accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

22 kihagyhatatlan látnivaló Erdélyben

utazomajom /

A rengeteg jó trópusi kirándulás mellett, melyeket az Utazómajom ajánl, néha úgy érzem, eltörpülnek a környékünkön levő olyan desztinációk, melyek nem rendelkeznek finomhomokos tengerpartokkal és türkiz vizekkel.  Éppen ezért igyekszem az alábecsültebb helyeket is a reflektorfénybe hozni és most épp szülőföldemen van a sor. Biztos vagyok benne, hogy sokan jártatok már Erdélyben, azonban remélem, hogy mégis sikerül néhány olyan attrakciót ajánlani, amely miatt újra visszavágytok. Azoknak, akik még nem jutottak el Erdélybe, íme egy kis kedvcsináló.

1. Kolozsvári Botanikus Kert

A tavaszi időszakban Kolozsvár egyik legszebb nevezetessége a városközpont mellett levő 14 hektáros botanikus kert. A nagy fák között sétálgatva több mint 10 000 növényfajt tekinthetünk meg, melyek tematikus kertekben és üvegházakban vannak elhelyezve. A kerten kívül érdemes körbejárni a város főterét és meglátogatni a Szent Mihály templomot (a gótika remekét), Mátyás király lovas szobrát és szülőházát, a Szépművészeti Múzeumnak helyt adó Bánffy palotát és a piarista templomot is.

2. Tordai Sóbánya

Kolozsvártól 35 km-re található Torda városa, mely legfőbb látványossága a 2010-ben felújított sóbánya. A földalatti kuriózum nem csak múzeumként működik, hanem szórakozási lehetőség is, hiszen óriáskerékkel, játszótérrel és egy csónakázható sós tóval is rendelkezik. A bánya mellett számos sósvizű fürdő is található a gyógyulni vágyók számára. A természetjárók egyik kedvelt helye a városszélen levő mészkőhasadék, mely felejthetetlen túraútvonalakkal várja az érdeklődőket.

3. Marosvásárhelyi Kultúrpalota és Közigazgatási Palota

Az Erdély szívében elterülő Marosvásárhely legszebb épületei kétségkívül a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota. A szecesszió gyöngyszemeiként emlegetett műemlékeket a huszadik század elején építtette Bernády György polgármester Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján. Marosvásárhelyi látogatásunk során nem szabad kihagynunk a Róth Miksa üvegfestményeit bemutató Tükörtermet, illetve a 60 méter magas közigazgatási palota tornyát, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra.

+1 tipp: Medveles

A medve Erdély emblematikus állata, így kihagyhatatlan program a neves természetfotós, Máté Bence által üzemeltetett medvemegfigyelő állomások felkeresése. Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál elhelyezett exkluzív és biztonságos megfigyelő épületekből egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy természetes közegében találkozhassunk ezzel a csodálatos állattal. Részleteket a https://medveles.hu oldalon találhatóak.

4. Kolibica-tó

A Kelemen-havasok csúcsai között, 900 méter magasan terül el a Kolibica mesterséges víztároló. A 13 kilométer hosszú tó számtalan kikapcsolódási lehetőséget biztosít, mint a kajakozás, halászat és sziklamászás. Rengeteg túraútvonal indul a tó partjáról, kielégítve a hegyi kalandokra vágyókat is.

5. Korond

Aki szeret emléktárgyakat gyűjtögetni utazásai során, mindenképp látogasson el a Marosvásárhelytől 60 km-re levő Korondra. A község főútja teljes hosszában egy nagy kirakodóvásár, ahol nem csak hagyományos virágdíszítésű égetett kerámiát és fonott kosarakat, hanem mindenféle egyéb ajándéktárgyat is találhatunk.

