accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Amszterdamban, térképpel!

lanymajom /

Amszterdamról megosztó vélemények születnek. Vannak, akik a rossz hírnevének köszönhetően egyáltalán nem vágynak oda, de vannak olyanok is, akiket pont a kávéházak és a vörös lámpás negyed vonz a leginkább, hiszen ott egy olyan nézőponttal ismerkedhetnek meg, amivel szinte sehol máshol nem lehet találkozni a világban. Az alábbi listával az a célunk, hogy azoknak is felkeltsük az érdeklődését Amszterdam iránt, akik idáig ódzkodtak Észak Velencéjének felkeresésétől.  Persze a prostitúció és a könnyű drogok tagadhatatlanul hozzátartoznak a város mindennapjaihoz, de a történelmi emlékek, a kultúra, a művészetek, a tökéletes családi program lehetőségek és a tudomány is épp ugyanolyan, hacsaknem még nagyobb mértékben járul hozzá a város arculatához.

1. Csatornák

A város első csatornái legfőképp védelmi szerepet töltöttek be, majd a 17. században a kereskedelem fejlődése és a népességszám növekedése miatt további csatornákat hoztak létre, melyek leginkább már a közlekedésben és az áruszállításban játszottak fő szerepet. Ma Amszterdamban 165 csatorna található, melyek együttesen több mint 100 km-t alkotnak és összesen 1281 híd ível át rajtuk, ami háromszor több mint amennyi Velencében fellelhető. A csatornák egyeseknek az otthont is jelentik, hiszen az itt tartózkodó lakóhajókban helyi lakosok életvitelszerűen élnek, de néhányat turisták is kibérelhetnek, a De Poezenboot nevű hajó pedig macskák lakosztálya lett. Érdekességképpen évente 25.000 bicikli végez a vízben, de persze amennyit csak lehet, megpróbálnak kiemelni.

2. Rijksmuseum

A Rijkmuseum a legnagyobb és a leglátogatottabb múzeum Amszterdamban, továbbá az egyetlen olyan múzeum a világon, ami alatt egy alagúton keresztül át lehet biciklizni. Az 1 milliós nagyságú gyűjteményből 8000 tárgy a 800 évre visszanyúló holland történelmet és művészeteket mutatja be, melyek közül a legismertebb Rembrandt Éjszakai őrjárata és Vermeer Tejet öntő asszonya. A múzeum azért is különleges, mert a középkor, a holland aranykor festészeti értékei mellett a jelenkor művészetét is megismerhetjük, ezáltal a modern és a klasszikus művészetnek egy fajta keveredésében lehet részünk. A festmények mellett, fotók, rajzok, porcelánok és egy kisebb ázsiai kollekciót is megtekinthetünk, de a hangulatos múzeumkertben is érdemes egy kis sétát tenni.

3. Begijnhof

Ez a belvárosi épületegyüttes egy csendes, elragadó, középkori kis belső udvart képez, ami a történelem során egy fajta menedékhelyként funkcionált a beginák számára, akik az apácákhoz hasonló vallási közösségben éltek. A különbség annyi volt, hogy a beginák nem kötöttek szerzetesi fogadalmat, így akár önszántukból is elhagyhatták a házat abban az esetben, ha házasság mellett döntöttek. A Beginjhof épületei ma privát lakóházak, ahol egyedülálló nők élnek. Itt található még Hollandia legrégebbi faháza is, mely 1420-ból származik.

Begijnhof

4. Vondelpark

A városközponthoz közeli Vondelparkot, Amszterdam legnagyobb parkját 150 éve alakították ki, melyet a helyiek és a turisták is előszeretettel látogatnak. Nyaranta egy ingyenes szabadtéri színház is üzemel a parkban, ahol különböző előadásoknak, táncdaraboknak és koncerteknek lehetünk tanúi. A park tökéletes célpont egy piknikre, sétára, de a gyerekek is nagyon szeretni fogják, hiszen a parkban számos játszóteret is kialakítottak és nyaranta a szabadtéri színház több előadása is kimondottan a gyerek közönséget célozza meg. A király napján, azaz a King’s day-en a Vondelparkban egy gyerek piac kerül megrendezésre, ahol csak gyerekek kereskedhetnek a megunt ruháikkal és játékaikkal.

5. Van Gogh Múzeum

A Van Gogh múzeumban a világ egyik legnagyszerűbb művészének a legnagyobb kiállítása tekinthető meg. A gyűjtemény több mint 200 festményt, 500 rajzot és számos levelet foglal magában, melyeket idő szerint 5 különböző periódusba rendeztek; Hollandia, Párizs, Arles, Saint-Remy és Auvers-sur-Oise. Ezek az időszakaszok Van Gogh egy-egy életszakaszát ábrázolják. A kiállítást kortárs művészek alkotásai egészítik ki. A holland életérzésből persze itt sem maradhatunk ki, hiszen a főszezonban péntek esténként koktélokkal és egy DJ előadásával szórakoztatják a kultúrára szomjazó látogatókat.

