accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

185. nap: Pambanani templomegyüttes

lanymajom /

Yogyakartában kihagyhatatlan látnivaló Indonézia legnagyobb hindu temploma, a Prambanan. A 9. században épült műemlék az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Habár Indonézia jelenleg a világ legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező országa, történelmében a hindu és a buddhista civilizáció is nagy szerepet játszott, melynek fénykora a 9. és a 10. századra tehető. Balin jelenleg is a hindu vallást követik, viszont Jáván már csak néhány megmaradt ősi épület emlékeztet erre az időszakra. Ezek közül a legjelentősebb a Prambanani templomegyüttes.

A Prambanan három fő templomépülete a három hindu főisten számára készült; Brahmának, a teremtőnek, Sivának, a pusztítónak  és Visnunak, a megtartónak. A három kisebb szentély pedig az őket szolgáló állatokat; a hattyút, a bikát és a garudát, a félig madárt félig embert jelképezi.

Yogyakarta belvárosában és a környék nevezetes turista látványosságai körül rengeteg helyi diákkal találozhatunk, akik azt a házifeladatot kapják, hogy szólítsanak le turistákat és beszélgessenek velük, így gyakorolják az angol nyelvet. Engem mind a három helyszínen leszólítottak. Érdemes velük beszélgetni, hiszen érdekes információkat tudhatunk meg a templomról és az ő saját életükről is. A lányoktól megtudtam, hogy a Prambanani templomegyüttesnek egy legendája is van. A monda szerint egy herceg feleségül akart venni egy hercegnőt, aki azt válszolta neki, hogy csak abban az esetben megy hozzá, ha egy éjszaka alatt 1000 templomot felépít. A herceg és segítői szorgosan neki is álltak az építkezésnek, majd amikor 999-nél jártak a hercegnő nagy nyomást gyakorolt a kakasokra, hogy azok kezdjenek el minél hamarabb kukorékolni. Mivel a kakas kukorékolása jelenti a hajnal beköszöntét, így a herceg nem tudott időben elkészülni a feladattal. A hercegnő trükkjére később fény derült, melyre a herceg úgy válaszolt, hogy kővé változtatta az élete szerelmét, akit ma az egyik főtemplomban szobor alakjában figyelhetünk meg.

Hogyan lehet eljutni a Prambananhoz?

Az eljutás nagyon egyszerű helyi tömegközlekedéssel. A belvárosból az 1A járat közlekedik a templom melletti buszvégállomásra. Egy jegy ára átszámítva kb. 60 Ft-nak felel meg.


Ha Yogyakartában jársz ne hagyd ki a világ legnagyobb buddhista templomának felkeresését se a programból!

Ajánlatok