accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

182. nap: Vonatozás Indonéziában

lanymajom /

A legkényelmesebb módja az utazásnak, de elég bürokratikus a rendszer, úgyhogy utazás előtt nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

 Hol vonatozhatunk Indonéziában?

Jáván és Dél-Szumátrán lehet vonattal közlekedni Indonéziában. A vonat tiszta, biztonságos és kényelmes még az ekonomi osztályon is. A vagonok konnektorral és légkondicionálóval vannak felszerelve és az utazás alatt végig tökéletes a térerő, így mobilinternetről internetezni is tudunk útközben. A kocsikban mozgó büfé is van, ahol nassolnivalót és üdítőket vásárolhatunk, a business osztályon pedig meleg ételt is felszolgálnak.

Forrás: seat61.com

Hogyan lehet jegyet vásárolni?

Habár a színvonal tökéletes, a jegyvásárlás viszont már egy kicsit bonyolultabb és bürokratikusabb, mint Magyarországon. Az indulás előtt 1-2 órával odamegyek az állomásra és megváltom a jegyemet, Indonéziában nem mindig működik, hiszen rengetegen lakják ezt a szigetet, a vonaton pedig limitáltak a helyek.

Jegyvásárlás az állomáson

1. Az állomásokon jegypénztárak üzemelnek. A nagyobb állomásokon sorszámot kell húzni, a kisebbeken csak egyszerűen sorba kell állni az ablak előtt.

2. Miután odaértünk az ablakhoz kapunk egy jegyigénylő formanyomtatványt, amit ki kell tölteni (név, útlevélszám, útvonal, stb.). Amint ezzel megvagyunk, kézhez kapjuk a menetjegyet.

3. Fontos, hogy ez a menetjegy még nem jogosít utazásra, hanem szükségünk lesz egy narancssárga színű “borading pass-ra”, amivel majd felszállhatunk a vonatra. A beszállókártyánkat az állomáson található automatából tudjuk kinyomtatni.

Ez a fent ismertetett folyamat 10 perctől kezdve akár fél vagy 1 óráig is eltarthat, attól függően, hogy hányan várakoznak, így érdemes minél hamarabb letudni, hogy utána már élvezhessük a városnézést, kirándulást.

Tipp: Jegyet a nagyobb helyi szupermarketekben is lehet vásárolni, például az Indomaretben. 

Jegyvásárlás online

Habár online nem próbáltam jegyet vásárolni, viszont az interneten erről is találunk információt. Az indonéz vasúttársaság hivatalos honlapján csak indonéz bankkártyával lehet fizetni, de van egy alternatív módja az internetes jegyvásárlásnak.

Egy helyi utazási iroda, a tiket.com weboldalán is vásárolhatunk, viszont a kártyás fizetés előtt fel kell venni a kapcsolatot az iroda ügyfélszolgálatával, akik egy úgynevezett “white listre” fogják helyezni a kártyánkat, mielőtt használhatnánk azt az oldalon. Erre a kártya elülső oldalán található adatokra lesz szükségük, a hátsó oldalon lévő 3 jegyű biztonsági kódot nem fogják elkérni. Amint felkerült a kártya a listára, úgy már elvileg soha nem lesz gondunk a rendszerrel és könnyen, gyorsan hozzájuthatunk a jegyünkhöz.

Mindenkire rábízzuk a döntést, hogy melyik módszerrel vásárolja meg a vonat jegyét, viszont személy szerint én a lassabb készpénzes megoldást választottam, mivel voltak kellemetlen élményeim is a bankkártya használattal Indonéziában.

Ajánlatok