6. Nemo – Tudomány Múzeum

A Nemo tudományközpont egy modern, hajóra hasonlító 5 szintes épületben kapott helyet. Itt a gyerekek szabadon garázdálkodhatnak és kiélhetik magukat az interaktív kiállításon, a felnőttek pedig gyermeki kíváncsisággal próbálhatják ki magukat különböző kísérleteken. A múzeum első szintjén a DNA-ról és a láncreakcióról tudhatunk meg érdekességeket, a második szint labda gyárában labdákat rendezgethetünk méret, szín és súly szerint, a harmadik szinten laboratóriumi kísérleteken vehetünk részt, a negyedik szinten az emberi aggyal ismerkedhetünk és különböző teszteket próbálhatunk ki, az ötödik szint pedig egy tetőterasz, ahonnan a városra nyíló panorámát csodálhatjuk meg. A terasz nem csak a belépőjegyet kiváltóknak, hanem mindenki számára szabadon nyitva áll.

7. Anna Frank háza

Anna Frank egy zsidó lány volt, aki a naplójáról lett híres világszerte. A családjával együtt Hitler hatalomra kerülésekor költözött Németországból Hollandiába, majd amikor a németek elfoglalták Hollandiát a család 2 éven keresztül a ház egy elkülönített épületszárnyában rejtőzködött, hogy megmeneküljenek a koncentrációs tábor elől. Az élelemről és az ellátásról az apa, Otto Frank cégének alkalmazottai gondoskodtak. Végül a búvóhelyüket megtalálták és mind a nyolcan Auschwitzba kerültek, amit csak Otto élt túl. A múzeumban a naplóból olvashatunk idézeteket, továbbá különböző fényképek, illetve a segítőkhöz és az itt rejtőzködőkhöz tartozó eredeti tárgyak illusztrálják azt az eseményt, ami ebben a házban zajlott.

8. Királyi palota és a Dam tér

A Királyi palota a Dam téren, Amszterdam főterén áll, ahova 1270 körül az Amstel és az IJ folyó találkozásához egy fa gátat építettek, innen ered Amszterdam neve, hiszem a dam szó hollandul gátat jelent. A hajókat ezen a téren pakolták ki, így egy fontos kereskedelmi központja lett a városnak. A Királyi palotát a 17. században, a Holland Aranykor idején építették, habár eredetileg városházának készült. Az épület egyike annak a három palotának, ami a törvény által a holland uralkodóház rendelkezésére áll. Habár a királyi család nem ebben a palotában él, de a mai napig fontos események színteréül szolgál, például itt fogadják a külföldi vezetőket a hollandiai látogatásuk során. Ha éppen nincsenek rendezvények, akkor a palota belülről is látogatható.

9. Állatkert

Az amszterdami állatkert egy igazán különleges hely az állatok- és a természettudományok kedvelőinek, hiszen nem csak 750 különböző állatfajnak ad otthont, hanem számos növény, fa, park és zöldterület is színesíti a látképet, ami tavasszal rendkívüli hangulatot áraszt. Az állatkert javára írandó, hogy az állatoknak a természetes közegüket alakították ki, ami persze a látogatóknak is érdekes lehet, hiszen az egyik pillanatban még egy afrikai szavannán, a másikban pedig már egy korallzátonyokkal körülölelt akváriumban találhatjuk magunkat. Az állatkert egy planetáriumnak és egy mikroba múzeumnak is helyet ad, ahol a mikroszkopikus világgal is megismerkedhetünk.

10. Virágpiac

A Bloemenmarkt a világ egyetlen úszó virágpiaca, hiszen a virág standok lakóhajókra lettek felállítva. Az ide látogatóknak az év minden szakaszában egy különleges illat élményben lehet része, amiből egy kis szeletet akár haza is vihetnek, ha beszereznek egyet az itt árult virágmagokból.

+ 1: A vörös lámpás negyed és a könnyűdrogok

A hollandok úgy gondolják, hogy attól, mert valamit megtiltunk, az még nem fog teljesen megszűnni. Szerintük akkor lehet kordában tartani a prostitúciót és a könnyű drogokat, ha azok használatát legálissá teszik. Sőt, egyenesen úgy tartják, hogy a legalizálással nem, hogy nő, hanem inkább csökken az ezekkel a szerekkel élő fogyasztók száma. A turistáknak ez a hozzáállás persze kuriózum és sokakat pont ez vonz Amszterdamba. Pár szót ejtsünk még az árakról és arról, hogy pontosan mit is lehet vásárolni kávézókban. A vörös lámpás negyed örömlányainak 15 perces alapszolgáltatása kb. 50 eurótól kezdődik, egy óráért pedig 150-200 eurót is elkérhetnek. Ebből az összegből ők ugyanúgy adóznak az államnak, mint bárki más. A kávéházakban a turisták és a helyiek is személyenként maximum 5 gramm marihuánát vásárolhatnak, aminek grammonkénti ára körülbelül 5 euró. És hogy pontosan mi megengedett? A marihuána, hasis és a hasis olaj, a hallucinogén gombákat viszont már kitiltották.

amszterdam vörös lámpás negyed


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

I. Transzferlehetőségek Amszterdam Schiphol repülőteréről

1. 197-es busz
Indulás: 10 percenként
Utazási idő: 45 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. vonat
Indulás: 8-10 percenként
Utazási idő: 15 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

II. Transzferlehetőségek Eindhoven repülőteréről

1. shuttle busz
Indulás: 1,5 óránként
Utazási idő: 1 óra 45 perc
Menetrend- és jegyár információ:
Airexpressbus: http://www.airexpressbus.com
Terravision: http://www.terravision.eu/airport_transfer/bus-eindhoven-airport-amsterdam/

2. vonat Eindhovenből
Eindhoven repülőtere és vasútállomás között a 400-as és a 401-es busz közlekedik.
További információért az eindhoveni helyi buszról kattints ide.
További információért a vonatról kattints ide.

Ajánlatok