accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Összeszedtük a hazai borrégiók legjobb helyeit – avagy erre kirándulj ősszel

Katya /

A ti segítségetekkel összegyűjtöttük az ország borrégióinak legjobb látnivalóit! Ha szeretnétek egy tartalmas hosszú hétvégét eltölteni hazánk legszebb vidékeit megismerve, különleges tájakat bebarangolva és természetesen közben finom borokat kóstolva, akkor mostantól nem kell tovább keresgélni. Az ajánlott programokat, látványosságokat, kirándulóhelyeket régiónként találjátok.

Mi is az a borrégió?

A borvidékekről már biztosan hallottatok, de mi is az a borrégió? Egy-egy borrégió tulajdonképpen több borvidéket is összefog. Itthon összesen 6 borrégiónk (Balaton, Felső-Pannon, Duna, Felső-Magyarország, Pannon és Tokaji) és 22 borvidékünk van az éghajlati, domborzati, talajtani és történelmi sajátosságaik szerint felosztva, a borrégiók pedig leginkább földrajzi elhelyezkedés alapján foglalják össze ezeket. Így például a Balaton körüli borvidékek viselik a Balaton borrégió nevet, a Duna és a Tisza köztiek a Duna borrégiót és így tovább. Kivétel a Tokaji borvidék, amely önálló borrégiónak számít – elég, ha csak a régió gazdag történelmi hagyományaira gondolunk. Ezek a régiók nemcsak akkor jelentenek szuper kiindulópontot az élménykereséshez, ha a borospoharunkat szeretnénk megtölteni, hanem akkor is, ha csak szeretnénk új, eddig ismeretlen hazai tájakat felfedezni.

1. Balaton borrégió

A magyar tenger és környéke nemcsak nyáron népszerű úti cél. Ha megfigyelitek a programokat, nyártól-télig a Balaton partján és a hegyeken is egymást érik a különféle borfesztiválok és boros események, melyek akár jó apropót jelenthetnek az őszi balatoni kiruccanáshoz, de önmagában is ajánlott célba venni a környéket augusztus után is.

Badacsonyi borvidék – 2 nap a természet, történelem és borok vonzásában

A Badacsonyi-borvidék a Badacsony lüktetésére, a tanúhegy körüli szőlőkre és pincészetekre épül. Érkezhettek hajóval is a badacsonyi kikötőbe, de egy mozgalmas napnak is szép befejezése a tó közepéről nézett naplemente.

A kikötőtől a nyüzsgő parkon át elindulva a pincészetekkel szegélyezett Római útról indul a kaptató, hegynek felfelé. A kilátás már innen is fotóra kívánkozik, a mászástól megfáradva pedig érdemes betérni az egyik borteraszra, ahol balatoni panoráma mellett ízlelhetjük meg a helyi borokat. A környék különlegessége a Rózsakő, de számos egyéb borfajta is megízlelhető.

Az úton felfelé ajánlott betérni a Szegedy Róza-házba is, mely Kisfaludy Sándor költő és Szegedy Róza rezidenciája volt. Innen már nem kell sokat gyalogolni a Rózsakőig, melyhez egy régi hiedelem is kötődik. Eszerint, ha egy leány és egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak és közben egymás kezét fogják, még abban az évben egymáséi lesznek. Egyedülállóknak jó hír, hogy a hiedelem szerint az is elég, ha csak a leány ül a kőre háttal a tónak, miközben erősen a szerelmére gondol és hamarosan beteljesedik a kapcsolat.

Aki nem retten meg egy kis túrázástól, az semmiképp se hagyja otthon a túracipőjét: innen tovább gyalogolva, kb. fél óra sétával érhető el a Badacsony tetejére épített Kisfaludy-kilátó. Az út meglehetősen sziklás, de száraz időben, egy jó cipővel könnyen legyűrhető. A kilátóról 360 fokos panoráma nyílik a környékbeli hegyekre és a tóra, a tájékozódást pedig rajzok segítik, így könnyen beazonosítható, mely hegycsúcsok vesznek körül.

