accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

98-107. nap: 4. rész: Hogyan keletkezik az erdőtűz?

lanymajom /

Ausztráliában a nagy hőségben komoly erdőtüzek alakulhatnak ki, melyek a hostom szerint nem mindig véletlenül keletkeznek. Az eukaliptuszfa rettentő problémás ebből a szempontból.

Magyarként különleges volt hallani, hogy Ausztráliában és az USA-ban vannak olyan tűzoltók, akiknek csak az erdőtűz oltás a feladata, hiszen nálunk nem jellemzőek az ekkora erdőtüzek. Thaiföldön és Pittwateren is találkoztam épp szabadságon lévő amerikai tűzoltókkal, akik szinte egész nyáron készenlétben álltak. Amikor az északi féltekén tél van, akkor egy hosszabb, több hónapos szabadságot kapnak, amit a fiatalabbak utazással töltenek. Ez a munka nemcsak azért nehéz, mert különösen veszélyes, hanem azért is, mert a szeretteikkel csak havonta vagy még ritkábban tudnak találkozni, habár van ugye ez a hosszabb időszak, amikor ezt be tudják pótolni.

Hogyan keletkezik az erdőtűz?

Ausztráliában és az USA-ban az erdőtűz elsődlegesen a nagy szárazság miatt alakul ki és a nagy távolságok miatt hatalmas méreteket ölthet. Nyáron előfordulhatnak olyan villámok, melyeket nem kísér eső, így ha a villám eléri a földet, az könnyen lángra boríthatja a környező fákat, majd kialakul a katasztrófa. Sok esetben az emberi hanyagság is okozhat erdőtüzet, pl. amikor túrázók tábortüzet hoznak létre a tiltás ellenére is. Erre mindenképp oda kell figyelni, ha nyáron utazunk, kempingelünk, kirándulunk Ausztráliában. Vannak olyan nemzeti parkok, ahova magas tűzveszély esetén be sem engednek.

John, a helpx hostom szerint maguk a tűzoltók is okozhatnak erdőtüzet, azért, hogy bebizonyítsák, hogy ők milyen kemény (harcos) emberek. Angolul a tűzoltó firefighter, azaz szó szerint fordítva tűzharcos.

Ausztráliában az eukaliptuszfák levelében található olaj is nagy veszélyt jelent az erdőtűzre nézve, hiszen egy szikra is könnyen lángra boríthat egy eukaliptuszfát, a tűz és az olaj találkozása pedig semmi jót nem jelent. Az is érdekes, hogy egyes eukaliptuszfák könnyen égnek, míg vannak olyan fajták is, melyek egyáltalán nem égnek le.

Továbbá a mechanikailag még függőlegesen álló, de már kihalt fák is nagy veszélyt jelentenek amennyiben beléjük csap a villám, hiszen a száraz fatörzs szintén könnyen lángra kaphat.

Ajánlatok