118-123. nap 5.rész: Borravaló Ausztráliában – szoktak vagy nem szoktak?
Az örök kérdés, ha külföldre utazunk és étteremben eszünk; vajon kell adni borravalót? Ha igen, akkor mennyit? Nos, Ausztráliában ez a helyzet.
Az egyik nap elmentünk vacsorázni egy helyi kocsmába. A pubot tasmaniai favágókról és vasútépítőkről készült fényképekkel díszítették. Scottsdale lakossága jelenleg is többnyire mezőgazdaságból és egyéb fizikai munkákból tartja el magát
Vacsora közben megkérdeztem Kylie-t, hogy Ausztráliában adnak-e borravalót az emberek az éttermekben. Meglepett a válasz. Kiderült, hogy Ausztráliában nem szokás borravalót adni, mivel mindenki, még a kocsmai pultos is jól keres, ezért nincs rászorulva a borravalóra.
Az ausztráliai tartózkodásom során feltűnt, hogy náluk a képzettséget nem igénylő munkákat végzőket, illetve a szakmunkásokat is megbecsülik, így akár egy kőművesnek vagy egy péknek is teljesen természetes és elérhető például a Balin való nyaralás. Továbbá az öltönyös irodai munkásnak is van pár jó szava a pultoshoz vagy az élelmiszerbolti eladóhoz. Vidéken pedig a kisbolti eladó megkérdezi a betérő vásárlókat (turistákat is, akikkel még soha nem találkozott előtte), hogy milyen volt a napjuk, amire illik a jónál egy kicsit bővebben válaszolni.
Ha elolvasnád az előző ázsiai és ausztráliai kalandokat is, akkor kattints ide.