accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Vízesések, fjordok és Winnetou kedvenc sziklái – 7 természeti csoda Horvátországban

utazomajom /

Festői tengerpartok, hangulatos öblök és mediterrán kisvárosok… Ha neked is ezek jutnak először eszedbe Horvátországról, bizony van még mit tanulnod déli szomszédaink földrajzáról. Merthogy Horvátországban a tengerparton túl is van élet (és természet), ráadásul nem is akármilyen! Sós vízű tavak, sziklás hegycsúcsok és mesebeli vízesések csábítanak kirándulásra szerte az országban, sőt aki igazán szemfüles, még Winnetou nyomait is felfedezheti 1-1 horvátországi kirándulás alkalmával.

Krka Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak és vízesések népszerűsége vitathatatlan, ám sokan mégis a kisebb, ám nem kevésbé látványos Krka Nemzeti Parkra esküsznek. Hogy miért? Šibeniktől 17 km-re igazi csodavilág tárul elénk, ahol sziklák, tavak és vízesések sorakoznak a Krka folyó mentén.

Krka Nemzeti Park (fotó: pixabay)

A folyó legszebb szakasza Skradintól kezdődik, innen kirándulóhajóval lehet felmenni a nagy vízeséshez, a Skradinski bukhoz, amely gyalogosan és kerékpárral is megközelíthető. A közel 2 km-es túraútvonalon a vízesést körüljárva lehet gyönyörködni a nemzeti park élővilágában és festői látványában.

 

Isztria fjordja, a Limski kanal

Fjord Horvátországban? Rovinj és Poreč között, az Isztriai-félszigeten található a Limski kanal (Lim-öböl), amelyet a formája miatt a köznyelvben gyakran fjordnak is neveznek.

Limski kanal (fotó: Ivo Biocina)

Az öböl 10 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a Lim-folyó alámosta a parti sziklákat és ezzel kialakította a mai kanyon vonalát. Vizében tilos a fürdés, ám egy hajókirándulás keretében érdemes felfedezni a környéket, például a Szt. Romualdóról elnevezett barlangot, majd a közeli éttermekben megkóstolhatjuk az öbölben tenyésztett kagylókat és osztrigákat is.

A szív alakú Galesnjak-sziget

Állítólag már Napóleon térképésze is felfigyelt a különös formájú szigetre, napjainkban pedig a Google Earth-nek köszönhetően vált igazán ismertté Galesnjak szigete.

Szív alakú sziget Horvátországban (fotó: Ivo Pervan)

A Zadar és Pašman között található aprócska sziget szabályos szív formája igazából csak a levegőből látható jól, de a varázsa így is rendkívül népszerűvé teszi. A földrész lakatlan és magánkézben van, azonban bárki kibérelheti, például egy romantikus lánykérésre.

A sós vízű Mir-tó

A dalmáciai Dugi Otok nevű szigeten fekszik a Mir-tó (nevének jelentése béke), amelynek különlegessége, hogy sós a vize. Hogyan lehetséges ez?

Mir-tó (fotó: Ivo Biocina)

A kis szigeten rekedt állóvizet ugyanis földalatti csatornák kötik össze a tengerrel, ez biztosítja a víz sótartalmát. A 850 méter hosszú és 300 méter széles tó és a körülötte elterülő sziklás Telašćica Nemzeti Park mindenképp megér egy (hajó)kirándulást!

Slunj vízesései

Karlovactól 53 km-re találjuk Slunj települést, amely vízeséseiről és vízimalmairól híres.

Rastoke (fotó: Ivo Biocina)

A Slunjčica és Korana folyók torkolatánál fekvő város Rastoke részén kisebb-nagyobb vízesésekben gyönyörködhetünk, és ha nem lenne eléggé mesebeli a látvány, még 22 vízimalom is színesíti a település képét. A fából készült malmok akár több száz évesek is lehetnek. Ez ám az időutazás!

Velebit Nemzeti Park, a sziklamászók paradicsoma

Zadar városától északra fekszik a Paklenica Nemzeti Park, amelynek sziklás hegyei és szurdokai mozgásra csábítják a sziklamászókat és a túrázás szerelmeseit. Az itt húzódó Velebit-hegylánc legmagasabb pontja az 1758 méter Vaganski Vrh. Míg a hegy tengerpart felőli része szinte teljesen kopár, addig a belső részeit erdők borítják.

Velebit-hegység (fotó: pixabay)

A nemzeti park bejáratánál belépőjegy ellenében mehetünk tovább a patak mentén a Paklenica menedékházhoz, majd innen több könnyebb és nehezebb túraútvonal közül választhatunk. Velebit nem csak túraútvonalakban, hanem barlangokban is bővelkedik, itt található többek között a Cerovacke Pecine, ahol a paleolit ember nyomaira lehet bukkanni.

Cetina-folyó szurdoka – Winnetou nyomában

Ki emlékszik az 1960-as években forgatott Winnetou-filmekre? A Karl May történetein alapuló filmek forgatási helyszínei között szerepelt a Paklenica Nemzeti Park és a Cetina-folyó torkolata, de a Krka Nemzeti Parkban is felvettek néhány jelenetet.

Cetina folyó szurdoka (fotó: Denis Peros)

A Dalmáciában található Cetina-folyó Omis mellett folyik az Adriai-tengerbe és a torkolat keskeny szurdokvölgyet vájt a mészkősziklába. A vadregényes tájon a hagyományos túrák mellett tematikus túrák is indulnak, ahol bemutatják a Winnetou-filmek egykori forgatási helyszíneit.

Te hány helyszínt ismersz fel a trailerből?

 

A sornak itt nincs vége, a kalandozó kedvűek felkereshetik a Bacinska-tóvidéket, a Drávaszögben elterülő Kopácsi-rétet vagy a Száva-folyó melletti Lonjsko polje-t, amely Európa egyik legnagyobb mocsaras területe.

Ugye mondtuk, hogy Horvátország nem csak tengerpartból áll?

 

 

Ajánlatok