Ha több napotok is van a környék felfedezésére Tapolca és a szigligeti vár is összeköthetők egy napra. Tapolcán érdemes már nyitáskor megérkezni a tavasbarlanghoz, hogy biztosan jusson hely az egyik csónakban és megcsodálhassátok az egyedülálló barlangrendszert és türkizkék vizét. Innen pár perc sétára található a Malom-tó is. Ha körbejártátok, az egyik kellemes étteremben – akár a tavon lévő stégen is – meg lehet állni egy ebédre, utána pedig irány a Szigligeti vár!

A Balaton váraként is emlegetett szigligeti várról az egyik legszebb a balatoni panoráma. A várrom falai között sétálva izgalmas, sokszor interaktív elemekkel dúsított kiállítások segítik elképzelni és megérteni, milyen szerepe volt régen a várnak és hogyan éltek ott az emberek békeidőben és a harcok alatt, de az is kiderül, hogy voltak-e nagy, vízi összecsapások a törökökkel. A tavaly felújított romoknál rekonstruálták a konyhát és a kápolnát is. A várhódítás után érdemes megpihenni Badacsonytördemic egyik borozójában, de akár a várudvarban lévő ételudvarban is meg lehet állni picit felfrissülni.

Még több felfedezés a borrégióban

Ha tovább barangolnátok a Balaton borrégióban, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidékek még számos kalandot tartogatnak. Őszi kiránduláshoz kiváló például a Keszthelyi-hegység mellett megbúvó Balaton-felvidéki borvidéken Balatonederics és az Afrika Múzeum, valamint a Csodabogyós-barlang, amelyet vezetett túra keretében lehet bejárni. Keszthelyen a mesés Festetics-kastélynál, Sümegnél a várnál ajánlott megállni, megpihenni pedig Hévízen, ahol egész évben meg lehet mártózni a tóban. Ha pedig már Hévíz, az egregyi pincesor kiváló a helyi borok megismeréséhez.

Aki a régió egész évben pezsgő oldalát keresi, az a Balatonboglári borvidéken találhatja meg számításait, ahol minden évszakban különféle események épülnek a bor köré. A legszebb kilátásért menjetek fel a Gömbkilátóba, a környéket járva pedig ne hagyjátok ki a bugaszegi Téglagalériát sem, amely Csere János bácsi külön birodalma.  A különleges birtokon ritka téglákból múzeum, emlékmű, harangtorony és történelmi emlékpark épült, hála Jani bácsi gondos kezeinek. Ő maga szívesen körbe is vezeti a látogatókat.

2. Felső-Pannon borrégió

A Felső-Pannon borrégió északon, hosszan nyúlik el. Ide tartoznak a Budapest közeli, kedvelt kirándulóhelyek és „boros” úti célok is, úgymint Etyek, Budafok az Etyek-Budai borvidékkel, a Móri borvidék Mór pincesoraival, a Neszmélyi borvidék többek közt Esztergom és Tata csodás kincseivel, valamint Pannonhalma, a csendes elmélyülés helye, de Sopron és környéke is.

Sopron borvidék – 2 nap felfedezés a Fertő körül

Sopron önmagában is jó választás, egész évben jólesik sétálgatni a Várkerületben, megnézni a középkori ózsinagógát, a Szentháromság-szobrot, a Storno-házat és város jelképének számító Tűztornyot. Utóbbira fel is lehet menni a városra nyíló csodás kilátásért. Egy kellemes ebéd után a desszertért érdemes felkeresni a Harrer csokoládéműhelyt és cukrászdát. Ha szép az idő, a Soproni-hegység lejtőire épült Lőverekben lehet sétálgatni, ahol néhány borászat is megbújik a villák- és üdülők között.

Másnap fedezzétek fel a környéket, az egyedi Fertő-tájat. Ehhez jó kiindulópont lehet a fertőszéplaki Széchényi-kastélyban nemrégiben nyílt Peisonia Látógatóközpont. Ez egy olyan interaktív kiállítás, ahol a látogatók a Fertő állat- és növényvilágát, építészetét és történelmét is megismerhetik. Gyerekekkel különösen ajánlott.

Innen érdemes tovább utazni Fertőbozra, a Gloriette-kilátóhoz, ahonnan belátni szinte az egész környéket. Ide 330 lépcsőfok vezet fel a bozi Fő utcáról. Ennyi kirándulás után bizonyára jólesik a felfrissülés: finom borokért és fogásokért Fertőrákosra ajánlott betérni.

