Japán whiskymustra a Távol-Kelet valóságos remekműveivel
Ez a cikk nyugodtan felfogható egy képzeletbeli utazásként egészen Japánig, ugyanis a bejegyzésben a japán whiskyk közül fogunk néhány igazán magas szintet képviselő darabot kiemelni. Méghozzá speciálisan az érdekességekre összpontosítva.
Reményeink szerint ezáltal szemléltetni tudjuk, mennyire pro szintre gyúrták magukat Japánban a whiskykészítés frontján.
Úgyhogy nem is lehet kérdés, egy jóízű japán whisky nem akármilyen kalanddal ér fel.
Suntory Toki Whisky
A „toki” szó japánul időt jelent, ehhez mérten nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat a Suntory Toki Whisky esszenciáját illetően. Minden bizonnyal nem juthat eszünkbe más, minthogy a kortyolása közben mintha megállna körülöttünk az idő.
Egyébiránt az illatában és ízében olyan gyümölcsös, játékos és csábító vonulatot fedezhetünk fel, mintha egy japán gésa köszöntene bennünket a hamisítatlan bájával és ellenállhatatlan karizmájával.
A Suntory Toki Whisky nem rohanja le a kóstolóját, sokkal inkább előkelően tárja elénk az ízeit. Mindenképp érezni fogjuk az ízvilágában kidomboruló zöldalma és grapefruit erőteljes jelenlétét. Aztán szépen megérkezik az egészen különleges gyógynövényes jelleg, megbolondítva némi pirított mandulával. Ezt a nem akármilyen élményt finom, kellemes és gyengéd lecsengés koronázza meg.
Akashi White Oak Single Malt Whisky
A klasszikus single malt ízvilágot felvonultató Akashi White Oak Single Malt Whiskyt készítők egyenesen Skóciából lesték el a whiskykészítés mesterfogásait. Méghozzá olyan elképesztően magas színvonalon tették mindezt, hogy a vájt fülűek szerint a fogyasztása közben még a japán szellemből is megismerhetünk ezt-azt.
Tudniillik a Japán egyik legnagyobb vallásának számító sintoizmus szerint a természetben mindenhol istenek/szellemek vannak jelen. Őket hívják kamiknak. A kamik számítanak a fák, tisztások, folyók és a békésen csörgedező hegyi patakok urainak.
No és itt jön az átkötés. Az Akashi White Oak Single Malt Whisky olyannyira csodás, hogy a kamik közreműködése nélkül nem igazán képzelhető el a létrejötte.
Kirin Fuji Sanroku Whisky
A névből minden bizonnyal már sejthető, hogy a maga 3776 méterével Japán legmagasabb hegyvonulatának számító Fujinak mindenképp köze van a Kirin Fuji Sanroku Whiskyhez. Merthogy Fuji lábánál fekszik a Kirin Fuji Gotemba szeszfőzde, ahol a pompás italkülönlegesség készül.
Egész pontosan egy blendelt whiskyről van szó, amit egyenesen a szent hegy ajándékaként szokás felcímkézni. Nem akármilyen élményt kínál, hiszen a cseresznye és a mandula gyümölcsös finomsága ugyanúgy felfedezhető benne, akárcsak a semmivel össze nem téveszthető tőzeges füstösség.
Az íze a csokis keksz, a limonádé és a barna cukor édes hármasától lesz még összetettebb, instant módon rabul ejtve a gyanútlan whiskykóstolót.