accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Hétvégi városnézések Románia legszebb nagyvárosaiban

utazomajom /

Ma már nem muszáj napokig zötykölődni a kocsival azért, hogy Románia nagyvárosaiba eljussunk. A Wizzair járatainak hála 1-2 óra alatt elrepülhetünk Bukarest, Kolozsvár vagy Marosvásárhely felé. És hogy mi mindent lehet megnézni ezekben a városokban? Összegyűjtöttük.

Bukarest, ahol a múlt és jelen találkozik

Románia fővárosa az ország délkeleti részén, a Dambovita folyó partján fekszik. A Román-alföldön, a Kárpátok vonulatai és a Duna között elterülő metropolisz látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és bár a Ceaucescu-éra nem múlt el nyomtalanul, a város mégis sok izgalmas látnivalót ígér az oda látogató turistáknak.

Tudtátok? A Bucaresti szó eredeti jelentése: az Öröm városa.

Bukarest legfőbb látnivalója a város közepén található, a mesterséges dombra felépített Köztársasági Palota (más néven a Nép Háza – Casa Poporului), amely a Parlamentnek, a szenátusnak és az alkotmánybíróságnak is otthont ad.

Köztársasági Palota, Bukarest

Ceaucescu saját rezidenciáját a világ legnagyobb épületeként szerette volna létrehozni, ám ez a terve kudarcba fulladt. A 330 000 m² alapterületű palota „csak” a második legnagyobb épület a Pentagon után, de a Guiness Rekordok könyvébe így is sikerült bekerülnie. A Köztársasági Palotát a párizsi Champs-Elysées-nél (szándékosan) néhány méterrel szélesebb Bulevardul Unirii sugárút köti össze a belvárossal. Nemhiába nevezték sokáig Bukarestet a Kelet Párizsának!

Izgalmas és népszerű látnivalónak számít a Falumúzeum (Muzeul Satului), amely 10 hektárnyi területen közel 300 épületet, falusi gazdaságokat, felszereléseket, műhelyeket, templomokat mutat be.

Falumúzeum, Bukarest

Érdemes megnézni a Stavropoleos kolostort, a Diadalívet vagy a Károly Parkot, utóbbi Bukarest legszebb és legbiztonságosabb városi parkja, ahol szobrok és mauzóleumok is helyet kaptak.

Stavropoleos kolostor, Bukarest

A Királyi Palotát a 19. században építették és eredetileg Ghica hercegnő, Stirbei és Alexandru Ioan Cuza palotája volt, most pedig a Nemzeti Galériának ad otthont. Aki pedig inkább bulizna és jókat enne, a Lipscani negyed felé vegye az irányt. A régi épületekből álló belvárosi rész éjszakai pezsgésével vonzza a turistákat, éttermei, bárjai és szórakozó helyei rendkívül népszerűek.

Marosvásárhely, a székelység központja

Marosvásárhely (románul Târgu Mureș), a székelység ipari, kereskedelmi, oktatási és szellemi központja Budapesttől alig egy órás repülőúttal elérhető. Akár egy hétvégi városnézést is érdemes ide szervezni, látnivalókból nem lesz hiány!

Marosvásárhely

A város északi részén fekszik a négybástyás vár, amelynek délnyugati részén magasodik a Vártemplom tornya. Utóbbi érdekessége, hogy itt választották erdélyi fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet.

A szecessziós stílusú Kultúrpalota

A belváros fő látványosságai közé tartozik a Rózsák tere, ahol számtalan barokk, szecessziós épület sorakozik. A két legszebb szecessziós épület Marosvásárhelyen a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota, mindkét épület Bernády György polgármester munkássága idején épült. A Kultúrpalota ablakain magyar mondák jelenetei elevenednek meg, a tetőt kék, vörös és fehér színű Zsolnay-cserepek fedik. Az első emeleti Tükörteremben magyar írók (pl. Kazinczy, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond) arcképei tűnnek fel.

Kiskatedrális, Marosvásárhely

A Kiskatedrálisnak nevezett Angyali üdvözlet templomot is érdemes útba ejteni és ha valahonnan ismerős, az nem véletlen: a templom ugyanis a vatikáni Szent Péter-bazilika kicsinyített mása.

A belváros keleti részén található a Bolyai Farkas Líceum, illetve a Református Kollégium épülete. Az ismert matematikus fia, Bolyai János is tanított itt, ez intézmény falain belül fedezte fel relativitás-elméletének alapjait.

Somostető, Marosvásárhely külvárosában érdemes megnézni a helyi állatkertet, amelynek 40 hektáros területén több mint 500 állat él.

Kincses Kolozsvár

Erdély hagyományos fővárosa, Kolozsvár ma Cluj-Napoca néven Románia második legnagyobb városa. Itt született Mátyás király és Bocskai István fejedelem, Kolozsvárt tekintik az unitárius vallás bölcsőjének, két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével Románia fontos kulturális központjaként tartják számon.

Mátyás király szülőháza, Kolozsvár

És hogy mégis mit érdemes megnézni, ha Kolozsvárra utazunk? A Szent Mihály-templomot mindenképpen! Kolozsvár egyik szimbóluma a város főterén, a hajdani Nagypiac területén áll. A gótikus épület számos nagy történelmi esemény helyszíne volt. A templom mellett áll Fadrusz János alkotása, Mátyás király emlékműve, amely az egyik legszebb magyar lovasszobor.

Szent Mihály-templom, mellette a Fadrusz-szobor

Egy másik, nem kevésbé híres lovasszobor, a Szent György-szobor a Farkas utcai református templom előtt áll. Az alkotás érdekessége, hogy eredetije a prágai Szent György-kolostorban van, míg egy másolata ismerős lehet a prágai Hradzsin udvaráról. A barokk stílusú Bánffy-palota ma a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont, kedvelt múzeum még a Gyógyszerésztörténeti Múzeum (Mauksch–Hintz-házban) és a Néprajzi Múzeum is.

Kolozsvári Opera (fotó: vlahdum1tru / unsplash)

Parkokból sincs hiány a városban, mind közül a legnagyobb és legismertebb a „Sétatér” (román nevén Parcul Central „Simion Bărnuțiu”). A kertet néhány éve felújították, ahogy az itt található kaszinó épületét is. A helyiek kedvelt pihenőhelye még a Botanikus Kert, amelynek 14 hektárnyi területén több tízezer növény található. Aki pedig inkább a kilátásban gyönyörködne a városnézés helyett, a Fellegvárról azt is megteheti.

Marosvásárhely, Kolozsvár, de még Bukarest is egy karnyújtásnyira van Budapesttől, ráadásul még a fapados repülőjegyek sem túl drágák. Mikor indultok?


Fotók: pixabay, wikipédia, unsplash

Ajánlatok