Utazómajom-tipp: A nyugalomra vágyóknak ajánljuk a hidegségi Papkertet. Ez egy gyönyörűen kialakított park, a csend és a béke szigete a nagycenki leágazásnál, kis csobogókkal, békakuruttyolással, fűszernövények illatával.

Aki szereti az aktív pihenést, biciklire is pattanhat, ugyanis a Fertőt és környékét felújított kerékpárutak hálózzák be, de egy többnapos túrával akár a teljes Fertő tó is körbetekerhető. A biciklisek Mekkájaként épült fel nemrégiben a hegykői Mariska néni háza is, amely kerékpáros információkat és túraötleteket, öltözőt kínál a drótszamárral érkezőknek.

Még több felfedezés a borrégióban

Pannonhalmán a borvidék nevével egybeforrott Pannonhalmi Bencés Főapatságban érdemes kezdeni. A lenyűgöző épület, a román stílusú altemplom, a gótikus bazilika, a kerengő, a gyógynövénykert, az apátság melletti arborétum és az onnan nyíló kilátás mind fényképezőgépért kiált. A látogatásból ne maradjon ki az apátság saját borászata sem, további boros kalandokért pedig utazzatok át Nyúlra, a nyúli pincesorhoz. Aki inkább a Móri borvidéken kalandozna annak – természetesen a móri ezerjó megismerésén és a pincesoron túl – Gánt egykori bauxitbányája, marsbélinek ható tája, a Vértes útvonalai és Csókakő vára is izgalmas felfedezéseket kínálnak.

Utazómajom-tipp: Ma már egyre több pincészet kínál dűlőtúrákat, hogy a látogatók ne csak a borokat ismerhessék meg, de annak születési körülményeit is. Azaz megnézhetitek a szőlődűlőket, ahol rendszerint csodaszép kilátás fogad, miközben a vendéglátó borász, idegenvezető vagy szőlész mesél arról, hogyan is készül az a bor, ami a pincészetben a poharatokba kerül. Persze, általában nemcsak beszélnek a borokról, hanem meg is lehet őket kóstolni. Móron Miklósi Csabi pincéjét ajánlottátok erre a célra, ahol a túra során a kőbánya oldalában lévő dűlőről belátni az egész Móri-árkot.

3. Duna

Ez a borrégió igen nagy területet fed le az országban: a Duna mellett vonul végig Budapesttől egészen a szerb határig, követi a Tiszába zúduló Zagyvát Jászberénytől Szegedig. Az Alföldről alapvetően nem a szőlődűlők jutnak az ember eszébe, pedig a homok, a lösz és a többségében napsütéses időjárás kedvez a szőlőtermesztésnek. Ebben a régióban a könnyű, homoki borok az ismertek, a Csongrádi, Hajós-Bajai és Kunsági borvidékeken barangolva pedig kulturális kincsekben gazdag alföldi városokat, testnek és léleknek kikapcsolódást biztosító gyógy- és termálfürdőket, szép folyópartokat ismerhettek meg.

Hajós-Bajai borvidék – 2 nap Európa legnagyobb pincefaluja és a víz vonzásában

Ez a borvidék a legnaposabb az országban. A térségben fehér- és vörösbor is bőven akad köszönhetően a sok napsütésnek. Ez a vidék azonban nemcsak a napsütéses órák számáról nevezetes: itt van Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja is, amelyet előszeretettel keresnek meg a borturisták. A különleges pincefalu 14 kanyargós utcácskából és 1200 présházból áll, melyek alatt löszbe vájt pincék találhatók. A legöregebb pince 1840-ben épült. A pincefalut bejárva könnyen el lehet tölteni egy egész napot a finomabbnál-finomabb borokat, kóstolókat, hidegtálakat kínáló pincészetekben. Ezen túl pedig nemrégiben megnyílt a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont is, míg a városban a barokk kastélyt és annak gyönyörű kertjét érdemes meglátogatni. A Cabernet Látogatóközpont a pincefalu központjában található, és jó kiindulópont azoknak, akik picit jobban megismernék a helyi borászati hagyományokat és persze helyben meg is ízlelhetik a hajósi nedűket.

Fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

Másnap látogassátok meg a borvidék központját, a mediterrán hangulatú Baját. A városban nézzétek meg a régi zsinagógát (ami ma városi könyvtár), a ferences kolostortemplomot és a Szentháromság teret, rajta az impozáns városházával. A város jelentős dunai kikötő, és itt folyik a Sugovica is, így a látképnek fontos elemei a folyók, jólesik andalogni a vízparton és a Petőfi-szigeten.

Utóbbi tulajdonképpen egy hatalmas park, sokan járnak ide sportolni, kikapcsolódni, vagy csak élvezni a jó levegőt. Sőt, nyáron akár fürdeni is lehet itt a Sugovicában. Ha jó az idő, akár egy kenutúrára is be lehet nevezni Baja alatt. A mozgás levezetéseként kóstoljátok meg a híres bajai halászlevet.

Még több felfedezés a borrégióban

Bár már nincs kimondottan fürdős idő, a termálfürdők egész évben jó alternatívát jelentenek azoknak, akik a forró vízben szeretnének ellazulni. A Csongrádi borvidéken számos neves fürdőben tehetitek ezt meg, összekötve a fürdőzést a környék felfedezésével. Szeged ezernyi látványossága mellett például ott van a csodaszép Anna-fürdő, az onnan kb. fél órára található Mórahalom pedig egyenesen fürdővárosként várja a vendégeket. A gyógyfürdő mellett az Ezer Év Parkjában az ország legszebb épületei várnak kicsinyített változatban, míg a város szélén a bivalyrezervátumban nézhetitek meg ezeket a fenséges állatokat. Szintén ezen a vidéken ejtőzhettek a makói Hagymatikum fürdő kupolája alatt is.

4. Felső-Magyarország borrégió

A Felső-Magyarország borrégió borvidékei szinte összekapcsolódnak: az Egri borvidék nem nagyon szorul bemutatásra, míg a Mátra és a Bükk borvidékekről kevesen tudják, hogy nemcsak túraútvonalakban, de szőlősorokban is bővelkednek.

Egri és Bükki borvidék – 3 nap a Bükk ölelésében

Mivel az említett borvidékek szinte összekapcsolódnak, itt egy olyan háromnapos kirándulást ajánlunk, ahol egy picit mindkettővel meg lehet ismerkedni.

A környék megismeréséhez a legjobb bázis sokatok kedvence, Eger. A kisváros tele van látnivalókkal, de a közelben is sok kedves falu, fürdőhely, történelmi épület, természeti kincs bújik meg. Kezdésnek ajánljuk a város bebarangolását: az egri várvédők diadaláról mesélő várat, az onnan nyíló panorámát, a minaretet, a líceum tetején a varázstoronyban található Camera Obscurát, a bazilikát, zenerajongóknak pedig a Beatles Múzeumot. Pihenéshez kiváló a török fürdő, kora este pedig látogassátok meg a Szépasszony-völgyet, ahol jobbnál-jobb borászatok kínálják portékáikat, de egy ízletes borvacsorára is be lehet itt térni.

Másnap irány a természet! Szilvásvárad és a Szalajka-völgy népszerű célpont a túrázók között. Míg kisgyerekkel a Szalajka-völgyben való kirándulás, a Fátyol-vízesés, a pisztrángos tavak és a kisvonatozás jelenthetik a nap fénypontját, addig a nagyobbaknak ajánljuk, hogy kapaszkodjanak fel az Ősemberbarlangként is ismert Istállós-kői barlangba, majd onnan tovább a Bükk-vidék második legmagasabb pontjáig, Istállós-kőig. Innen meghódítható a Három-kő és a Tar-kő is, mely utóbbi hatalmas mészkősziklájáról a Bükk egyik leglenyűgözőbb kilátását élvezhetjük. Ez a  túra azonban már egy hosszabb kirándulást jelent, így ennek megfelelően készüljetek.