6. Egyeskő

A Keleti-Kárpátok egyik legszebb hegyvonala a Nagyhagymás-hegység, melynek kiemelkedő alakja az Egyeskő-ként emlegetett kiálló sziklatömb. A Gyergyószentmiklóstól 40 km-re levő hegység legkönnyebben Balánbánya irányából közelíthető meg, ahonnan 2-3 órás enyhe túrázás után megérkezünk az 1504 méteren levő menedékházhoz. Innen már csak 100 méter az Egyeskő csúcsa. A teljes túra egy nap alatt is könnyen megtehető, azonban ha ténylegesen meg akarjuk ismerni ezt a hegységet, érdemes több napot maradni és eltúrázni a Nagyhagymás-csúcsig, illetve az Öcsém-tetőig is.

7. Gyimesek

Aki szereti a hagyományokat és a tradicionális ízeket, imádni fogja az Erdély és Moldva határán levő Gyimeseket. A három településből álló térség a Tatros folyó mentén és annak mellékágain helyezkedik el, szinte 1000 méter magas dombok között. Az évente megrendezett tánc- és népművészeti táborokon kívül ünnepi alkalmakkor ideális ide utazni, mert ilyenkor megcsodálható a helyi népviselet és az érdekesebbnél érdekesebb népszokások is.

8. Madarasi Hargita

A Székelyföld központjában elterülő vulkanikus eredetű Hargita-hegység egy másik kötelező desztináció a hegy szerelmesei számára. A hegység télen-nyáron rengeteg szabadidős tevékenységet kínál, ugyanis számos túraútvonal, sípálya és vendéglő áll a turisták rendelkezésére. Tegyük emlékezetessé kirándulásunkat egy laza sétával a Madarasi Hargita 1801 méter magas csúcsára, a Székelyek Szent Hegyére.

9. Segesvár Óvárosa

Valószínűleg sokan hallottatok már a macskakövezett utcákról és színes házakról híres Segesvárról. A 15-ik században épült várfalból 9 a mai napig áll és őrzi a történelmi városközpontot, melyet 1999-ben az UNESCO Világörökségi listájába soroltak. Segesvár Kelet-Európa egyik legjobban konzervált középkori városa, így mindenképp egy kihagyhatatlan nevezetességnek számít.

10. Berethalmi Erődített Templom

Erdély egyik legszebb szász erődített temploma Segesvártól 30 km-re található. A késői 15-ik században épített templomot három fal övezi, emiatt az egyik legjobban fenntartott erődítmény Romániában. Kiemelt jelentőségű a templomban található egyedi 28 táblás oltárt, melyet 1483-ban készítettek. Az erődítmény 1999-től a Világörökség része.

11. Szászfehéregyháza

Az építészeti remekek rajongói Berethalom mellett Szászfehéregyháza templomát is útba ejthetik. A 15-ik századi erődítmény meglátogatása mellett érdemes egy sétát tenni a faluban is, hiszen a színes, szász építésű házak is felejthetetlen látványt nyújtanak. Ez a templom szintén egyike azon 6 szász erődítménynek, mely UNESCO védettséget élvez.

12. Peles Kastély

Turisztikai szempontból az egyik legfelkapottabb látnivaló Romániában a híres Peles kastély Szinaján. A román királyi család számára épített Neoreneszánsz palota gyönyörű korabeli bútoraival, értékes festményeivel és különleges építészeti elemeivel csalogatja magához a turistákat. A Pelisor kastélyt, a kaszinót, a vonatállomást és a kolostort sem hagyjuk ki Szinajai utunk alkalmával.

13. Brassó a Cenkről Nézve

Brassó egyedi városrendezését, egykori városfalainak bástyáit és piros háztetőit a legjobban a Cenk hegyről lehet megcsodálni. A csúcs 400 méterrel emelkedik közvetlenül a város fölé, mely gyalogosan és felvonóval egyaránt megközelíthető. Ha még marad idő városnézésre, ajánlatos benézni a Fekete templomba és az első román iskola múzeumába, valamint felkapaszkodni a Fellegvárba is.

14. Törcsvári Kastély

A Törcsvári-hágó fölött őrködő építmény Románia egyik legszebb várkastélya. 2009 óta látogatható, termeiben Mária román királyné festményei, szobrai és személyes tárgyai vannak kiállítva. A kastély lábánál hatalmas kirakodóvásárral találjuk magunkat szembe, de a vásárlás mellett nem maradhat el a helyi falumúzeum felkeresése, melyben betekinthetünk az erdélyi néphagyomány és kultúra értékeibe.

