accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

34. nap – Cameron felföld legmagasabb pontja

utazomajom /
A Cameron felföldön helyi utazási irodáknál be lehet fizetni fél- vagy egy napos túrákra. Igazából csak egyet érdemes kiválasztani, mert a BOH teagyár és a teaültetvények meglátogatása mindegyik programban benne van. Én a fél napos teaültetvény és mossy forest, avagy a mohás erdő túrát választottam.

A mossy forest felé tartva végig a teaültetvények mellett haladt az utunk. Eszméletlen gyönyörű volt.

Az erdő

A mohás erdő a Cameron felföld legmagasabb pontja, amit azzal reklámoznak, hogy a világ legősibb esőerdője, még a Taman Negaránál és az Amazonasnál is idősebb elvileg. Az erdő a jövőben valószínűleg nem lesz látogatható, mivel az elmúlt években a turizmus elég sok kárt tett benne. A helyiekben az verte ki leginkább a biztosítékot, amikor két turista felmászott az egyik mohával borított fára, majd feltették az ott készült fényképüket a Facebookra. Ezzel az akcióval hatalmas kárt tettek, hiszen a moha soha többé nem fog kinőni azon a részen, ahol ráléptek.

Teagyár

A BOH teagyár brit tulajdonosi kézben van. A gyárban anno indiai munkások dolgoztak, akiket a britek hoztak Malajziába. Egykoron 400 munkás dolgozott az ültetvényeken, de ma már csak 40-50-en vállalkoznak erre a nehéz fizikai munkára. Jelenleg indiaiak már nem dolgoznak az ültetvényeken, helyettük többnyire Mianmarból és Bangladesből érkeznek a vendégmunkások. A fizetés viszont még mindig nagyon alacsony, így elég magas a fluktuáció. A munkaerőhiány miatt nem is tudnak teát exportálni, mivel a hazai piac a jelenleg gyártott mennyiséget simán felvásárolja.

Túra

A Cameron felföldön több, számozott túraútvonal közül is választhatunk. A legkönnyebb a 4-es, ami Brinchnag és Tanah Rata városokat köti össze. A 9-esen elvileg csaló bandák szokták a turistákat kirabolni, így arra egyedül semmiképp nem ajánlott menni.

Aznapi költés: 7.100 Ft (3.300 Ft fél napos túra, 2.000 Ft szállás hostelben, a maradék pedig kaja)