15 óra között szolgálják fel, míg a vacsora 19 vagy 20 óra között kezdődik és egészen 23 óráig tart (a régiótól vagy a várostól függően). Köztes időszakban a konyhák (és néha az egész étterem) is általában zárva tartanak.

6. Ne bízd el magad az úszási képességeidről!

Amellett, hogy feltétlenül meg kell látogatni a strandokat, és a vízi sportok megpróbálása is mindig szórakoztató, ne felejtsd el, hogy az Atlanti-óceán partján vagy.

Praia de São Rafael, Albufeira, Portugália

Néhány strandot nagy sziklák szegélyeznek, máshol pedig, például Nazaré és Peniche területén, olyan masszív hullámok vannak, amelyek akár a professzionális szörfösöket is óvatosságra intik. Mielőtt elindulnál, mindenképp térképezd fel a strandokat, nehogy meglepetés érjen.

7. Ne egyél a turistahelyeken!

Az idegenforgalmi központokban és turistahelyeken nem csak drágák az éttermek, de általában hiányoznak a hagyományos konyhák fogásai is. Kövesd a helyieket és megtalálod a városokban található legjobb éttermeket!

8. Ne igyál túl sok alkoholt!

Az alkoholfogyasztás minden bizonnyal része az üdülési élménynek, de a túl sok ital rossz színben tünteti fel a turistákat.

Kóstold meg az imperialt (kis csapolt sör), a vinho-t (bort) vagy egy kis ginjinha, de csak módjával. A túlzott italfogyasztás soha nem jó ötlet külföldön, így Portugáliában sem.

9. Ne hagyd otthon a túracipőt/kényelmes cipőt!

A nagyvárosokban lévő macskaköves és dombos utcáktól a vidéki kavicsos ösvényekig, illetve a part mentén húzódó homokos sétányon a megfelelő cipő viselése kötelező. A hölgyek nyugodtan csomagoljanak magassarkút is, a vacsoránál vagy egy fado esten nagy hasznát vehetik, de napközben sokkal hasznosabb a kényelmes lábbeli.

10. Kihagyhatatlan építészet

Portugália építészete lenyűgöző, és kár lenne, ha kihagynád az ország legszebb épületeit.

Belém-torony Lisszabonban

Itt ismerkedhetsz meg a hagyományos és egyedülálló mánuel stílussal (nevét I. Nagy Manuel királyról kapta), érdemes minél több ilyen épületet megcsodálni.

11. Ne csak a nagyvárosokba utazz!

Bár Lisszabon és Porto is lenyűgöző város, nagyon fogod bánni, ha kihagyod az ország többi részét is, mint pl. Alentejót, Portugália központi részét vagy az északkeleti régiókat.


Fotók: pixabay, unsplash

Forrás: theculturetrip.com

Ajánlatok