A harmadik napra is marad még egy kis gyaloglás: a Cserépfalu melletti Hór-völgy bejáratától pár száz méterre bújik meg a Suba-lyuk barlang, ahol már a neander-völgyi ősember is menedékre lelt. Ajánlott a barlang után felkeresni a Suba-lyuk Látogatóközpontot is, ahol bemutatják a neander-völgyi ősemberkutatás leleteit is. Ezután érdemes sétálni egyet Cserépfaluban és a Berezdaljai pincesoron elidőzni, majd megnézni a barlanglakásokat. Némelyikben akár meg is lehet szállni.

Még több felfedezés a borrégióban

Akinek több ideje van a Bükki borvidéken elidőzni, az felfedezheti a környék kis falvait is, mint a fürdőjéről híres Bogácsot vagy Bükkaranyost és Cserépváralját, de Miskolcot sem érdemes kihagyni a túrából az Avasi pincesorral. Tibolddaróc barlangfalut és a Bóhér Élménytúrákat is sokan ajánlottátok. Az Egri borvidéken pedig Noszvaj és érdekes szálláshelyei, a barlanglakásokból lett művésztelep, valamint a De La Motte Kastély önmagában is kedvelt úti cél.

5. Pannon borrégió

A Pannon borrégióban már a római korban is volt hagyománya a bortermelésnek. Az itteni dombok, hegyek, környező falvak hagyományai igazán színesek, hiszen Pécsett az ókeresztény emlékek mellett megtalálhatók a török kori épületek is, erre a környékre jövünk a délszláv gyökerekkel bíró mohácsi busójárásra, de vannak Árpád-kori emlékek is e tájon. A borrégió része a Szekszárdi, a Tolnai, a Pécsi és a Villányi borvidék, mindegyik számtalan látnivalót tartogat az utazó számára.

Villányi borvidék – 2 nap a pincefaluk bűvöletében

Villányban egymást érik a jobbnál jobb éttermek és borászatok, sok neves bortermelő köszönheti hírnevét a villányi szőlőültetvényeknek. Éppen ezért egy ott töltött hétvégének jellemző elemei a faluban barangoló borturisták, de helyes pincefalu található Palkonyán és Villánykövesden is. Aki szeretné megismerni a borvidék történetét, a szőlőművelés és bortermelés kialakulását, valamint ennek eszközeit, az a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond egykori présházából kialakított Villányi Bormúzeumban teheti meg. Ha pedig megvan az elméleti tudás, jöhet a gyakorlat a már említett pincesorok bejárásával, de érdemes bejelentkezni az egyik helyi borászat dűlőtúrájára is.

Ha az első nap a borokról szólt, a másodikat szenteljétek a környék nevezetességeinek! Az első állomás legyen a Villány határában található Nagyharsányi szoborpark. A Szársomlyó-hegy elhagyatott kőbányájának öblében kialakított Szoborparkban a villányi művésztelepen alkotó szobrászok művei nézhetők meg, melyek különös látképet alkotnak a zöld pázsittal és a háttérben magasodó sziklafallal. Innen Siklósra vezet tovább az út. Útközben megnézhetitek a Máriagyűdi Kegyhelyet és a Bazilikát, majd a városba érve egy kellemes ebéd után jöhet a vár! A Tenkes kapitányában is felbukkanó vár bástyájáról visszapillanthatunk Nagyharsányra is. A városban keressétek még fel Malkocs bég dzsámiját és a szerb ortodox templomot is a lenyűgöző ikonosztázaival. A nap zárásaként ejtőzzetek egyet Harkány híres gyógyfürdőjében.

Még több felfedezés a borrégióban

A Villányi borvidék határában a Pécsi borvidék nevezetességeit is megéri meglátogatni, ha több napot töltötök a környéken. Pécs nem hiába nyerte el anno az Európa Kulturális Fővárosa rangot: igazi pörgős, kultúrában és programokban gazdag város, de a Mecsek és a közeli faluk szintén nagy vonzerővel bírnak. Akinek a Szekszárdi borvidék felé vezet útja, kirándulhat a Szekszárd-Geresdi-dombságban lévő Sötétvölgyben, amely rengeteg növényritkaság és védett állat élőhelye, de megismerheti a híres Gemeci-erdőt, Európa egyedülálló ártéri erdőjét is. Ősszel zajlik a szarvasbőgés, ilyenkor több túrát is szerveznek a hallgatására, de bármelyik évszakban jó kirándulóhely. Szekszárdon található a Tringa Borpince is, amelyet 2021-ben Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választottak meg kisbirtok kategóriában.