15. Rozsnyói Erődítmény

Brassótól 20 kilométerre fekszik a 13-ik században épült, nagyon jó állapotban levő Rozsnyói erődítmény. Segesvárhoz hasonlóan középkori hangulatot idéz a vár és szép kilátást nyújt a városról. A Fundata-i barlang mindössze három kilométerre található a városközponttól. Ha gyerekekkel kirándulunk a környéken, ne hagyjuk ki a helyi Dino Parkot sem.

16. Nagyszebeni ASTRA Néphagyományok Múzeuma

Nagyszebenbe rengeteg kiránduló érkezik évente, azonban a városlátogatás után kevesen keresik fel az ASTRA múzeumot. A Fiatal-erdőben elhelyezkedő ASTRA a legnagyobb kiterjedésű népművészeti múzeum Európában. Jelenleg több mint 400, különféle tájegységből érkezett hagyományos épület, kúria, malom és templom van kiállítva, érdekes kültéri időtöltést kínálva az egész család számára.

17. Kerci Kolostor

A templomvadász turisták ki ne hagyják bakancslistájukról a 13-ik század első felében épült Kerci apátságot. A román stílusú kolostor még mindig remek állapotban van, legkönnyebben Szeben irányából közelíthető meg. Országszerte kevés olyan építmény van, mely ilyen jól megőrizné a cisztercita mesterek építészeti ornamentumait.

18. Retyezát Hegység

A keményebb túrákat is bevállaló természetjáróknak kifejezetten ajánlott a gyönyörűséges Retyezát-hegység meghódítása. Ide több napos túrázást érdemes tervezni, bázisként a Bukura-tó melletti sátrazó helyet választva, ahonnan könnyen bejárhatóak a kristálytiszta vizekkel rendelkező tengerszemek és a Peleága-csúcs gránittömbjei is.

19. Remetei Sziklaszoros

Egy könnyed, egynapos nyári túrának tökéletesen megfelel a Torockói-hegységben található Remetei szikla szoros, mely lényegében egy természet alkotta játszótér felnőtteknek (is). A két kilométer hosszú szurdokvölgyet kötelekbe, vasdrótokba kapaszkodva, illetve vízben haladva lehet átszelni. A túra nagy móka lehet az egész család számára, azonban mindenképp alacsony vízálláskor vállaljuk be a szoros meghódítását, mert a víz mélysége még ilyenkor is néhol meghaladja az egy métert.

20. Demsusi Templom

A páratlan Demsusi Szent Miklós templom szintén kötelező látnivaló. A 13-ik században épült, római-kori kövekből összerakott létesítmény az ország legrégebbi kő temploma. Ugyanakkor, a vallási épület a legrégebbi olyan templom Romániában, melyben még mindig tartanak heti rendszerességgel istentiszteletet.

21. Vajdahunyadi Vár

A 14-15-ik században épített Vajdahunyadi várkastély Kelet-Európa egyik legszebb, leglátványosabb történelmi műemléke. A Korvin Kastélyként is emlegetett építmény egész évben nyitva áll, azonban kerüljük hivatalos szabadnapok idején, mert ilyenkor rengeteg turista rohanja le a nevezetességet és emiatt a látogatás is tömegesen történik.

22. Aranyosfői Jégbarlang

Az Erdélyi szigethegység egyik legkülönlegesebb természeti attrakciója az Aranyosfői (avagy Szkerisórai) jégbarlang. A barlangot autóval legkönnyebb megközelíteni Felsőgirda (Gârda de Sus) irányából. Belépés csakis csoportosan, idegenvezető irányításával lehetséges. A barlang szájához egy meredek lépcsőn való érdekes ereszkedés után érkezünk, ahol megcsodálhatjuk a jég sztalagmitokat és sztalagtitokat. Érdemes jól felöltözni, ugyanis a hegy gyomrában nyilván sokkal hűvösebb az idő.

Írta: Takács Adrienn / Blog: CityoftheWeek