accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 izgalmas látnivaló és program Horvátországban a klasszikusokon túl

Katya /

Horvátország hemzseg a hangulatos mediterrán hangulatú városoktól, csodaszép tengerpartoktól, szigetektől, nemzeti parkoktól, természeti kincsektől. De tudtad, hogy Brijuni szigetén igazi „Jurassic Park” van dinólábnyomokkal? Vagy hogy a Velebit hegységi micsoda barlangokat, sőt egy bunkerrendszert is rejt? Összeszedtünk 5 kihagyhatatlan látnivalót az országban.

Modric barlang

Ha szereted a kalandokat, a Velebit lábánál fekvő Modric barlang neked való. A barlang teljes hossza 829 méter, az utad során gyönyörű, díszes karsztformákat vehetsz szemügyre. A barlang csak képzett vezető társaságában, kiscsoportokban látogatható. A belépő ára tartalmazza a felszerelést és a vezetést is. Ha ide készülsz, öltözz picit melegebben, a barlang hőmérséklete ugyanis egész évben 17-18 celsius fok.

Tito bunkerrendszere

Nem a Modric barlang az egyedüli, ami a Velebit gyomrában bújik meg. A hegybe vájva ugyanis 80 méter mélyen található egy földalatti alagútrendszer is, amelyet 1950 és 1953 között építettek arra az esetre, ha a Szovjetunió megtámadná Jugoszláviát. Sokáig csak Tito és bizalmasai tudtak létezéséről. Napjainkban azonban bárki meglátogathatja a „Paklencia földalatti titkai” kiállítást, amely a kétezer négyzetméternyi alagútrendszerből 1100 négyzetmétert mutat be a látogatóknak. A komplexum alagútjai kisebb-nagyobb helyiségekbe vezetnek, építettek egy multimédiás előadótermet, egy mászó falat, több szuvenír boltot, információs pultot és kiállító termet is a földalatti városba.

fotó: Ivo Biočina // CNTB

Mali Ston – a horvátországi nagy fal

Tudtad, hogy Horvátországban van a világ második leghosszabb fala? A Kínai nagy fal után az ezüstérmes a horvát Mali Ston védelmi rendszer, amely építését 1333-ban kezdték meg. A 5,5 kilométer hosszú fal Stont köti össze Mali Stonnal és szabálytalan ötszög alakja van. Fénykorában 40 torony szegélyezte útját (ebből 20 maradt fenn) és 5 erőd. A falakon belül utcákat létesítettek, bennük lakó- és középületekkel, melyek közül kiemelkedik a Gótikus Köztársasági Kancellária és a Püspöki Palota. A különleges erődrendszer Dubrovniktól kb. egy órás autóútra található.

Szarvasgomba vadászat

Ha valami igazán egyedi programra jársz, akkor nevezz be egy szarvasgomba-vadász kirándulásra! Míg ősszel a fehér szarvasgombát érdemes keresni, addig a fekete egész évben fellelhető az erdőkben. Isztria régiója messze földön híres a szarvasgombájáról, a központja pedig a középkori városfallal körülvett Motovun. Térj be egy étterembe és kóstold meg valamely érdekes szarvasgombából készült fogást, hiszen rengeteg finomság készül belőle a tésztától kezdve a sajttortáig. Ha szeretnéd megtanulni a fogásokat egy főzőkurzusra is bejelentkezhetsz, de ha szerényebb „trükkökkel” is beéred, akkor a helyi üzletekben szarvasgombás olívaolajat, sót vagy balzsamecetet is beszerezhetsz.

fotó: Ivo Biočina // CNTB

A horvát „Jurassic Park”

Brijuni szigetcsoportja hemzseg a történelmi látnivalóktól. De nem ám holmi ezeréves leletekre gondolunk ilyenkor – persze ilyenből is akad bőven érdekesség -, hanem több millió éves dinoszaurusz lábnyomokra a Brijuni Cretaceous Parkban a Veliki Brijun szigetén. Mára több mint 200 dinoszaurusz lábnyomot fedeztek fel a szigeten, annak szemléltetésére pedig, hogy mekkorák is lehettek ezek a kréta korszaki őslények a szigetek összefogásának köszönhetően a Vrbani-fokon elhelyeztek egy dinoszaurusz-rekonstrukciót is. A dinók után azonban az emberek is korán felfedezték maguknak a szigeteket, így a neolitikumból és a korai rézkorból is találtak itt leleteket, de a Római Köztársaság birodalmának nyomai, késő ókori, valamint bizánci és a velencei köztársaság kori tárgyakat és épületromokat is feltártak itt az idők során. Tégy egy kellemes sétát a múlt és a természet ölelésében Brijuni szigetein!

Nyitókép: Zoran Jelača

Szponzorált tartalom

Ajánlatok