6. Tokaji

Ha Tokaj, akkor mindenkinek a világhírű Tokaji Aszú jut először az eszébe, amit a francia Napkirály is a legfinomabb bornak tartott, a Bëllga dala pedig egyenesen úgy szól, hogy “Tokaj a tőkekirály”. Az édes bornak köszönheti világhírét a borrégió és egyben a  borvidék, amely része az UNESCO Világörökségnek. De ezen a földön élt a Rákóczi család, újította meg anyanyelvünket Kazinczy, született az első magyar bibliafordítás és itt található Európa mértani középpontja is. Ha pedig szigorúan a borok szempontjából vizsgáljuk a környéket, az említett borfajtán kívül még több isteni bort kóstolhatunk errefelé, egyes pincészetek pedig komoly történelmi múlttal is rendelkeznek. Nézzük, mi fér bele két napba hazánk leghíresebb borvidékén.

Tokaj – 2 nap a szőlődűlők, pincelabirintusok és a Bodrog nyomában

Kezdjük is a borvidék szívével, Tokajjal! Sétáljatok egyet Tokaj takaros óvárosában. A főtér közepén álló Bacchus-kút tévedhetetlenül jelzi a borkultúra fontosságát a városban, innen elindulva pedig pár lépésre több neves pincészet is található ennek bizonyítékaként. A képeslapokról a szintén a főtéren álló római katolikus templom homlokzata lehet ismerős. Térjetek be a Világörökségi Bormúzeumba, majd folytassátok utatokat a folyóparton. Ha megéheztetek, üljetek be valamelyik folyóparti csárdába.

Délután itt az ideje a borkóstolásnak! Üljetek be valamelyik híres borászathoz vagy jelentkezzetek egy dűlőtúrára, hogy ott kóstolhassátok a nevesebbnél-nevesebb borokat, ahol a szőlőt szüretelték hozzájuk. Sokan ajánlottátok Tokajon a Hímesudvar pincészetet, amelynek már a története is érdekes. Az épület ugyanis egykor Szapolyai János magyar király vadászkastélya volt, amelyet megvásárolt egy család, felújították és most nagyszerű borok, borkóstolók otthona, csendes borozások helyszíne.

Másnap, – ha az időjárás engedi – ajánljuk, hogy szálljatok vízre vagy menjetek el egy hajókirándulásra. Tokajnál folyik a Bodrog a Tiszába és sok vízitúra indul innen a Bodrogon. Mivel a Bodrog lassú sodrású, így kezdőknek is ideális lehet. Akinek nincs kedve evezni, látogasson el Mádra. A mádi zsinagóga egész Közép-Kelet-Európában ritkaságnak számít, a felújított zsinagóga melletti jesivában pedig a mádi zsidó történetével ismerkedhettek meg.

Délután érkezzetek meg Tállyára, ahol akár a második éjszakát is eltölthetitek egy kedves vendégházban vagy hotelben. Tállya kedves utcái alatt kész pincelabirintus bújik meg, ami jól őrzi az itteni borászok nedűit, míg sok pincészetnek van borterasza a szőlődűlőkre vagy éppen a település híres katolikus templomára nyíló kilátással. Itt keressétek még fel a Mailloth-kastélyt és kertjét, és álljatok meg egy pillanatra Európa mértani középpontjánál is, melyet emlékmű is jelez.

Még több felfedezés a borrégióban

A Tokaji borrégióban felsorolni is nehéz mennyi minden várja még a látogatókat. Itt van Sárospatak a Rákóczi-várral és a Megyer-hegyi Tengerszemmel, Boldogkőváralja, a Füzéri-vár, a szerencsi csoki és játékkiállítás, a Vizsolyi Biblia és a református templom, csodaszép zempléni túraútvonalak, a Csodarabbik útja és természetesen Tokajhoz és Tállyához hasonlóan több, a borairól híres pincesor. Egészségetekre!

A bejegyzés a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével készült.

Ajánlatok