accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 látnivaló, amit semmiképp se hagyj ki, ha Gyulán jársz!

Katya /

Kolbász, pálinka, vár! Általában ez az első három dolog, ami eszünkbe jut az alföldi településről. Gyula azonban tucatnyi látnivalót kínál, felfedezéséhez pedig kiváló időszak lehet az ősz is, hiszen a város hatalmas parkjaiban vagy a városon áthaladó Élővíz-csatorna partján remekül lehet sétálni a sárgás falevelek alatt. Összeszedtük a város öt legklasszabb látnivalóját, melyeket semmiképp se hagyj ki egy gyulai hétvégén.

Várfürdő

A Várfürdő az Almásy kastély ősparkjában, a vár szomszédságában terül el. A vadregényes park egyik természetes határát az Élővíz-csatorna adja, területén hatalmas fák biztosítják nyáron az árnyékot. A fürdőben összesen 16 medence van, a csúszdás, élménymedencéktől kezdve az 50 és 25 méteres uszodán át egészen a pezsgőfürdős és különféle vízsugaras gyógyvizes medencékig. A melegvizes medencéknek köszönhetően még hűvösebb napokon sem kell feltétlen lemondanunk a napsugarakról. A fürdőnek van szauna és wellness-részlege is, valamint egy zárt élményrésze is, az AquaPalota, ahol több csúszda és egy vízi bár is vár, így akár kettesben, akár kisgyerekkel is gondtalanul el lehet itt tölteni egy egész napot.

Fotó forrása: a Várfürdő Facebook-oldala

Gyulai Vár

A város jelképe az impozáns téglavár. A középkori vár a török időben az egri és a szigetvári mellett az ország egyik legerősebb végvára volt, az itt dúló csatáról pedig a várban egy nagyon klassz, interaktív terepasztalos bemutatót is megnézhetünk, illetve a termein áthaladva képet kaphatunk kicsit arról, milyen volt az élet a középkorban. A kilátásért mindenképp érdemes körbesétálni a várfalon, ahonnan szemügyre vehetjük a környéket a vár előtt lévő csatornával és a benne úszkáló kacsákkal, az Almásy-kastéllyal, a várfürdővel és az óriáskerékkel együtt. Aki nem tériszonyos a magasból a vártoronyból is szemlélődhet, csak tovább kell haladni a csigalépcsőkön.

Almásy-kastély

A várral szemben terül el az Almásy-kastély. Felmerült már benned egy ilyen hatalmas kastélyban sétálgatva, hogy ugyan mik voltak a termekben és pláne, hogyan lehetett egy ekkora épületet takarítani? Nos, az Almásy-kastély állandó kiállítása éppen arról szól miként éltek itt anno, ám ezúttal nemcsak a kisasszonyok és urak fenséges szobáit nézhetjük sóvárgó tekintettel, hanem megmutatják miként zajlott az élet a hétköznapokban, hol aludt az inas és a szobalány, milyen munkákat kellett végezniük és mik voltak a szokások. Az interaktív kiállításon így többek közt megnézhetjük hogyan nézett ki a konyha a 18., 19. és 20. században, mitől roskadozott a vacsoraasztal, megszagolhatjuk a kor divatos parfümjeit, de megtapogathatjuk a különféle ruhakelméket is. A várba és a kastélyba egyébként kombinált jegyet is lehet vásárolni, mellyel fel lehet menni a kastély toronykilátójába is.

Fotó forrása: az Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook oldala

Gyulavári Kastély és sörfőzde

Az Almásy család vadászrezidenciája is volt régen a Gyulavári Kastély, mely ma több kisebb kiállításnak és Magyarország első bio sörfőzdéjének ad otthont kertjében. A kastély egyik termében a 27 európai uniós tagállam himnuszát ismerhetjük meg. A rövid leírás mellett mindegyiket meg is lehet hallgatni és magyarra fordítva is elolvashatjuk a szövegét, míg a többi teremben a térségre jellemző népcsoportokat mutatják be, illetve környékbeli alkotók munkái is helyet kaptak az időszakos kiállításon. Itt üzemel az Elixbeer sörfőzde is, ahová érdemes betérni látogatás után. A sörfőzdében főzdetúrára is bejelentkezhetünk és egy hat tételes sörkóstolón is megízlelhetjük a főzde alapdarabjait, hiszen a klasszikus pilsenitől kezdve IPA-n, APA-n, vörös IPA-n át különlegesnek számító gránátalmás sört is próbálhatunk itt, a kóstolóra azonban előre be kell jelentkezni, ugyanakkor akár transzfert is biztosítanak a belvárosból kisvonattal.

Fotó forrása: a Gyulavári Kastély Facebook oldala

Százéves Cukrászda

A végére egy kis édesség: az ország leghíresebb cukrászdái között szerepel a gyulai Százéves Cukrászda. A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, melyet sokáig vittek tovább rokonok és a cukrászmesterek segédei, hosszú éveken át Reinhardt Cukrászda néven volt híres, 1952-től viseli a Százéves Cukrászda nevet. Ide belépve úgy érezhetjük magunkat, mintha időt utaztunk volna, meseszép klasszicista-bidermeier bútoroknál ücsörögve kávézhatunk, sütizhetünk, a falakat pedig 19. századi párizsi divatplakátok díszítik, de itt pihen egy kétszázéves géporgona is. Ha megettük a finom süteményeket megnézhetjük az egykori cukrászműhely helyén berendezett picurka cukrászmúzeumot is, melyet korabeli eszközökkel rendeztek be, így megnézhetjük például miben tárolták egykoron a krémes fagylaltokat.

 

Ajánlatok