accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Utazás gyerekkel – mire figyelj, repülős utazáskor?

utazomajom /

Míg nem is olyan régen a családi nyaralásra repülővel utazni egyfajta luxusnak számított. Ma már szinte természetes, hogy a vakációra apa, anya, gyermekek kiválasztanak egy úti célt, fogják a cókmókjukat, kimennek a reptérre és néhány óra múlva már a tengerparton pihennek. Ma már az is gyakori, hogy akár a legkisebb gyermekek is szüleik ölében repülhetnek. Hogy az út zökkenőmentes és tervezhető legyen, összegyűjtöttük, hogy a Wizz Air járatain mire kell figyelnie a gyermekekkel utazóknak.

A Wizz Air járatain életkor alapján négyféle besorolás alá esnek az utasok:

Csecsemő

 • életkor: az utazáskor 14 napnál idősebb, 2 életévét még be nem töltött
 • utazás: felnőtt ölében (egy felnőtt ölében legfeljebb egy csecsemő utazhat) vagy a repülőgép biztonsági övével rögzíthető autós gyermekülésben, amelyben a gyerek hátrafele néz (fel- és leszálláskor, illetve amikor a kapitány felkapcsolja az övek becsatolását jelző tablót, biztonsági okokból ebben az esetben is a szülő ölében, gyerek biztonsági övvel bekapcsolva kell utaznia a csecsemőnek)
 • foglalás: a felnőtt kísérővel azonos foglaláson kell szerepelnie
 • viteldíj: kedvezményes csecsemő utazási díj (fix 2700-9200 forint járatonként)

Gyermek

 • életkor: az utazáskor 2. életévét már betöltött, 14 évnél fiatalabb
 • utazás: csak felnőtt kísérővel
 • foglalás: gyermekként kell foglalni külön ülőhelyre, a kísérő felnőttel azonos foglaláson kell szerepelnie
 • viteldíj: felnőtt viteldíjjal azonos

Felnőtt (16 éves kor alatt)

 • életkor: az utazáskor 14 életévét betöltötte, de 16 évnél fiatalabb
 • utazás: egyedül is utazhat
 • foglalás: önálló foglaláson is utazhat; nem kísérhet gyermeket/csecsemőt, nem vállalhat felelősséget gyermek/csecsemő utasért
 • viteldíj: felnőtt viteldíjjal azonos

Felnőtt

 • életkor: az utazáskor 16 életévét betöltötte
 • utazás: teljes felelősséget vállalhat egy gyermekért (14. életévét betöltött) ; legfeljebb 10 gyermekből álló csoport kísérője lehet
 • viteldíj: felnőtt viteldíjjal azonos

Az utazás

A csecsemőkkel utazók mind a check in pultnál, mind a beszállásnál automatikusan beállhatnak az elsőbbségi sorba. Jó hír, hogy a poggyászszabályok mindenkire vonatkoznak, vagyis mind a csecsemők, mind a gyermekek után is ingyenesen felvihető egy kézipoggyász (40x30x20cm) a fedélzetre.

A csecsemőknek nem kötelező felnőtt ölében utaznia, hanem hátrafelé néző, autós gyermekülésben is utazhatnak, ám ebben az esetben az autósülésnek is külön helyet kell vásárolni (kizárólag olyan  autós ülésben utazhat a csecsemő a fedélzeten, amelyet a repülőgép biztonsági övével be lehet kötni).

Ha két felnőtt két csecsemővel az ölében utazik, akkor ne lepődjenek meg azon, hogy külön kell majd utazniuk. A foglalási rendszer ugyanis biztonsági okokból biztosan szétülteti őket, mert egy hármas sor ülés fölött négy oxigénmaszk található. Ha egymás mellett ülne két felnőtt a két csecsemővel az ölében, akkor a mellettük, a harmadik széken ülő utasnak szükség esetén már nem jutna maszk.

A Wizz Air repülőgépein a mosdókban van lehajtható pelenkázóasztal, ahol kényelmesen tisztába tudjátok tenni a gyereketeket. Higiénés okokból kérjetek egy zacskót a légiutas kísérőktől, hogy a használt pelenkákat abba téve, azt lezárva dobhassátok ki. A tápszerek elkészítéséhez, illetve a bébiételek felmelegítéséhez a személyzet szívesen ad ingyen forró vizet. Gyakran felmerülő kérdés az is, hogy milyen bébiételt lehet felvinni a fedélzetre. A repülőtere válogatja, de általában a legtöbb helyen a biztonsági ellenőrzésen átengednek racionális mennyiségű babaételt, tápszert. Mindezek mellett biztonsági okokból megkérhetnek, hogy kóstoljátok meg az ételeket, igyatok bele a kisbabának vitt ital(ok)ba.

Fontos figyelni arra is, hogy az életkor szerinti besorolás mindig az utazás napjára vonatkozik és nem a foglaláskori korra. Vagyis ha a gyermek az odaúton még 2 éves kor alatti, akkor utazhat felnőtt ölében, ám ha a visszaúton már betöltötte a 2 éves kort, akkor visszafelé már ülőhelyet is kell vásárolni neki.

Babakocsi

Sokan érdeklődtetek, hogy vihettek-e magatokkal babakocsit. A válasz: igen!

A csecsemővel vagy gyermekkel utazó felnőtt, gyerekenként 1 babakocsit – annak tartozékaival együtt – ingyenesen feladhat. Már az utasfelvételi pultnál is feladhatjátok a babakocsit, ha nem szeretnétek abban tolni a kicsit. Ha a repülőtéren kényelmesebb a babakocsiban ültetni a gyereket, akkor a repülőgép lépcsőjének aljához, illetve az utashíd végéig eltolhatjátok azt. Ott a földi kiszolgáló személyzet elviszi, berakja a repülőgép rakterébe és a célállomáson a poggyászkiadó szalagon kapjátok vissza. WIZZ Priority-vel a kis méretűre (legfeljebb 55x40x23cm) összecsukható babakocsikat a fedélzetre is felvihetitek. WIZZ Priority nélkül, csak abban az esetben, ha van szabad hely a felső csomagtárolókban. Amennyiben nincs elég hely a fedélzeten, úgy ezeket a kicsire összecsukható babakocsikat is a raktérben fogjuk ingyenesen elszállítani.

Gyerek járgányok (roller, kismotor, futóbicikli)

A különböző gyerekjárgányokat (pl. roller, kismotor, futóbicikli) nem szállítjuk ingyenesen. Azokat vagy sporteszközként tudjátok feladni, vagy egy nagyobb feladott bőröndbe tudjátok betenni. A sporteszközök, illetve babakocsik zsákjában nem szállítunk más eszközöket, ruhákat, ezért ezeket az utasfelvételnél ellenőrizzük és szükség esetén megkérünk, hogy vedd ki azokat a zsákból.

Hasznos linkek, további infók:

Poggyász információk: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/poggyasz

Információk csecsemővel való utazáshoz: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/utazas-csecsemokkel

Ülőhelyválasztás csecsemőkkel: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/ulohelyvalasztas

 

Ajánlatok