accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

7 tipp, amelyekkel szebb fényképeket készíthetsz utazásod során!

lanymajom /

Meg szeretnéd örökíteni a gyönyörű helyeket, ahova elutazol, de úgy érzed a fotók nem adják vissza a látványt? Túl homályosak, életlenek vagy ferdék a képeid? Most hoztunk 7 trükköt, amelyekkel profibbak lehetnek a fényképeid.

1. Figyelj a horizontra!

Biztos te is láttál már olyan képet, ahol a tenger felfele vagy lefele folyik. Ügyelj arra, hogy vízszintes legyen a horizont! Ha mindig ferdék a képeid, akkor kapcsold be a fényképeződön a segédvonalakat, így a kijelzőn könnyen megbizonyosodhatsz arról, hogy jól tartod-e a gépet.

2. Harmadoló szabály

Gyakran látni olyan képeket, ahol a fókusz középre kerül, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Ha a képet három azonos részre osztjuk függőlegesen és vízszintesen is, akkor négy metszéspontot fogunk kapni. Az előbb említett segédvonalak itt is jól jönnek. Próbáld meg úgy elkészíteni a képet, hogy a fókusz a metszéspontok valamelyikére kerüljön. Ezt a szabályt használd a horizont megválasztásakor is. Egy harmad legyen a képen az égből, a többi pedig maga a táj.

3. Szemmagasság

Ha nem tájképet csinálsz, hanem emberekről készítesz képeket, akkor a fényképezőgépet mindig szemmagasságban tartsd. Ha gyerekeket fotózol, akkor pedig guggolj le, hiszen a fentről készített képek személytelenek és nem olyan élethűek.

Tipp: További fotózási tippek példákkal a Canon honlapján.

4. A vaku nem mindig segít

A vaku hatótávolsága általában 3-4 méter, így ha a fókuszunk ennél távolabb van, akkor teljesen fölösleges vakuzni. A vaku fénye vissza is verődhet például egy ablakon, vagy a közelebb eső tárgyak kerülnek majd a kép fókuszába, így teljesen más hatást érsz el, mint amilyet szerettél volna. Vakut akkor használd sötétben, ha a fókuszod viszonylag közel helyezkedik el.

Tipp: Vakut akkor is érdemes használni, ha ellenfényben készítesz képet, hiszen vaku nélkül ilyenkor sötét lesz a fókusz.

5. Függőleges vs. vízszintes képek

Ha egy hangulatos utcát vagy magas épületeket fényképeznél, akkor inkább függőleges legyen a kép és ne vízszintes. Ha tájképet készítesz vagy a barátaidat fotóznád le úgy, hogy háttérben van a panoráma, akkor viszont inkább vízszintes fényképet csinálj.

6. Figyelj a fényviszonyokra

Nem mindegy, hogy napos vagy borongós időben fényképezel, vagy esetleg szobában, ahol lámpa fénye is közrejátszik. Használd a fényképeződ beállításait, amelyek az aktuális fényviszonyok függvényében segítenek meghatározni a fehéregyensúlyt.

Tipp: A kora reggeli órákban és délután, a naplemente előtti időszakban tökéletesek a fényviszonyok.

7. Ne kerüljenek a képbe oda nem illő objektumok

Vigyázz, hogy ne lógjon bele a képbe valakinek a karja vagy ne takarja ki a kép harmadát egy betonfal. Inkább zoomolj rá egy kicsit, hogy lekerüljenek a képről a zavaró dolgok. Ha portré képet készítesz, akkor pedig ügyelj arra, hogy a háttér egybefüggő legyen, ne vonja el semmi a figyelmet az alanyról.

A bejegyzést a Canon Magyarország szponzorálta. 
További ingyenes fotózási tippekért kattints ide!

Ajánlatok